Monday 8 May 2017

ŠTANGLICE SA NUTELOM I DŽEMOM OD MALINA


Štanglice sa Nutelom i džemom od malina su kolač od jednostavnih namirnica i jednostavnog postupka pripreme. Posebno je pogodan za momente kada biste izbegli eksperimentisanje hranom i radije izabrali klasične, proverene kombinacije i poznate ukuse.

Štanglice mogu odstojati u frižideru nekoliko dana, u zatvorenoj posudi.

Za pripremu kore se koristi pleh dimenzija 33 x 23 cm.

Dobijena količina: oko 12 štanglica


Potrebno vreme:

25' - da se pripremi
oko 12' - da se ispeče
oko 4 sata - da se ohladi

Sastojci:

Za koru
3 jajeta
75 g brašna
75 g šećera

Za fil
3-4 kašike soka od pomorandže (ili jabuke, kajsije...)
70 g Nutele (ili drugog lešnik krema)
70 g džema od malina (ili kupina, borovnica...)

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Pleh dimenzija 33 x 23 cm obložiti papirom za pečenje. 
  • U činiji mikserom mutiti jaja i šećer dok se ne dobije penasta masa, pa dodati brašno. Mutiti dok se smesa ne ujednači. Razliti je preko papira za pečenje, poravnati špatulom, i peći oko 12-14 minuta. 
  • Ispečenu koru prevrnuti na ravnu površinu, odlepiti papir za pečenje, pa pustiti da se skroz ohladi (tanka je, pa će to trajati oko 5 minuta). Velikim nožem ukloniti tamnije i isušenije ivice kore tako da se dobije pravilan pravougaonik. Pravougaonik po dužini iseći na četiri jednake trake (za veću preciznost može se koristiti i lenjir). Trake četkicom ujednačeno premazati polovinom soka. Kore prevrnuti, pa ih sa druge strane premazati ostatkom soka. Prvu koru premazati polovinom Nutele. Preko nje uredno staviti drugu koru koja se premazuje polovinom džema. Potom se preko stavlja treća kora koja se premazuje preostalom Nutelom, i najzad četvrta kora koja se premazuje preostalim džemom. 
  • Kolač staviti u frižider da se hladi oko 4 sata. Potom ga seći oštrim i teškim nožem na štanglice širine oko 1.5 cm.

No comments:

Post a Comment