Wednesday 22 March 2017

KOLAČ SA SOKOM OD KAJSIJA I PRELIVOM OD CRVENOG VOĆA


Kolač koji se veoma jednostavno priprema i divno miriše. Sastojci koji daju glavnu notu su kokos i sok od kajsija. Preliv od crvenog voća zahteva malo vremena, a mnogo doprinosi sveukupnom utisku. Svojom notom svežine daje protivtežu testu koje je relativno slatko. Ipak, preliv nije obavezan deo kolača. Može se izostaviti, i time se dobiti jedna jednostavnija verzija ovog kolača. Naime, ispečeni kolač nakon hlađenja treba samo posuti prah šećerom. Izaberite po svom ukusu.

Dobijena količina: 10-12 parčadi

Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 35' - da se ispeče
5' - da se prohladi

Sastojci:

Za testo
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
50 g kokosa
100 g šećera
100 g putera
2 jajeta
250 ml soka od kajsija
100 g kiselog mleka

Za preliv
200 g smrznutog crvenog voća (malina, kupina, borovnica, jagoda ili mešavina)
4 kašike hladne vode
1 kašika meda

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Modlu u obliku prstena ili modlu za kuglof namazati puterom, posuti brašnom, pa protresti da se ukloni višak brašna. Ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kokos i šećer. Otopiti puter. U drugoj činiji umutiti jaja, pa dodati kiselo mleko, puter i sok. Sve izmešati i preliti preko suvih sastojaka. Masu ujednačiti bez preteranog mešanja, pa je sipati u pripremljen pleh. 
  • Peći oko 35 minuta - kolač je gotov kada iz njega izađe suva, ubodena čačkalica. 
  • Kako se pečenje kolača privodi kraju, pripremiti preliv. U šerpici sjediniti vodu, med i smrznuto voće. Na jakoj vatri pustiti da proključa, pa malo smanjiti i ostaviti da se voće kuva i malo zgusne, oko 5-10 minuta, u zavisnosti od vrste voća. 
  • Kolač izvaditi iz rerne, i ostaviti da odstoji 5 minuta u plehu. Potom ga prevrnuti na tacnu za posluživanje i ukrasiti prelivom od voća. 

No comments:

Post a Comment