Šargarepe sa začinima su jednostavan prilog glavnom jelu. Šargarepe se pomešaju sa maslinovim uljem i začinima, i ispeku u rerni na visokoj temperaturi. Zadržaće slatkoću, a upiće aromu začina - u ovom slučaju origana i bosiljka. Odlično idu uz osvežavajući umak od kiselog mleka i vlašca.
Mogu se koristiti ili veoma duge i tanke šargarepe, ili krupne i debele koje se iseku na štapiće. Važno je da svi komadi budu približno iste debljine da bi se ravnomerno ispekli.
Dobijena količina: za 4 osobe
Potrebno vreme:
15' - da se pripremioko 30' - da se ispeče
Sastojci:
Za šargarepe500 g šargarepe
1 kašika maslinovog ulja
pola kašičice soli
pola kašičice origana
pola kašičice suvog bosiljka
Za umak
150 g kiselog mleka
10-15 listova vlašca
Postupak:
- Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti najpre aluminijmskom folijom, pa potom papirom za pečenje.
- Šargarepe oljuštiti, pa zatim po dužini iseći na štapiće debljine od 1 cm. U činiji pomešati maslinovo ulje, origano i bosiljak. Štapiće šargarepe staviti u činiju, pa sve protresti da bi ulje obložilo šargarepe. Poređati ih u jednom sloju na papir za pečenje, i peći oko 30 minuta.
- Umak pripremiti mešanjem kiselog mleka i sitno seckanih listova vlašca.
No comments:
Post a Comment