Spadaju u kategoriju brzih hlebova, jer se pripremaju sa praškom za pecivo. Aromatični su, naročito kada se posluže još vrući, i odlično idu uz čorbe i čorbasta jela.
Dobijena količina: 4 hlepčica (ukupne težine oko 450 g)
Potrebno vreme:
15' - da se pripremioko 15' - da se ispeče
Sastojci:
Za testo300 g brašna
1 kašika praška za pecivo
pola kašičice soli
2 kašičice šećera
30 g hladnog putera
125 ml svetlog piva
125 ml vode
Za premazivanje i posipanje
1 kašika mleka
1 kašičica origana
krupna morska so, po želji
Postupak:
- Rernu zagrejati na 210°C. Preko pleha staviti papir za pečenje.
- U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Puter iseći na kockice i prstima ga utrljati u brašno, dok ne postane sipkavo, nalik pesku. Dodati šećer, pa promešati. U središnjem delu napraviti udubljenje. Dodati gotovo celu količinu piva i vode. Najbolje je ravnim nožem mešati smesu, dodajući tečnosti ili brašno, po potrebi. Posuti malu količinu brašna na radnu površinu i vrlo kratko i lakom rukom umesiti testo.
- Testo podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti loptu. Malo je dlanom stisnuti nadole, i brašnjavim nožem na vrhu zaseći u obliku krsta. Lopte poređati na papir za pečenje vodeći računa da ostane mesta među njima, jer će narasti. Vrh svake lopte premazati sa malo mleka, pa posuti origanom, i po želji, krupnom morskom solju.
- Peći oko 15 minuta. Kada gotove hlepčiće kucnete po dnu, treba da se čuje tup zvuk. To je znak da su ispečeni.
NAPOMENA: Ova vrsta testa se mora mesiti brzo i lakom rukom. U suprotnom, hleb će biti tvrd.
No comments:
Post a Comment