Sunday 11 June 2017

KREM ČORBA OD PEČENIH ŠPARGLI


Krem čorba od pečenih špargli spada među najukusnije krem čorbe koje sam ikada probala. Prefinjenog je ukusa i uz lep aranžman bude i veoma privlačnog izgleda.

Dobijena količina: za 4 osobe


Sastojci:

500 g zelenih špargli male ili srednje debljine (500 g je nakon uklanjanja nejestivog, drvenastog dela)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamovog sirćeta
4 mlada luka
2 čena belog luka
1 veliki krompir
1000 bistre supe (može i kocka)
so i biber, po želji
1-2 kašičice limunovog soka
4 kašičice parmezana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Veliki pleh obložiti aluminijumskom folijom, pa papirom za pečenje. 
  • Šparglama odstraniti drvenasti deo, oprati ih pod mlazom vode i osušiti čistom krpom ili kuhinjskim ubrusima. Poređati ih na papir za pečenje, pa preliti jednom kašikom maslinovog ulja i kašičicom balzamovog sirćeta. Peći oko 20 minuta. 
  • Dok se špargle peku, krompir oljuštiti i iseći na kockice. U šerpi zagrejati preostalu kašiku maslinovog ulja, pa propržiti najpre iseckan mladi luk (samo beli deo), a potom dodati i sitno iseckan beli luk. Pržiti ga kratko, dok ne zamiriše. Potom dodati krompir i supu, pa kuvati skoro dok se krompir ne obari. Ispečene špargle izvadi iz rerne, odseći 12 najlepših vrhova i ostaviti ih sa strane. Na 5 minuta pre nego što je krompir obaren, u supu dodati šparglu da dodatno pusti arome. Kada je krompir skuvan, štapnim mikserom izbledirati sve dok čorba ne postane sasvim glatka. Dodati joj limunov sok, posoliti i pobiberiti. 
  • Dobijenu čorbu raspodeliti po dubokim tanjirima, posuti parmezanom i ukrasiti sačuvanim vrhovima ispečenih špargli. Čorbu poslužiti toplu ili na sobnoj temperaturi.

No comments:

Post a Comment