Kuglof od spanaća i parmezana je jednostavno vegetarijansko predjelo. U pitanju je vrsta slanog kolača čiji ukus odgovara svim uzrastima. Dodavanjem čilija ili bibera dobija se varijanta za malo stariju "publiku" koja više voli ljuće note.
Dobijena količina: za oko 10 osoba kao predjelo ili zakuska
Potrebno vrene:
oko 30' - da se pripremioko 55' - da se ispeče
Sastojci:
4 jajeta
350 g brašna2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
4 kašike parmezana
300 ml jogurta
120 ml maslinovog ulja
150 g svežeg spanaća
1 čen belog luka
čili ili biber, po ukusu
dodatni parmezan, za posipanje
Postupak:
- Rernu zagrejati na 180°C. Puterom dobro namazati modlu za kuglof prečnika oko 23 cm. Posuti brašnom, pa protresti da se ukloni višak.
- U velikoj činiji mikserom umutiti jaja, brašno, prašak za pecivo, so, parmezan, jogurt i maslinovo ulje. Čili ili biber dodati po ukusu. Mutiti tek toliko da se formira homogena masa. Mikser skloniti.
- Spanać oprati i osušiti, pa velikim i teškim nožem iseći na što sitnije. Beli luk oljuštiti i iseći na sitno. Spanać i beli luk umešati u smesu.
- Smesu sipati u modlu. Peći oko 55 minuta. Ostaviti da se veže, 5-10 minuta, pa prevrnuti na tacnu ili rešetku da se dodatno ohladi pre sečenja. Posuti dodatnim parmezanom. Može se služiti toplo ili na sobnoj temperaturi.
No comments:
Post a Comment