Tuesday 5 September 2017

PEČENI KROMPIR SA ORIGANOM


Pečeni krompir sa origanom je gotovo univerzalni prilog glavnim jelima. Najpre se delimično skuva, pa se potom peče u rerni, i to ga čini unutra mekanim, a spolja krckavim. Origano mu daje aromatičnost, a za još upečatljiviji ukus može se obogatiti i dodatnim začinima kao što su ruzmarin, žalfija ili majčina dušica.

Dobijena količina: za 4-6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 60' - da se skuva i ispeče

Sastojci:

1200 g krompira
4 kašike maslinovog ulja
kašičica soli
kašičica origana
biber, po želji

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Dno vatrostalne posude dimenzija 33 x 23 cm namazati kašikom maslinovog ulja.
  • Krompir oljuštiti i iseći na komadiće dimenzija oko 1.5 x 1.5 cm. Staviti ga u ključalu vodu i kuvati oko 4-5 minuta, ne duže od toga. Ocediti, pa odmah posoliti, po želji pobiberiti, posuti origanom i preostalom količinom maslinovog ulja. Sve promešati i presuti u pripremljenu vatrostalnu posudu.
  • Peći 50-55 minuta, a tokom pečenja dva ili tri puta varjačom, pažljivim pokretima, promešati krompir da se ne zalepi za posudu. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

NAPOMENA: Ako koristite vatrostalnu posudu ili pleh drugih dimenzija, vreme koje je potrebno da se krompir ispeče će verovatno varirati.

Wednesday 9 August 2017

ŠVAJCARSKI ROLAT


Švajcarski rolat se priprema brzo i od jednostavnih namirnica. Pravila sam ga ovog puta sa džemom od malina, ali može bilo koji drugi džem da se koristi. Po želji, može se dodatno posuti prah šećerom i poslužiti uz šlag mada i ovako je, po mom mišljenju, već dovoljno sladak.

Koristila sam pleh 33 x 23 cm i dajem mere za pleh tih dimenzija. Ako koristite veći pleh, potrebno je korigovati količinu namirnica.

Dobijena količina: oko 16 parčadi


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 10' - da se ispeče


Sastojci:

3 jajeta
80 g šećera, plus dodatna kašika šećera za posipanje
35 g brašna
pola kašičice praška za pecivo
2 kašike toplog mleka
oko 170 g džema od malina (ili nekog drugog džema)

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Papirom za pečenje obložiti pleh dimenzija 33 x 23 cm. 
  • Belanca odvojiti od žumanaca. Belanca mutiti mikserom u čistoj i suvoj posudi sve dok se ne formira srednje čvrsta pena. Potom postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se ne dobije gusta, glatka i gotovo svetlucava smesa. Dodavati jedno po jedno žumance, i dobro umutiti. Mikser skloniti, pa špatulom polako i pažljivo u smesu umešati prosejano brašno i prašak za pecivo. Potom umešati i mleko tako da se dobije homogena smesa. 
  • Dobijenu smesu sipati na papir za pečenje, poravnati i peći 8-10 minuta. 
  • Čistu kuhinjsku krpu raširiti, pa preko nje posuti kašiku šećera. Preko šećera staviti ispečenu koru, odlepiti sa nje papir za pečenje, i pomažući se krpom, uviti koru u rolat (zajedno sa krpom). Staviti na rešetku da se ohladi, pa odmotati. Po odmotanoj kori ravnomerno namazati džem, pa rolat ponovo uviti, ali bez krpe. Iseći na ga parčad debljine oko 1.5 cm.

ČORBA OD PEČENOG PARADAJZA


Od svih čorbi na svetu, paradajz čorba mi je najdraža. Jednostavna, ukusna, nikad ne bude teška, uglavnom sadrži malo kalorija... Jela sam je u brojnim varijantama, toplu, hladnu, od kuvanog i od sirovog paradajza, u kombinaciji sa drugim povrćem i voćem, obogaćenu sirom, ali ova mi se do sada najviše dopala. Pripremila sam je od paradajza koji sam prethodno ispekla u rerni zajedno sa crvenim i belim lukom, pa potom samlela štapnim mikserom i završila kuvanjem čorbe u šerpi. Deluje da oduzima dosta vremena, ali zapravo ne zahteva mnogo angažovanja niti isprljanih sudova, a pravo je osveženje u pogledu promene u odnosu na "klasičnu", kuvanu paradajz čorbu.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi
oko 65' - da se ispeče i skuva

Sastojci:

1 kg paradajza
1 crveni luk srednje veličine (oko 150 g)
4-6 čenova belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamovog sirćeta
kašičica soli
pola kašičice suvog bosiljka
1 kašičica suvog origana
300 ml vode ili supe
2 kašike prezle
kašičica aleve paprike
kašičica šećera
dodatni origano ili listovi svežeg bosiljka, za ukrašavanje

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C.
  • Paradajz oprati i iseći na polovine. Ukloniti tvrdi deo oko peteljke. Polutke ređati u vatrostalnu keramičku posudu tako da preseci gledaju prema dole (ovo je važno, jer će posle biti jednostavnije ukloniti ljusku). Crveni luk oljuštiti, iseći na šestine i poređati između polutki paradajza. Beli luk oljuštiti i čitave čenove poređati između paradajza i crvenog luka. Posoliti, posuti origanom i bosiljkom, preliti maslinovim uljem i balzamovim sirćetom, pa staviti u rernu. Peći oko 55 minuta. Paradajz će pustiti vodu, a ljuska će mu popucati, smežurati se i početi da se odlepljuje. 
  • Ljusku sa paradajza skinuti, pa celokupnu sadržinu keramičke posude izblendirati. Presuti u šerpu, dodati vodu (ili, ako volite intenzivniji ukus, onda bistru supu), prezlu i alevu papriku. Pustiti da provri. Dodati kašičicu šećera i promešati. Poslužiti toplu, i po želji, posutu dodatnim origanom ili listovima svežeg bosiljka.

POGAČICE SA CRNIM MASLINAMA


Pogačice sa crnim maslinama se pripremaju jednostavno i bez prljanja kuhinjske površine. Testo se umesi u jednoj činiji, iz koje se pogačice ređaju supenom kašikom direktno na pleh, jer nema razvlačenja testa i vađenja modlicom.

Najukusnije su tople, uz paradajz čorbu. ;-)

Dobijena količina: oko 15 komada


Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
15' - da se ispeku

Sastojci:

450 g brašna
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika šećera
1 kašičica soli
160 g margarina
250 ml jogurta
1 kašika svežeg ruzmarina ili 1 kašičica origana
80 g crnih iskoštenih maslina
1 kašika mleka


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh, ili dva manja pleha obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so, pa sve promešati. Dodati margarin, pa ga prstima utrljavati u brašno. Dobiće se rastresito testo. Potom u testo sipati jogurt, sitno iseckan svež ruzmarin (ili suvi origano) i dobro oceđene i isečene crne masline. Viljuškom mešati tek toliko da se sve namirnice pokvase, ne treba previše mešati. Smesa će biti i dalje pomalo lepljiva. 
  • Supenom kašikom vaditi gomilice testa, i pomažući se drugom kašikom, spuštati direktno na papir za pečenje. Gomilice mogu ostati "čupave", a možete ih nakon spuštanja i malo oblikovati prstima da dobiju obliji izgled, kako više volite. Od ove mere treba da dobijete oko 15 gomilica. Na kraju ih premazati mlekom i peći oko 15 minuta ili dok ne porumene.

Sunday 11 June 2017

KREM ČORBA OD PEČENIH ŠPARGLI


Krem čorba od pečenih špargli spada među najukusnije krem čorbe koje sam ikada probala. Prefinjenog je ukusa i uz lep aranžman bude i veoma privlačnog izgleda.

Dobijena količina: za 4 osobe


Sastojci:

500 g zelenih špargli male ili srednje debljine (500 g je nakon uklanjanja nejestivog, drvenastog dela)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamovog sirćeta
4 mlada luka
2 čena belog luka
1 veliki krompir
1000 bistre supe (može i kocka)
so i biber, po želji
1-2 kašičice limunovog soka
4 kašičice parmezana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Veliki pleh obložiti aluminijumskom folijom, pa papirom za pečenje. 
  • Šparglama odstraniti drvenasti deo, oprati ih pod mlazom vode i osušiti čistom krpom ili kuhinjskim ubrusima. Poređati ih na papir za pečenje, pa preliti jednom kašikom maslinovog ulja i kašičicom balzamovog sirćeta. Peći oko 20 minuta. 
  • Dok se špargle peku, krompir oljuštiti i iseći na kockice. U šerpi zagrejati preostalu kašiku maslinovog ulja, pa propržiti najpre iseckan mladi luk (samo beli deo), a potom dodati i sitno iseckan beli luk. Pržiti ga kratko, dok ne zamiriše. Potom dodati krompir i supu, pa kuvati skoro dok se krompir ne obari. Ispečene špargle izvadi iz rerne, odseći 12 najlepših vrhova i ostaviti ih sa strane. Na 5 minuta pre nego što je krompir obaren, u supu dodati šparglu da dodatno pusti arome. Kada je krompir skuvan, štapnim mikserom izbledirati sve dok čorba ne postane sasvim glatka. Dodati joj limunov sok, posoliti i pobiberiti. 
  • Dobijenu čorbu raspodeliti po dubokim tanjirima, posuti parmezanom i ukrasiti sačuvanim vrhovima ispečenih špargli. Čorbu poslužiti toplu ili na sobnoj temperaturi.

Friday 9 June 2017

KLAFUTI SA KAJSIJAMA


Klafuti (fr. clafoutis) je poslastica koja vodi poreklo iz centralne Francuske. Tradicionalno, priprema se sa trešanjama i samo sa trešnjama, jer samo tako pripremljen recept je zaista klafuti. Ako se pripremi sa nekim drugim voćem (najčešće kruškama, jabukama, kupinama i šljivama), onda se pravilno naziva flonjard (fr. flaugnarde). Stoga, najpravilniji naziv za današnji recept bi bio flonjard sa kajsijama. No, upotreba naziva "klafuti" kada se ovaj desert pripremi i sa drugim voćem se toliko proširila, da je vremenom postalo sasvim prihvatljivo pripremati klafuti sa šljivama, a pritom ga ne nazvati pravim imenom "flonjard sa šljivama". Čitava priča sa klafutijem i pravilnim nazivom me, inače, pomalo podseća na priču o bureku (koja me uvek nasmeje): da je burek samo sa mlevenim mesom, a svi ostali "bureci", sa sirom, zeljem, krompirom su zapravo pite.

Inače, zanimljivo je da se po originalnom receptu, klafuti priprema sa neiskoštenim trešanjama. Razlog je taj da koštice sadrže supstancu koja tokom pečenja ispušta prijatnu aromu i odlično se kombinuje sa ukusom testa i trešanja. Danas, zbog praktičnosti posluživanja, klafuti se najčešće priprema sa iskoštenim trešnjama. Bez koštica ga priprema i čuveni francuski kuvar Mišel Ru u čijem sam kuvaru "Jaja" i pronašla inspiraciju za klafuti. Donekle sam modifikovala njegov recept i pripremila sa kajsijama. Prezadovoljni smo bili rezultatom: nekomplikovana poslastica slična debeloj palačinki, sa svežim kajsijama i trunčicom cimeta. Predlažem da recept isprobate, verujem da ćete biti zadovoljni ishodom.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 35' - da se ispeče
10' - da odstoji pre posluživanja

Sastojci:

350 g kajsija
20 g hladnog putera
50 g otopljenog putera
2 jajeta
80 g brašna
60 g šećera
150 ml mleka
1 kašičica arome vanile

Za posipanje
1 kašika šećera
prstohvat cimeta

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Okruglu, duboku vatrostalnu posudu (prečnika 22 cm) debelo namazati hladnim puterom. Ostatak hladnog putera iseći na kockice i ostaviti sa strane. 
  • Kajsije oprati, preseći na pola i ukloniti košticu. Poređati ih u vatrostalnu posudu tako da preseci kajsija gledaju naviše. U činiji viljuškom umutiti jaja, pa dodati brašno i ujednačiti. Umešati otopljeni puter, pa postepeno dodavati šećer i mleko. Na kraju dodati aromu vanile. Smesu ujednačiti i sipati preko kajsija. 
  • Pažljivo staviti u rernu, vodeći računa da smesa ne talasa previše, i peći oko 10 minuta. Izvaditi i ravnomerno posuti kockicama hladnog putera. Peći još oko 25 minuta. Izvaditi iz rerne, i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Klafuti sa kajsijama posuti šećerom i cimetom, pa poslužiti dok je topao, direktno iz vatrostalne posude u kojoj se pekao.

Monday 29 May 2017

KOH OD ŠUMSKOG VOĆA I BELE ČOKOLADE


Koh od bele čokolade i šumskog voća spada u onu grupu recepata koji se stvarno brzo pripremaju, a ostavljaju dobar utisak. Može se poslužiti nezavisno od obroka, na primer kao užina uz kafu, ali i kao završnica ne mnogo obilnog ručka. Bela čokolada kohu daje toplu i slatku notu, a šumsko voće notu svežine.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 60' - da se ispeče

Sastojci:

250 g neslanih kifli
2 jajeta
450 ml punomasnog mleka
kašičica arome vanile
100 g bele čokolade
200 g šumskog voća (svežeg ili smrznutog)


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 170°C. Okrugli vatrostalni sud zapremine 1.5 l namazati tanko puterom i ostaviti sa strane. 
  • Kifle iseći na kriške debljine oko 2 cm, a belu čokoladu na sitne kocke. U činiji umutiti jaja, pa dodati mleko i aromu vanile. 
  • U pripremljeni sud staviti polovinu isečenih kifli, pa preko njih rasporediti belu čokoladu i polovinu voća (ako je smrznuto, ne treba ga prethodno otapati). Preliti polovinom tečnosti i poleđinom kašike malo pritisnuti da se sve natopi. Od gore staviti drugu polovinu kifli, preko njih poređati ostatak voća i sve preliti preostalom polovinom tečnosti. Opet blago stisnuti kašikom da se sve natopi. 
  • Vatrostalni sud staviti unutar drugog, većeg (takođe vatrostalnog) suda, i u veći sud usuti vrele vode toliko da dopre do polovine suda sa kohom. Sve zajedno staviti u rernu i peći 55-60'. Izvaditi iz rerne, sud sa kohom skloniti iz većeg suda i ostaviti da se prohladi. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi. 

Thursday 25 May 2017

SMUTI - VITAMINSKA BOMBA


Ovaj zeleni smuti je prava vitaminska bomba: sadrži pet vrsta voća i svež spanać. Čija semenke, sa kojima se priprema, tokom noći nabubre i daju mu prilično gustu konzistenciju, pa je najbolje jesti ga kašikom.

Dobijena količina: oko 1100 ml (4-6 porcija)


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
preko noći - da odstoji

Sastojci:

Za smuti
3 kivija
1 banana
500 g očišćene dinje (bez kore i semenki)
50 g mladog spanaća
250 ml bademovog mleka
3 kašike čija semenki
med, po želji

Za posipanje
2 kašike pečenih bademovih listića
i/ili 1 kašika sušenih brusnica

Postupak:

  • U blenderu izmiksati oljušten kivi i bananu, očišćenu dinju, svež mladi spanać, bademovo mleko, i po želji, med. Umešati čija semenke i promešati. Smesu presuti u činiju, prekriti prozirnom, prijanjajućom folijom, pa ostaviti u frižideru preko noći. 
  • Smesu raspodeliti po posudama za posluživanje, i posuti bademovim listićima i/ili sušenim brusnicama.

ČORBA OD KROMPIRA I SIRA SA NAROM


Ako vam dolaze gosti, čorba od krompira i sira sa narom je jelo koje će verovatno ostaviti odličan utisak. Osnova ovog recepta je vrlo klasičan ukus, svima dopadljiv: kombinacija krompira, sira i mleka. Odlučila sam da mu dodam nar koji svojom blagom kiselošću ovu čorbu čini svežijom.

Čorba je najukusnija topla, ali se može poslužiti i na sobnoj temperaturi. Njena gustina i tekstura zavise od toga koliko sitno izgnječite krompir i koliko ga detaljno izmešate sa ostalim namirnicama. Stoga ovo može biti gotovo sasvim glatka krem čorba (upotreba štapnog miksera je odlična za ovu verziju), a može biti i čorba sa krupnijim ili sitnijima komadima gnječenog skuvanog krompira (ako se krompir samo umeša u mleko i promeša žicom). Sve zavisi od ličnog ukusa.

I još jedna kratka napomena: na prvi pogled se može učiniti da je količina nedovoljna za predviđen broj ljudi (5-6), no treba imati na umu da je veoma sita i ako bi se služila u standardnim porcijama, verovatno ne bi ostavila prostora za glavno jelo i desert.

Dobijena količina: za 5-6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
20' - da se skuva

Sastojci:

500 g krompira
3 mlada luka
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike brašna
2 kašičice sitno seckanog vlašca
1000 ml mleka
100 g narendanog trapista
4 kašike nara
dodatni vlašac za posipanje

Postupak:

  • Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Skuvati ga u vodi, pa ocediti i izgnječiti. Ostaviti sa strane. 
  • Mladi luk iseći na tanke kolutove. U velikoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu pržiti iseckan luk dok ne omekša. Šerpu skloniti sa vatre, pa dodati brašno i vlašac, i dobro promešati. Vatru smanjiti, šerpu vratiti na ringlu i, uz neprestano mešanje, pržiti oko pola minuta. Dodati mleko, i kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne i ne počne da vri. Dodati izgnječen krompir i rendani sir, pa sve promešati da se sir istopi. 
  • Poslužiti toplo, posuto narom i svežim vlašcem.

Monday 8 May 2017

ŠTANGLICE SA NUTELOM I DŽEMOM OD MALINA


Štanglice sa Nutelom i džemom od malina su kolač od jednostavnih namirnica i jednostavnog postupka pripreme. Posebno je pogodan za momente kada biste izbegli eksperimentisanje hranom i radije izabrali klasične, proverene kombinacije i poznate ukuse.

Štanglice mogu odstojati u frižideru nekoliko dana, u zatvorenoj posudi.

Za pripremu kore se koristi pleh dimenzija 33 x 23 cm.

Dobijena količina: oko 12 štanglica


Potrebno vreme:

25' - da se pripremi
oko 12' - da se ispeče
oko 4 sata - da se ohladi

Sastojci:

Za koru
3 jajeta
75 g brašna
75 g šećera

Za fil
3-4 kašike soka od pomorandže (ili jabuke, kajsije...)
70 g Nutele (ili drugog lešnik krema)
70 g džema od malina (ili kupina, borovnica...)

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Pleh dimenzija 33 x 23 cm obložiti papirom za pečenje. 
  • U činiji mikserom mutiti jaja i šećer dok se ne dobije penasta masa, pa dodati brašno. Mutiti dok se smesa ne ujednači. Razliti je preko papira za pečenje, poravnati špatulom, i peći oko 12-14 minuta. 
  • Ispečenu koru prevrnuti na ravnu površinu, odlepiti papir za pečenje, pa pustiti da se skroz ohladi (tanka je, pa će to trajati oko 5 minuta). Velikim nožem ukloniti tamnije i isušenije ivice kore tako da se dobije pravilan pravougaonik. Pravougaonik po dužini iseći na četiri jednake trake (za veću preciznost može se koristiti i lenjir). Trake četkicom ujednačeno premazati polovinom soka. Kore prevrnuti, pa ih sa druge strane premazati ostatkom soka. Prvu koru premazati polovinom Nutele. Preko nje uredno staviti drugu koru koja se premazuje polovinom džema. Potom se preko stavlja treća kora koja se premazuje preostalom Nutelom, i najzad četvrta kora koja se premazuje preostalim džemom. 
  • Kolač staviti u frižider da se hladi oko 4 sata. Potom ga seći oštrim i teškim nožem na štanglice širine oko 1.5 cm.

Sunday 7 May 2017

NJOKE OD RIKOTE I ZAČINSKOG BILJA U SOSU OD PARADAJZA


Njoki (ital. gnocchi), ili ponaški i od milošte "njoke", se najčešće prave od krompira, ali postoje i mnoge druge, manje poznate varijante: od rikote, bundeve, spanaća, griza, kestenja... Današnji recept je jedan italijanski klasik: njoke od rikote sa začinskim biljem (izabrala sam peršun i bosiljak) u sosu od paradajza - vegetarijansko toplo jelo koje odlično ide uz zelenu salatu i čašu belog vina.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

25' - ukupno vreme pripreme
30' - ukupno vreme kuvanja

Sastojci:

Za njoke
500 g rikote
160 g brašna
2 jajeta
kašičica soli
3 supene kašike sitno seckanog peršunovog lista
pola kašičice suvog bosiljka
1 kašika maslinovog ulja

Za sos od paradajza
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
500 g svežeg paradajza
kašičica šećera
pola kašičice aleve paprike
so i biber, po ukusu
4-5 listova svežeg bosiljka

Za posipanje
4 kašičice rendanog parmezana, po želji

Postupak:

  • Najpre treba pripremiti sos. Paradajz oprati, uklonii mu peteljke i samleti u blenderu. Beli luk iseći na veoma sitne komade. U šerpi zagrejati ulje. Propržiti beli luk tek toliko da zamiriše, pa dodati samleveni paradajz, šećer, alevu papriku, te so i biber, po ukusu. Pustiti da provri, smanjiti vatru i kuvati bez poklopca dok se sos ne zgusne, otprilike 12-15 minuta. U gotov sos umešati svež bosiljak.
  • Dok se sos kuva, pripremiti njoke. U većoj činiji viljuškom umutiti jaja, pa dodati rikotu (prethodno joj ocediti vodu!), brašno, so, peršunov list, sušeni bosiljak i maslinovo ulje. Sve izmešati tako da se dobije ujednačena smesa. Kašikom vaditi deo po deo smese i oblikovati u knedle. Zagrejati veliku šerpu sa dosta vode, pa kada proključa, smanjiti malo vatru i u vodu staviti oko trećinu knedli. Čim isplivaju na površinu, to je znak da su se skuvale, pa ih rešetkastom kašikom izvaditi, ocediti i staviti u čistu činiju. Postupak ponavljati dok se ne skuvaju sve njoke.  
  • Obarene njoke poslužiti u sosu od paradajza, i po želji, posuti narendanim parmezanom.

Thursday 27 April 2017

ČORBA OD PRAZILUKA


Ideju za ovaj recept sam našla u klasičnoj francuskoj čorbi od luka, samo sam promenila glavni sastojak: umesto crnog luka, koristila sam praziluk. Na parčad hleba sam stavila trapist i potom zapekla u rerni. Čorbu sam poslužila vrelu, sa tostom preko. Hleb se razmekša, a sir ponovo otopi. Taman.

Za pripremu čorbe sam koristila malu količinu svetlog piva, jer smatram da daje rustičnu aromu koja sasvim odgovara ovom "grubom" jelu. Međutim, ako biste radije preskočili alkoholni sastojak, naprosto umesto piva sipajte istu količinu supe.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - priprema
20' - ukupno vreme kuvanja i pečenja

Sastojci:

Za čorbu
350 g praziluka (pročitati napomenu*)
25 g putera
100 ml svetlog piva
1000 ml bistre supe
so i biber, po želji

Za tost
4 parčeta hleba
80 g rendanog trapista

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. Na papir poređati parčad hleba, pa na njih rasporediti narendani sir. Peći u rerni oko 15 minuta, ili dok se sir ne istopi i ne počne da tamni. 
  • Beli deo praziluka uzduž zaseći, pa oprati pod mlazom hladne vode. Iseći ga na tanke kolutove. U šerpi  na srednje jakoj vatri otopiti puter, pa pržiti praziluk dok ne smekša, otprilike 7 ili 8 minuta. Potom dodati pivo i sačekati da deo tečnosti ispari, pa dodati supu. Pojačati vatru, sačekati da proključa, pa kuvati oko 10 minuta. Skinuti sa vatre, po ukusu dodati so i biber. 
  • Čorbu raspodeliti po tanjirima i od gore staviti po tost.

NAPOMENA: Misli se na 350 g belog, očišćenog dela praziluka nakon uklanjanja zelenog lišća.

Saturday 22 April 2017

ČORBA OD TIKVICA I ŽALFIJE


Tikvica je zahvalno povrće za kombinovanje sa mnogim začinima, a žalfija je jedan od njih. Ova čorba je lagana i ne traži mnogo vremena za pripremu. Adekvatna je za svako godišnje doba.


Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi
oko 25' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
100 g crnog luka
150 g krompira
700 g mladih tikvica
1000 ml supe
1 kašičica sušene žalfije
so i biber, po želji
100 ml neutralne pavlake
listovi sveže žalfije


Postupak:

  • Crni luk oljuštiti i iseći na sitno. Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Tikvice oprati, ukloniti im krajeve i iseći na kolutove. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa pržiti crni luk dok ne omekša. Dodati krompir, supu i sušenu žalfiju, pa kuvati dok krompir ne omekša. Tikvice dodati tek oko 5-6 minuta pre nego što se krompir obari da bi zadržale svežinu. Posoliti i pobiberiti, po želji. Skloniti sa vatre. Štapnim mikserom ili u blenderu sve ispasirati. 
  • Pre posluživanja ukrasiti neutralnom pavlakom i listovima sveže žalfije. 

PILETINA U SOSU OD PAPRIKE I PARADAJZA


Inspiraciju za piletinu u sosu od paprike i paradajza sam našla u italijanskom receptu pollo alla romana (piletina na rimski način). Dok se originalni recept priprema od celog pileta isečenog na delove, ja sam ga pripremila sa iskoštenim pilećim grudima. Takođe, izostavila sam šunku u potpunosti, a belo vino sam zamenila supom. Mislim da su začini važna komponenta ovog sosa, pa sam koristila kombinaciju origana, majčine dušice i peršunovog lista, ali verujem da bi i žalfija i sušeni bosiljak dali odličan pečat.

Piletina u sosu od paprike i paradajza se može poslužiti uz pire od krompira i spanaća.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - da se pripreme sastojci
oko 30' - ukupno vreme kuvanja

Sastojci:

600 g iskoštenih pilećih grudi, bez kože
50 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
300 g babura (oko 2 komada)
300 g svežeg paradajza
250 ml supe
kašičica origana
kašika sveže majčine dušice
kašika svežeg peršunovog lista
so i biber, po želji

Postupak:

  • Pileće grudi nožem iseći da budu debljine oko 1 cm, pa ih posoliti i pobiberiti po ukusu. Beli luk iseći na sitno. Papriku iseći na tanke kaiševe. Paradajz iseći na veoma sitno (sačuvati vodu/sokove koje je pustio). 
  • U dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri, zagrejati maslinovo ulje. Na ulju ispržiti pileće grudi sa obe strane, pa kad potamne, izvaditi ih iz tiganja i staviti ih na tanjir. Na istom ulju, i dalje na srednje jakoj vatri, potom pržiti paprike, oko 5 minuta, pa potom dodati i beli luk. Pržiti ga oko 15-20 sekundi, samo dok ne zamiriše. Dodati usitnjen paradajz i sokove koje je pustio, supu, origano, majčinu dušicu, peršunov list, so i biber, pa pustiti da provri. Kada provri, smanjiti vatru, a u tiganj vratiti komade pečenog mesa. Ostaviti da se sve zajedno kuva oko 25 minuta na tihoj vatri. Poslužiti toplo.  

PIRE OD KROMPIRA I SPANAĆA


Pire od krompira mi je u detinjstvu bio među omiljenim prilozima glavnom jelu. Nekad bih ga pojela i više nego glavnog jela ili umesto celog glavnog jela. I sad ga često pravim, ali uglavnom u kombinaciji sa nekim drugim namirnicama: sirevima, povrćem, začinskim biljem...

Današnji recept je za pire od krompira i spanaća. Važno je da sve namirnice budu tople kada se sjedinjuju, jer će to doprineti kremastijoj teksturi. Takođe je važno izabrati malo stariji i "brašnjaviji" krompir. Mlad krompir daje odlične rezultate u pripremi nekih drugih recepata, ali za pire je potreban krompir sa više skroba.

Ovaj pire se lepo kombinuje sa belim biberom, a ako volite notu svežine, onda dodajte i malo narendane limunove ili limetine kore.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 25' - da se skuva

Sastojci:

1 kg krompira
15 g putera
1 čen belog luka
100 g spanaća
pola kašičice soli
oko 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
mleveni beli biber, po želji
narendana limunova ili limetina kora, po želji

Postupak:

  • Krompir obariti, ocediti, izgnječiti i posoliti. 
  • U tiganju ili šerpi otopiti puter, pa propržiti sitno iseckan beli luk tek toliko da zamiriše, smanjiti vatru, pa dodati opran i osušen spanać. Mešati nekoliko minuta, sve dok spanać ne splasne, ne potamni i ne počne da se uvija. Spanać sa belim lukom izmiksati u blenderu sa polovinom tople neutralne pavlake. 
  • Zelenu mešavinu dodati izgnječenom krompiru, i mešati uz dodavanje preostale neutralne pavlake. Po želji začiniti belim biberom i/ili narendanom korom citrusa. Poslužiti toplo. 

Friday 21 April 2017

POGAČICE SA ŠEĆEROM I CIMETOM


Današnji recept su pogačice sa šećerom i cimetom koje su savršena kombinacija uz popodnevni čaj. Slične su skounu, ali se pripremaju sa tri sastojka za dizanje testa: praškom za pecivo, sodom bikarbonom i suvim kvascem. Kombinacija ova tri sastojka kao i lagano manevrisanje testom ove pogačice čine vrlo vazdušastim. Ove pogačice "ne vole" da se mese, tačnije testo je potrebno mešati tek toliko da se namirnice sjedine, a kada testo nadođe, ne treba ga premesiti niti klasično razvlačiti nego samo pažljivo utapkati.

Pogačice sa šećerom i cimetom su tek blago slatke. Treba ih poslužiti odmah po vađenju iz rerne, jer su tada ubedljivo najukusnije. Odlično idu uz puter i/ili džem.

Dobijena količina: oko 10 komada


Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
oko 90' - da odstoje
oko 18' - da se ispeku

Sastojci:

Za testo
350 g brašna
2 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
1 kašičica suvog kvasca
60 g putera
250 ml toplog mleka (oko 43°C)

Za premazivanje
1 kašika mleka
2 kašičice šećera
¼ kašičice cimeta

Postupak:

  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Umešati suvi kvasac. Puter iseći na sitno, pa prstima utrljavati u mešavinu suvih sastojaka sve dok ne počne da liči na prezlu ili pesak. Dodati toplo mleko (ne sme biti vrelo!) i sve promešati viljuškom tek toliko da se suvi sastojci navlaže. Ne treba mešati previše. Od testa formirati loptu i staviti u činiju koja je prethodno tanko namazana uljem. Prekriti providnom folijom koja dobro zatvara sa svih strana i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 90 minuta. 
  • Zagrejati rernu na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • Testo staviti na kuhinjsku površinu blago posutu brašnom. Testo ne treba mesiti, nego samo blago stiskati zglobovima stisnutih pesnica. Testo će biti dosta žitko, i tako treba da ostane. Ako se previše lepi, posuti malo brašnom. Stisnuti ga na debljinu od oko 1.5 cm, poželjno u obliku pravougaonika da bi se dobili pravilni oblici. Brašnjavim nožem iseći testo na kvadrate koje potom treba slagati na papir za pečenje, ostavljajući rastojanje  između pogačica od barem 1 cm. Svaku pogačicu premazati tanko mlekom, pa posuti mešavinom šećera i cimeta. 
  • Peći oko 18 min ili dok ne porumene. Poslužiti tople, uz puter i/ili džem.

PREDLOG: Predlažem da pogačice sečete u obliku kvadrata ili trouglova, jer ćete tako iskoristiti kompletno testo, uz minimum viška. Ako se vade čašom, onda ostaje dosta "repova" koje treba premesiti, a ovo testo što se više mesi to postaje tvrđe nakon pečenja.

Tuesday 18 April 2017

JEDNOSTAVAN KOLAČ OD LIMUNA


Namirnice potrebne za ovaj kolač verovatno već imate u kuhinji i odlično je rešenje kada ste u gužvi, jer se priprema za tren oka i ne zahteva posebnu pažnju u izradi. Vazdušast je i odlično ide uz kafu ili čaj. Najukusniji je na dan pripreme, ali može da odstoji još dan ili dva pokriven folijom ili poklopljen zvonom za tortu.

Dobijena količina: za 10 osoba


Potrebno vreme:

25' - da se pripremi
30' - da se ispeče

Sastojci:

3 jajeta
100 g šećera
narendana kora jednog limuna
sok jednog celog limuna
90 ml mleka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica arome vanile
100 g brašna
3 kašičice praška za pecivo
prah šećer za ukrašavanje, po želji
kriške limuna za ukrašavanje, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Okrugli pleh pečnika 24 cm tanko namazati uljem, pa obložiti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji mikserom mutiti jaja i šećer sve dok se ne dobije glatka i penasta masa. Dodati narendanu koru limuna i limunov sok, pa nastaviti sa mućenjem. Dodati mleko, ulje, vanilu, brašno i prašak za pecivo, i sve mutiti dok smesa ne postane u potpunosti glatka. 
  • Smesu preliti u pripremljeni pleh. Peći oko 30 minuta. Kada se ohladi, po želji ukrasiti prah šećerom i kriškama limuna.

PEČENI PILEĆI BATACI SA ZAČINIMA


Još jedan u nizu brzih i jednostavnih načina za pripremu mesa.

Dobijena količina: 6 bataka


Potrebno vreme:

10' - da se pripreme
oko 35' - da se ispeku

Sastojci:

6 velikih pilećih bataka ili 3 bataka sa karabatakom (ukupno oko 800 g)
kašika maslinovog ulja
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica aleve paprike
pola kašičice soli
biber, po želji

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti listom aluminijumske folije, pa papirom za pečenje. 
  • U činiji pomešati maslinovo ulje, bosiljak origano, alevu papriku, so i, po želji, biber. Dobijenu mešavinu utrljati u batake, pa ih poređati na papir za pečenje. 
  • Peći ukupno oko 35 minuta, a na pola puta prevrnuti batake na drugu stranu.

PREDLOG: Mešavina začina i ulja se može pripremiti i utrljati u batake i poređati na pripremljeni pleh dan ranije. Pokrije se folijom i stavi u frižider, a narednog dana samo ispeče.

Thursday 13 April 2017

SUPA OD SPANAĆA


Ovo je recept za krem supu od pasiranog spanaća i krompira. Svilenkasta je i nije jakog ukusa. Poslužila sam je sa neutralnom pavlakom, jer je to čini kremastijom. No, ovaj sastojak nije neophodan. Protivtežu svilenkastoj supi daje prženi beli susam.


Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 30' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
2-3 mlada luka
500 g krompira
1500 ml bistre supe
300 g mladog spanaća
so i biber, po želji
2 kašičice belog susama
200 ml neutralne pavlake, po želji

Postupak:

  • Mladi luk oprati i iseći na tanke kolutove. Krompir oljuštiti i iseći na pločice ili kocke. Spanać oprati i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa mladi luk pržiti dok ne smekša. Dodati kocke krompira i uz stalno mešanje, pržiti oko 3 ili 4 minuta. Potom sipati supu, pustiti da proključa i od trenutka ključanja smanjiti vatru i pustiti da se krompir kuva oko 20 minuta. Isključiti ringlu, ali šerpu ostaviti na ringli. Posoliti i pobiberiti, po želji, pa potom ubaciti mladi spanać. Promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Štapnim mikserom ili blenderom ispasirati dok se ne dobije glatka smesa. 
  • U suvom tiganju, na tihoj vatri, pržiti susam dok ne dobije zlatnožutu boju. Voditi računa o tome da susam krene odjednom brzo da menja boju i gori kada se tiganj veoma zagreje. 
  • Pre služenja, po želji, u supu sipati neutralnu pavlaku. Promešati i posuti susamom.

NAPOMENA: Supa na slici je pripremljena sa neutralnom pavlakom. Stoga joj je boja svetlija. Ako se priprema bez, biće tamno zelene boje.

HLEPČIĆI SA PIVOM I ORIGANOM


Spadaju u kategoriju brzih hlebova, jer se pripremaju sa praškom za pecivo. Aromatični su, naročito kada se posluže još vrući, i odlično idu uz čorbe i čorbasta jela.

Dobijena količina: 4 hlepčica (ukupne težine oko 450 g)


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 15' - da se ispeče

Sastojci:

Za testo
300 g brašna
1 kašika praška za pecivo
pola kašičice soli
2 kašičice šećera
30 g hladnog putera
125 ml svetlog piva
125 ml vode

Za premazivanje i posipanje
1 kašika mleka
1 kašičica origana
krupna morska so, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 210°C. Preko pleha staviti papir za pečenje. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Puter iseći na kockice i prstima ga utrljati u brašno, dok ne postane sipkavo, nalik pesku. Dodati šećer, pa promešati. U središnjem delu napraviti udubljenje. Dodati gotovo celu količinu piva i vode. Najbolje je ravnim nožem mešati smesu, dodajući tečnosti ili brašno, po potrebi. Posuti malu količinu brašna na radnu površinu i vrlo kratko i lakom rukom umesiti testo. 
  • Testo podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti loptu. Malo je dlanom stisnuti nadole, i brašnjavim nožem na vrhu zaseći u obliku krsta. Lopte poređati na papir za pečenje vodeći računa da ostane mesta među njima, jer će narasti. Vrh svake lopte premazati sa malo mleka, pa posuti origanom, i po želji, krupnom morskom solju.
  • Peći oko 15 minuta. Kada gotove hlepčiće kucnete po dnu, treba da se čuje tup zvuk. To je znak da su ispečeni.

NAPOMENA: Ova vrsta testa se mora mesiti brzo i lakom rukom. U suprotnom, hleb će biti tvrd.

NISKOKALORIČNA ČORBA OD TIKVICA SA ZAČINIMA


Tikvice spadaju u povrće koje primenu nalazi u svim obrocima i vrstama jela. Odlične su za čorbe, variva, fritate, za vegetarijanske pljeskavice i uštipke, kao i za slatke mafine, hlebove i kolače. Same po sebi nemaju posebno izražen ukus, pa sam u ovu čorbu dodala nekoliko jednostavnih, prirodnih "pojačivača" koji ne povećavaju kaloričnost, nego samo definišu ukus: bosiljak, so, biber i limunovu koru.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi povrće
oko 20' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
150 g praziluka (samo beli deo)
1200 g mladih tikvica
1200 ml hladne vode
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica soli
biber, po želji
narendana kora 1 ili 2 limuna

Postupak:

  • Sa praziluka odstraniti zeleni deo. Beli deo zaseći po dužini, oprati pod mlazom vode, pa iseći na tanke kolutove. Tikvice oprati (nema potrebe ljuštiti), odstraniti im vrhove i iseći na tanke kolutove. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa dodati praziluk. Pržiti nekoliko minuta uz mešanje, dok ne smekša. Potom dodati tikvice i vodu. Poklopiti i pustiti da voda proključa. Smanjiti vatru, i od trenutka ključanja pustiti da se povrće kuva svega oko 5 ili 6 minuta. 
  • Skinuti sa vatre, i štapnim mikserom ispasirati skuvano povrće. Dodati so, bosiljak i biber, po želji. Pre služenja posuti narendanom limunovom korom.   

Wednesday 5 April 2017

TROUGLOVI OD PRAZILUKA, RUKOLE I FETE


Trouglovi od praziluka, rukole i fete su vegetarijansko predjelo ili užina. Iako su namirnice prilično "grube", dobijeni trouglovi su mekani. Pogodni su za "formalno" posluživanje uz escajg, kao i da se uzmu u ruku. Odlični su uz salatu od paradajza i masline.

Priprema nije komplikovana, ali bih preporučila da sve namirnice imate izmerene, oprane i spremne pre početka pripreme da bi sam proces pripreme testa bio efikasan.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

60' - ukupno vreme potrebno da se pripremi, skuva i ispeče

Sastojci:

3 kašike ulja
100 g praziluka (belog dela)
35 g brašna
112 kašika palente
180 ml mleka
3 jajeta
prstohvat soli
80 g oceđene i izmrvljene fete
80 g rukole


Postupak:

  • Namirnice pripremiti na sledeći način: Praziluk oprati i iseći na veoma sitno; jaja razdvojiti na žumanca i belanca (belanca staviti u hladnu, čistu i suvu činiju); fetu ocediti i izmrviti; rukolu oprati, osušiti i grubo iseći; tačnu količinu mleka sipati u čašu; brašno i palentu izmeriti i staviti u malu posudu.
  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh dimenzija 20 x 20 cm tanko namazati uljem, pa papirom za pečenje obložiti i dno i strane. 
  • U tiganju zagrejati ulje i pržiti praziluk, uz stalno mešanje, dok ne omekša. Smanjiti vatru, pa postepeno dodavati brašno i palentu, neprestano mešajući oko 1 minut. Potom tiganj skloniti sa vatre, pa uz mešanje, postepeno dodavati mleko. Vratiti na tihu vatru, i mešati dok se smesa ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa dodati žumanca, sir i rukolu. Sve izmešati i presuti u čistu, veliku činiju. Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrstu penu. Trećinu belanaca špatulom prebaciti u činiju sa "testom", pa pažljivo umešati. Polako umešati drugu trećinu belanca, i na kraju dodati poslednju trećinu uz pažljivo mešanje. 
  • Dobijenu smesu izliti na papir za pečenje, poravnati i peći 20-25 minuta. Seći na trouglove. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

Tuesday 4 April 2017

ŠARGAREPE SA ZAČINIMA


Šargarepe sa začinima su jednostavan prilog glavnom jelu. Šargarepe se pomešaju sa maslinovim uljem i začinima, i ispeku u rerni na visokoj temperaturi. Zadržaće slatkoću, a upiće aromu začina - u ovom slučaju origana i bosiljka. Odlično idu uz osvežavajući umak od kiselog mleka i vlašca.

Mogu se koristiti ili veoma duge i tanke šargarepe, ili krupne i debele koje se iseku na štapiće. Važno je da svi komadi budu približno iste debljine da bi se ravnomerno ispekli.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 30' - da se ispeče


Sastojci:

Za šargarepe
500 g šargarepe
1 kašika maslinovog ulja
pola kašičice soli
pola kašičice origana
pola kašičice suvog bosiljka

Za umak
150 g kiselog mleka
10-15 listova vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C.  Pleh obložiti najpre aluminijmskom folijom, pa potom papirom za pečenje. 
  • Šargarepe oljuštiti, pa zatim po dužini iseći na štapiće debljine od 1 cm. U činiji pomešati maslinovo ulje, origano i bosiljak. Štapiće šargarepe staviti u činiju, pa sve protresti da bi ulje obložilo šargarepe. Poređati ih u jednom sloju na papir za pečenje, i peći oko 30 minuta. 
  • Umak pripremiti mešanjem kiselog mleka i sitno seckanih listova vlašca.

Monday 3 April 2017

TRAJFL ŠVARCVALD


Trajfl (engl. trifle) je engleska poslastica koja se dobija slaganjem slojeva patišpanja ili piškota, voća, krema i eventualno šlaga. Patišpanj ili piškote se često preliju malom količinom alkohola (desertno vino, liker, rum...). Trajfl se tradicionalno poslužuje iz jedne velike, staklene posude jer se tako vide svi sastojci i desert je privlačan za oko. No, iz praktičnih razloga i elegantinijeg posluživanja, često se služi i u individualnim čašama.

Danas sam pripremila trajfl koji sam nazvala Švarcvald. Osnovni sastojci su zapravo sastojci za Švarcvald tortu: trešnje, čokolada i šlag. Koristila sam i malu količinu ruma, jer je odličan u kombinaciji sa trešnjama, ali može se i izostaviti.  


Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

40' - da se pripremi
15' - da se skuva
najmanje 4 h - da se ohladi


Sastojci:

200 g slatkog patišpanja
100 ml vode
1 kašičica instant crne kafe
1-2 kašike ruma
250 g iskoštenih trešanja ili višanja
12 kašika šlaga
štangla crne čokolade

Za čokoladni puding
100 g šećera
2 ravne kašike gustina
4 ravne kašike nezaslađenog kakao praha
500 ml mleka
2 žumanceta
kockica putera


Postupak:

  • U šerpi pomešati šećer, gustin i kakao. Dodati mleko, i uključiti ringlu. Uz stalno mešanje, sačekati da se smesa zgusne i provri, pa spustiti temperaturu i nastaviti sa mešanjem oko 2 minuta. Na kratko skloniti šerpu sa vatre, odvaditi trećinu pudinga i sipati ga u činiju sa žumancima. Mešati puding sa žumancima dok se ne dobije ujednačena smesa, pa je sipati u šerpu, a šerpu vratiti na vatru. Uz stalno mešanje, kuvati oko 2 minuta. Skloniti sa vatre, preliti u posudu u kojoj će se hladiti i odmah prekriti providnom folijom. Ostaviti puding sa strane da se ohladi.
  • Pomešati kafu, rum i vodu, i mešati dok se sva kafa ne rastvori. Patišpanj iseći na kockice veličine 1.5 x 1.5 cm. Trešnje iseći na polovine, a šest komada ostaviti u celini (ali bez koštica). 
  • Početi sa slaganjem u šest čaša. Dno svake čaše prekriti kockicama patišpanja. Patišpanj preliti kašičicom kafe s alkoholom, pa poslagati nekoliko polutki trešanja, pa rasporediti polovinu čokoladnog pudinga, a preko njega staviti po kašiku šlaga. Ceo proces ponoviti još jednom: patišpanj, kafa s alkoholom, trešnje, čokoladni puding, pa šlag. Vrh ukrasiti celom trešnjom i rendanom crnom čokoladom. 
  • Staviti u frižider da se ohladi, najmanje 4 sata.


Thursday 30 March 2017

ROLAT SA PEČENICOM I SIROM


Slani rolati su decenijama i decenijama unazad među najpopularnijim hladnim predjelima srpskih trpeza, a rolat sa pečenicom i sirom je među najčešće pripremanim.

Dobijena količina: 20-22 komada debljine od oko 1.5 cm


Potrebno vreme:

30' - ukupno vreme pripreme
oko 20' - ukupno vreme pečenja
najmanje 4 h - hlađenje

Sastojci:

Za koru
4 jajeta
prstohvat soli
130 g brašna
250 ml jogurta
1 kašičica praška za pecivo

Za fil
200 g krem sira
2 kašike majoneza
200 g pečenice
1 kiseli krastavac
pola kašičice origana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Papir za pečenje pokvasiti pod mlazom vode, izgužvati ga i iscediti, pa njime pažljivo obložiti pleh dimenzija 38 x 25 cm. 
  • Odvojiti žumanca od belanaca. Mikserom mutiti belanca sa prstohvatom soli dok se ne napravi čvrsta pena. U drugoj činiji mikserom umutiti žumanca, brašno, prašak za pecivo i jogurt. Skloniti mikser. Špatulom pažljivo umešati najpre četvrtinu snega od belanaca u smesu sa žumancima, pa postepeno dodavati ostatak belanaca. Mešati pažljivo da se sneg ne bi "razbio". Dobijenu smesu razliti na papir za pečenje. Peći oko 20 minuta. Kora je gotova onda kada sa nje lako može da se skine papir za pečenje. Ako na papiru ostaju zalepljeni odvaljeni delovi kore, onda još nije gotova, i treba je dopeći. 
  • Dok se kora peče, pripremiti fil tako što se u činiji pomešaju krem sir, majonez, iseckana pečenica i krastavac, i origano. 
  • Čistu kuhinjsku krpu pokvasiti pod mlazom vode, dobro je iscediti, pa raširiti na radnu površinu. Koru staviti na krpu, i dok je još vruća premazati pripremljenim filom. Pomažući se krpom, nafilovanu koru zaviti u čvrst rolat, pa ostaviti da tako stoji dok se ne ohladi. Potom krpu skinuti, rolat uviti u aluminijumsku foliju i staviti u frižider da se hladi najmanje 4 sata. 
  • Hladan rolat seći na šnite debljine oko 1.5 cm.

KORPICE SA SALATOM OD MEŠANOG POVRĆA


Korpice sa salatom od mešanog povrća su hladno predjelo koje je posebno pogodno za rođendane, žurke ili uopšte proslave sa samoposluživanjem. Taman stanu u ruku i odgovaraju veličini dva-tri zalogaja. Korpice se prave od lisnatog testa i važno je da se dobro ohlade pre nego što se nafiluju. Salata je po sastojcima slična ruskoj salati, ali je manje kremasta da fil ne bi razmekšao korpicu.

Dobijena količina: oko 16 korpica


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 15' - da se ispeče


Sastojci:

250 g odmrznutog lisnatog testa
150 g mešanog barenog povrća (grašak, šargarepa, boranija, kukuruz...)
2 kašičice majoneza
pola kašičice senfa
1 manji kiseli krastavac
30 g trapista
so i biber, po želji
peršunov list za ukrašavanje


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. 
  • Lisnato testo razviti u pravougaonik približnih dimenzija 25 x 25 cm, debljine oko 2-3 mm. Testo nožem iseći na kvadrate dimenzija oko 6 x 6 cm. Svaki kvadrat pažljivo smestiti u modlicu za mafine. Prstima namestiti da "sedne" na dno, a uglovi kvadrata treba da dodiruju zidove modlice i da gledaju na gore. Važno je izbegavati preterano stiskanje. Peći oko 15 minuta. 
  • U manjoj činiji pomešati bareno povrće (treba da bude isečeno na sitno), majonez, senf, sitno iseckan kiseli krastavac i sitno iseckan trapist. Posoliti i pobiberiti, po želji. 
  • Salatom puniti ohlađene korpice. Ukrasiti peršunovim listom.

Wednesday 29 March 2017

ROLAT OD PARADAJZA, JAJA I ZAČINSKOG BILJA


Slani rolati su odličan izbor za hladno predjelo. Postoji bezbroj kombinacija, a onu koju sam danas odlučila da napravim jeste rolat sa crvenkastom korom dobijen upotrebom paradajz sosa, a fil je od mešavine kuvanih jaja, krem sira i tri vrste začinskog bilja: peršuna, ruzmarina i origana.

Dobijena količina: oko 22 šnite debljine od oko 1.5 cm


Potrebno vreme:

oko 30' - ukupno vreme pripreme
oko 20' - ukupno vreme pečenja i kuvanja
najmanje 4 h - hlađenje

Sastojci:

Za koru
4 jajeta
150 g brašna
112 kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
2 kašike pasiranog paradajza
1 kašika paradajz koncentrata
180 ml gustog jogurta

Za fil
2 jajeta
200 g krem sira
2 kašike majoneza
1 kašičica sitno seckanog ruzmarina
1 kašičica origana
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista

Postupak:


  • Rernu zagrejati na 190°C. Papir za pečenje pokvasiti pod mlazom vode, pa ga rukama izgužvati, ocediti, i njime obložiti pleh dimenzija 38x25 cm. 
  • Odvojiti belanca od žumanaca. Od belanaca mikserom umutiti čvrstu penu. U drugoj velikoj činiji mikserom umutiti žumanca, brašno, prašak za pecivo, so, pasirani paradajz, paradajz koncentrat i jogurt. Špatulom prebacivati deo po deo snega od belanaca u činiju sa smesom od žumanaca i paradajz sosa, i pažljivim pokretima sjedinjavati. Dobijenu smesu izliti na papir za pečenje, poravnati, i peći 18-20 minuta. Kora je pečena kada se papir za pečenje skida s lakoćom. Ako na papiru ostaju zalepljeni delovi testa, kora nije gotova, i treba je vratiti u rernu da se dopeče. Čistu kuhinjsku krpu pokvasiti pod mlazom vode, dobro ocediti i raširiti na kuhinjsku površinu. Ispečenu koru staviti na krpu i uviti u rolat. Ostaviti tako da se ohladi. 
  • Dok se kora hladi, pripremiti fil. Jaja tvrdo skuvati tako što se stave u hladnu vodu i pusti da voda proključa. Smanjiti vatru, i od trenutka ključanja jaja kuvati oko 8 ili 9 minuta. Oljuštiti skuvana jaja. Viljuškom ih izgnječiti, pa dodati krem sir, majonez, ruzmarin, origano i peršunov list. Sve promešati i tom mešavinom ravomerno namazati razvijenu koru. Koru ponovo urolati, pa potom zaviti u aluminijumsku foliju. Ohladiti u frižideru najmanje 4 sata, pa potom seći na šnite debljine oko 1.5 cm. Po želji, dodatno ukrastiti peršunovim listom.

Monday 27 March 2017

KUGLOF OD SPANAĆA I PARMEZANA


Kuglof od spanaća i parmezana je jednostavno vegetarijansko predjelo. U pitanju je vrsta slanog kolača čiji ukus odgovara svim uzrastima. Dodavanjem čilija ili bibera dobija se varijanta za malo stariju "publiku" koja više voli ljuće note.

Dobijena količina: za oko 10 osoba kao predjelo ili zakuska

Potrebno vrene:

oko 30' - da se pripremi
oko 55' - da se ispeče

Sastojci:

4 jajeta
350 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
4 kašike parmezana
300 ml jogurta
120 ml maslinovog ulja
150 g svežeg spanaća
1 čen belog luka
čili ili biber, po ukusu
dodatni parmezan, za posipanje


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Puterom dobro namazati modlu za kuglof prečnika oko 23 cm. Posuti brašnom, pa protresti da se ukloni višak. 
  • U velikoj činiji mikserom umutiti jaja, brašno, prašak za pecivo, so, parmezan, jogurt i maslinovo ulje. Čili ili biber dodati po ukusu. Mutiti tek toliko da se formira homogena masa. Mikser skloniti. 
  • Spanać oprati i osušiti, pa velikim i teškim nožem iseći na što sitnije. Beli luk oljuštiti i iseći na sitno. Spanać i beli luk umešati u smesu. 
  • Smesu sipati u modlu. Peći oko 55 minuta. Ostaviti da se veže, 5-10 minuta, pa prevrnuti na tacnu ili rešetku da se dodatno ohladi pre sečenja. Posuti dodatnim parmezanom. Može se služiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

Saturday 25 March 2017

HLEB KOJI SE NE MESI


Ovo je recept za beli hleb koji se priprema sa kvascem, ali se ne mesi kao velika većina hlebova. Sastojci se naprosto sjedine, i dobijeno testo ostavi da nadođe i potom ispeče. Njegova priprema je krajnje jednostavna, ali se mora vremenski isplanirati, jer je potrebno da testo odstoji ukupno oko 14 časova. Po teksturi podseća na ćabatu, tj. kora je hrskava, a unutrašnjost je delimično vazdušasta. Ovaj hleb je idealan za bruskete i za sendviče.

U receptu je data mera za dva hleba. Uglavnom napravim celu, veliku meru, pa onda jedan hleb odmah jedemo, a drugi, nakon što se u potpunosti ohladi, isečem i stavim u zamrzivač.

Dobijena količina: 2 vekne (ukupno 28-30 parčadi)

Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 14 h - da odstoji
oko 45' - da se ispeče

Sastojci:

oko 800 g brašna
2 kašičice soli
1 kašičica suvog kvasca
oko 600 ml mlake vode (38-40°C)


Postupak:

  • U velikoj činiji pomešati oko 700 g brašna, so i kvasac. U suve sastojke sipati mlaku vodu, i varjačom mešati dok se smesa ne ujednači. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste narednih 12 časova. Preostalih 100 g brašna ostaviti sa strane. 
  • Po radnoj površini rastresti oko 50 g od preostalog brašna i na njega staviti nadošlo testo. Testo posuti sa oko 35-40 g brašna. Prekriti ga suvom kuhinjskom krpom, i ostaviti da odstoji oko 15 minuta. 
  • Za to vreme, uljem namazati dva pleha za hleb dimenzija 20 x 10 cm. 
  • Brašnjavim rukama pažljivo stiskati testo od gore, da se poravna i da se istanji na pravougaoni oblik debljine od oko 1 cm. Ako se testo i dalje lepi za prste, posipati ga preostalim brašnom. Pravougaono testo prepoloviti po dužini. Svaku polovinu uviti u rolnu dimenzija oko 18 x 9 cm. Svaku rolnu staviti u po jedan pleh, a plehove prekriti plastičnim folijama koje su tanko namazane uljem da se spreči lepljenje nadošlog testa. Plehove ostaviti na toplom mestu još oko 90 minuta dok testo dodatno ne nadođe. 
  • Peći oko 45 minuta na 190°C. Kada se gotov hleb izvadi iz pleha, i pokuca mu se na dno, čuje se tup zvuk. Ohladiti na metalnoj rešetki i iseći.

Wednesday 22 March 2017

KOLAČ SA SOKOM OD KAJSIJA I PRELIVOM OD CRVENOG VOĆA


Kolač koji se veoma jednostavno priprema i divno miriše. Sastojci koji daju glavnu notu su kokos i sok od kajsija. Preliv od crvenog voća zahteva malo vremena, a mnogo doprinosi sveukupnom utisku. Svojom notom svežine daje protivtežu testu koje je relativno slatko. Ipak, preliv nije obavezan deo kolača. Može se izostaviti, i time se dobiti jedna jednostavnija verzija ovog kolača. Naime, ispečeni kolač nakon hlađenja treba samo posuti prah šećerom. Izaberite po svom ukusu.

Dobijena količina: 10-12 parčadi

Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 35' - da se ispeče
5' - da se prohladi

Sastojci:

Za testo
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
50 g kokosa
100 g šećera
100 g putera
2 jajeta
250 ml soka od kajsija
100 g kiselog mleka

Za preliv
200 g smrznutog crvenog voća (malina, kupina, borovnica, jagoda ili mešavina)
4 kašike hladne vode
1 kašika meda

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Modlu u obliku prstena ili modlu za kuglof namazati puterom, posuti brašnom, pa protresti da se ukloni višak brašna. Ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kokos i šećer. Otopiti puter. U drugoj činiji umutiti jaja, pa dodati kiselo mleko, puter i sok. Sve izmešati i preliti preko suvih sastojaka. Masu ujednačiti bez preteranog mešanja, pa je sipati u pripremljen pleh. 
  • Peći oko 35 minuta - kolač je gotov kada iz njega izađe suva, ubodena čačkalica. 
  • Kako se pečenje kolača privodi kraju, pripremiti preliv. U šerpici sjediniti vodu, med i smrznuto voće. Na jakoj vatri pustiti da proključa, pa malo smanjiti i ostaviti da se voće kuva i malo zgusne, oko 5-10 minuta, u zavisnosti od vrste voća. 
  • Kolač izvaditi iz rerne, i ostaviti da odstoji 5 minuta u plehu. Potom ga prevrnuti na tacnu za posluživanje i ukrasiti prelivom od voća. 

PILETINA POHOVANA U ORASIMA I SUSAMU SA TARTAR SOSOM


Sve je više uobičajeno da se meso, riba i povrće pohuju u rerni umesto na tiganju, u ulju. I u ovom receptu sam pohovala u rerni, ali sam "klasičan" poh od prezle zamenila seckanim orasima i susamom. Rezultat su bili krckavi komadi piletine koje sam poslužila uz pojednostavljenu verziju tartar sosa.

Dobijena količina: 4 porcije

Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 20' - da se ispeče

Sastojci:

Za pohovano meso
450 g pilećih prsa, iskoštenih i bez kože
1 jaje
50 g oraha
50 g susama
pola kašičice aleve paprike
so i biber, po želji
kašičica maslinovog ulja

Za sos
2 kašike majoneza
2 kašike kiselog mleka
1 sitno iseckan kiseli krastavac
1 kašičica senfa
1 kašičica limunovog soka
nekoliko kapi ljutog sosa

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • U manjoj posudi umutiti jaja. Velikim i teškim nožem orahe iseći na veoma, veoma sitno, te pomešati sa susamom i alevom paprikom; mešavinu staviti u plitki tanjir. Pileća prsa iseći na 10-12 traka približno istih dimenzija. Meso po želji posoliti i pobiberiti. Jedan komad mesa umočiti u jaja, ocediti, uvaljati u suvu mešavinu, pa položiti na papir za pečenje. Ponavljati dok se materijal ne utroši. Na svaki komad mesa sipati po kap ili dve maslinovog ulja. 
  • Peći oko 20 minuta, tj. dok unutrašnjost mesa boju ne promeni iz ružičaste u belu. Na pola pečenja, okrenuti komade mesa na drugu stranu da bi se ujednačeno ispekli.
  • Sos se priprema tako što se svi sastojci pomešaju u maloj činiji.

NAPOMENA: Po ovom receptu, dobije se oko jedna uzvrh supena kašika sosa po osobi. Ako biste voleli veću količinu, srazmerno povećajte namirnice.

Sunday 19 March 2017

PEČENA RIKOTA SA ZAČINIMA


Pečena rikota sa začinima je šik predjelo čija priprema traži minimum ličnog angažovanja, a mnogima se dopadne. Volim je, jer se priprema od pristupačnih namirnica, ali i dalje razbija monotoniju klasičnih predjela. Blagog je, ali definisanog ukusa zahvaljući kombinaciji začina. Odlično ide uz krekere ili hleb od integralnog brašna.

Treba imati na umu da se relativno dugo peče i potom hladi pre posluživanja, pa shodno tome i rasporediti vreme.

Dobijena količina: predjelo za 4-6 osoba

Potrebno vreme:

10' - za pripremu
oko 60' - da se ispeče
oko 30' - da se ohladi

Sastojci:

500 g rikote
1 jaje
1 kašičica origana
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista
1 čen belog luka
pola kašičice soli
1 kašičica griza
narendana kora jednog limuna
dodatni peršun za ukrašavanje


Postupak:

  • Zagrejati rernu na 180°C. Uljem namazati mali, okrugli pleh prečnika 15 cm (ili šerpicu sa metalnim drškama), pa potom dno i strane obložiti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji mikserom umutiti rikotu, jaje, origano, peršunov list, sitno iseckan beli luk, so, griz i limunovu koru. Smesu usuti u pleh (ili šerpicu), pa poravnati po površini. 
  • Nepokriveno peći oko 60 minuta, ili dok ne postane tvrdo na dodir i ne počne da tamni. Ostaviti da se ohladi u plehu, pa potom izvaditi, posuti dodatnim peršunovim listom, iseći na trouglove i poslužiti.

PREDLOG 1: Umesto origana i peršunovog lista mogu se upotrebiti i drugi začini kao što su ruzmarin, vlašac ili majčina dušica.

PREDLOG 2: Može se prekriti folijom i čuvati oko tri dana u frižideru.

AMERIČKE PALAČINKE SA SLANINOM I SIROM


Za razliku od pripreme "klasičnih" palačinaka, ovaj recept sam pripremila koristeći kombinaciju belog i kukuruznog brašna. Za pripremu nije neophodan mali tiganj, jer je smesa prilično gusta i ne razliva se previše kada se uspe u zagrejan tiganj.

Američke palačinke sa slaninom i sirom su zgodne i za doručak i za večeru, a poslužene uz turšiju, salatu od svežeg paradajza ili uz kiselo mleko, čine ceo obrok.

Dobijena količina: 18 palačinaka prečnika od oko 11 cm

Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
10' - da odstoje
oko 40' - da se isprže

Sastojci:

200 g belog brašna
180 g kukuruznog brašna
2½ kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
kašika šećera
100 g narendanog tvrdog sira
200 g slanine u šnitama
1 kašičica origana
3 jajeta
560 ml mleka
60 ml ulja
dodatno ulje za prženje


Postupak:

  • U tiganju propržiti slaninu dok ne promeni boju. Iseći je na sitno i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati belo brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer. Umešati origano, sir i slaninu. U drugoj činiji umutiti jaja, mleko i ulje. Dobijenu mešavinu preliti preko suvih sastojaka, pa promešati tek toliko dok se dobijena smesa ne ujednači. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta. 
  • Na srednjoj temperaturi zagrejati tiganj premazan sa malo ulja. U vreo tiganj usuti oko 60 ml smese obrazujući, koliko je moguće, kružni oblik. Kada se na površini testa pojave mehurići, palačinku prevrnuti na drugu stranu i peći dok ne poprimi žutobraon nijansu. Proces ponavaljati dok se smesa sa palačinke ne utroši, a pre sipanja sveže smese u tiganj, s vremena na vreme, premazati tiganj taknjim slojem ulja.

NAPOMENA: Smesu je važno usuti u veoma zagrejan tiganj, ali temperatura tokom pečenja palačinaka ne sme biti previsoka, jer će testo zagoreti i pre nego što se pojave mehurići. Preporučujem srednju jačinu vatre.