Monday 27 March 2017

KUGLOF OD SPANAĆA I PARMEZANA


Kuglof od spanaća i parmezana je jednostavno vegetarijansko predjelo. U pitanju je vrsta slanog kolača čiji ukus odgovara svim uzrastima. Dodavanjem čilija ili bibera dobija se varijanta za malo stariju "publiku" koja više voli ljuće note.

Dobijena količina: za oko 10 osoba kao predjelo ili zakuska

Potrebno vrene:

oko 30' - da se pripremi
oko 55' - da se ispeče

Sastojci:

4 jajeta
350 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
4 kašike parmezana
300 ml jogurta
120 ml maslinovog ulja
150 g svežeg spanaća
1 čen belog luka
čili ili biber, po ukusu
dodatni parmezan, za posipanje


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Puterom dobro namazati modlu za kuglof prečnika oko 23 cm. Posuti brašnom, pa protresti da se ukloni višak. 
  • U velikoj činiji mikserom umutiti jaja, brašno, prašak za pecivo, so, parmezan, jogurt i maslinovo ulje. Čili ili biber dodati po ukusu. Mutiti tek toliko da se formira homogena masa. Mikser skloniti. 
  • Spanać oprati i osušiti, pa velikim i teškim nožem iseći na što sitnije. Beli luk oljuštiti i iseći na sitno. Spanać i beli luk umešati u smesu. 
  • Smesu sipati u modlu. Peći oko 55 minuta. Ostaviti da se veže, 5-10 minuta, pa prevrnuti na tacnu ili rešetku da se dodatno ohladi pre sečenja. Posuti dodatnim parmezanom. Može se služiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

No comments:

Post a Comment