Pire od krompira mi je u detinjstvu bio među omiljenim prilozima glavnom jelu. Nekad bih ga pojela i više nego glavnog jela ili umesto celog glavnog jela. I sad ga često pravim, ali uglavnom u kombinaciji sa nekim drugim namirnicama: sirevima, povrćem, začinskim biljem...
Današnji recept je za pire od krompira i spanaća. Važno je da sve namirnice budu tople kada se sjedinjuju, jer će to doprineti kremastijoj teksturi. Takođe je važno izabrati malo stariji i "brašnjaviji" krompir. Mlad krompir daje odlične rezultate u pripremi nekih drugih recepata, ali za pire je potreban krompir sa više skroba.
Ovaj pire se lepo kombinuje sa belim biberom, a ako volite notu svežine, onda dodajte i malo narendane limunove ili limetine kore.
Dobijena količina: za 4 osobe
Potrebno vreme:
15' - da se pripremioko 25' - da se skuva
Sastojci:
1 kg krompira15 g putera
1 čen belog luka
100 g spanaća
pola kašičice soli
oko 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
mleveni beli biber, po želji
narendana limunova ili limetina kora, po želji
Postupak:
- Krompir obariti, ocediti, izgnječiti i posoliti.
- U tiganju ili šerpi otopiti puter, pa propržiti sitno iseckan beli luk tek toliko da zamiriše, smanjiti vatru, pa dodati opran i osušen spanać. Mešati nekoliko minuta, sve dok spanać ne splasne, ne potamni i ne počne da se uvija. Spanać sa belim lukom izmiksati u blenderu sa polovinom tople neutralne pavlake.
- Zelenu mešavinu dodati izgnječenom krompiru, i mešati uz dodavanje preostale neutralne pavlake. Po želji začiniti belim biberom i/ili narendanom korom citrusa. Poslužiti toplo.
No comments:
Post a Comment