Saturday 22 April 2017

PIRE OD KROMPIRA I SPANAĆA


Pire od krompira mi je u detinjstvu bio među omiljenim prilozima glavnom jelu. Nekad bih ga pojela i više nego glavnog jela ili umesto celog glavnog jela. I sad ga često pravim, ali uglavnom u kombinaciji sa nekim drugim namirnicama: sirevima, povrćem, začinskim biljem...

Današnji recept je za pire od krompira i spanaća. Važno je da sve namirnice budu tople kada se sjedinjuju, jer će to doprineti kremastijoj teksturi. Takođe je važno izabrati malo stariji i "brašnjaviji" krompir. Mlad krompir daje odlične rezultate u pripremi nekih drugih recepata, ali za pire je potreban krompir sa više skroba.

Ovaj pire se lepo kombinuje sa belim biberom, a ako volite notu svežine, onda dodajte i malo narendane limunove ili limetine kore.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 25' - da se skuva

Sastojci:

1 kg krompira
15 g putera
1 čen belog luka
100 g spanaća
pola kašičice soli
oko 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
mleveni beli biber, po želji
narendana limunova ili limetina kora, po želji

Postupak:

  • Krompir obariti, ocediti, izgnječiti i posoliti. 
  • U tiganju ili šerpi otopiti puter, pa propržiti sitno iseckan beli luk tek toliko da zamiriše, smanjiti vatru, pa dodati opran i osušen spanać. Mešati nekoliko minuta, sve dok spanać ne splasne, ne potamni i ne počne da se uvija. Spanać sa belim lukom izmiksati u blenderu sa polovinom tople neutralne pavlake. 
  • Zelenu mešavinu dodati izgnječenom krompiru, i mešati uz dodavanje preostale neutralne pavlake. Po želji začiniti belim biberom i/ili narendanom korom citrusa. Poslužiti toplo. 

No comments:

Post a Comment