Sunday 19 March 2017

PEČENA RIKOTA SA ZAČINIMA


Pečena rikota sa začinima je šik predjelo čija priprema traži minimum ličnog angažovanja, a mnogima se dopadne. Volim je, jer se priprema od pristupačnih namirnica, ali i dalje razbija monotoniju klasičnih predjela. Blagog je, ali definisanog ukusa zahvaljući kombinaciji začina. Odlično ide uz krekere ili hleb od integralnog brašna.

Treba imati na umu da se relativno dugo peče i potom hladi pre posluživanja, pa shodno tome i rasporediti vreme.

Dobijena količina: predjelo za 4-6 osoba

Potrebno vreme:

10' - za pripremu
oko 60' - da se ispeče
oko 30' - da se ohladi

Sastojci:

500 g rikote
1 jaje
1 kašičica origana
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista
1 čen belog luka
pola kašičice soli
1 kašičica griza
narendana kora jednog limuna
dodatni peršun za ukrašavanje


Postupak:

  • Zagrejati rernu na 180°C. Uljem namazati mali, okrugli pleh prečnika 15 cm (ili šerpicu sa metalnim drškama), pa potom dno i strane obložiti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji mikserom umutiti rikotu, jaje, origano, peršunov list, sitno iseckan beli luk, so, griz i limunovu koru. Smesu usuti u pleh (ili šerpicu), pa poravnati po površini. 
  • Nepokriveno peći oko 60 minuta, ili dok ne postane tvrdo na dodir i ne počne da tamni. Ostaviti da se ohladi u plehu, pa potom izvaditi, posuti dodatnim peršunovim listom, iseći na trouglove i poslužiti.

PREDLOG 1: Umesto origana i peršunovog lista mogu se upotrebiti i drugi začini kao što su ruzmarin, vlašac ili majčina dušica.

PREDLOG 2: Može se prekriti folijom i čuvati oko tri dana u frižideru.

No comments:

Post a Comment