Thursday, 13 April 2017

HLEPČIĆI SA PIVOM I ORIGANOM


Spadaju u kategoriju brzih hlebova, jer se pripremaju sa praškom za pecivo. Aromatični su, naročito kada se posluže još vrući, i odlično idu uz čorbe i čorbasta jela.

Dobijena količina: 4 hlepčica (ukupne težine oko 450 g)


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 15' - da se ispeče

Sastojci:

Za testo
300 g brašna
1 kašika praška za pecivo
pola kašičice soli
2 kašičice šećera
30 g hladnog putera
125 ml svetlog piva
125 ml vode

Za premazivanje i posipanje
1 kašika mleka
1 kašičica origana
krupna morska so, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 210°C. Preko pleha staviti papir za pečenje. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Puter iseći na kockice i prstima ga utrljati u brašno, dok ne postane sipkavo, nalik pesku. Dodati šećer, pa promešati. U središnjem delu napraviti udubljenje. Dodati gotovo celu količinu piva i vode. Najbolje je ravnim nožem mešati smesu, dodajući tečnosti ili brašno, po potrebi. Posuti malu količinu brašna na radnu površinu i vrlo kratko i lakom rukom umesiti testo. 
  • Testo podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti loptu. Malo je dlanom stisnuti nadole, i brašnjavim nožem na vrhu zaseći u obliku krsta. Lopte poređati na papir za pečenje vodeći računa da ostane mesta među njima, jer će narasti. Vrh svake lopte premazati sa malo mleka, pa posuti origanom, i po želji, krupnom morskom solju.
  • Peći oko 15 minuta. Kada gotove hlepčiće kucnete po dnu, treba da se čuje tup zvuk. To je znak da su ispečeni.

NAPOMENA: Ova vrsta testa se mora mesiti brzo i lakom rukom. U suprotnom, hleb će biti tvrd.

No comments:

Post a Comment