Monday 29 May 2017

KOH OD ŠUMSKOG VOĆA I BELE ČOKOLADE


Koh od bele čokolade i šumskog voća spada u onu grupu recepata koji se stvarno brzo pripremaju, a ostavljaju dobar utisak. Može se poslužiti nezavisno od obroka, na primer kao užina uz kafu, ali i kao završnica ne mnogo obilnog ručka. Bela čokolada kohu daje toplu i slatku notu, a šumsko voće notu svežine.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 60' - da se ispeče

Sastojci:

250 g neslanih kifli
2 jajeta
450 ml punomasnog mleka
kašičica arome vanile
100 g bele čokolade
200 g šumskog voća (svežeg ili smrznutog)


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 170°C. Okrugli vatrostalni sud zapremine 1.5 l namazati tanko puterom i ostaviti sa strane. 
  • Kifle iseći na kriške debljine oko 2 cm, a belu čokoladu na sitne kocke. U činiji umutiti jaja, pa dodati mleko i aromu vanile. 
  • U pripremljeni sud staviti polovinu isečenih kifli, pa preko njih rasporediti belu čokoladu i polovinu voća (ako je smrznuto, ne treba ga prethodno otapati). Preliti polovinom tečnosti i poleđinom kašike malo pritisnuti da se sve natopi. Od gore staviti drugu polovinu kifli, preko njih poređati ostatak voća i sve preliti preostalom polovinom tečnosti. Opet blago stisnuti kašikom da se sve natopi. 
  • Vatrostalni sud staviti unutar drugog, većeg (takođe vatrostalnog) suda, i u veći sud usuti vrele vode toliko da dopre do polovine suda sa kohom. Sve zajedno staviti u rernu i peći 55-60'. Izvaditi iz rerne, sud sa kohom skloniti iz većeg suda i ostaviti da se prohladi. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi. 

No comments:

Post a Comment