Wednesday 29 March 2017

ROLAT OD PARADAJZA, JAJA I ZAČINSKOG BILJA


Slani rolati su odličan izbor za hladno predjelo. Postoji bezbroj kombinacija, a onu koju sam danas odlučila da napravim jeste rolat sa crvenkastom korom dobijen upotrebom paradajz sosa, a fil je od mešavine kuvanih jaja, krem sira i tri vrste začinskog bilja: peršuna, ruzmarina i origana.

Dobijena količina: oko 22 šnite debljine od oko 1.5 cm


Potrebno vreme:

oko 30' - ukupno vreme pripreme
oko 20' - ukupno vreme pečenja i kuvanja
najmanje 4 h - hlađenje

Sastojci:

Za koru
4 jajeta
150 g brašna
112 kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
2 kašike pasiranog paradajza
1 kašika paradajz koncentrata
180 ml gustog jogurta

Za fil
2 jajeta
200 g krem sira
2 kašike majoneza
1 kašičica sitno seckanog ruzmarina
1 kašičica origana
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista

Postupak:


  • Rernu zagrejati na 190°C. Papir za pečenje pokvasiti pod mlazom vode, pa ga rukama izgužvati, ocediti, i njime obložiti pleh dimenzija 38x25 cm. 
  • Odvojiti belanca od žumanaca. Od belanaca mikserom umutiti čvrstu penu. U drugoj velikoj činiji mikserom umutiti žumanca, brašno, prašak za pecivo, so, pasirani paradajz, paradajz koncentrat i jogurt. Špatulom prebacivati deo po deo snega od belanaca u činiju sa smesom od žumanaca i paradajz sosa, i pažljivim pokretima sjedinjavati. Dobijenu smesu izliti na papir za pečenje, poravnati, i peći 18-20 minuta. Kora je pečena kada se papir za pečenje skida s lakoćom. Ako na papiru ostaju zalepljeni delovi testa, kora nije gotova, i treba je vratiti u rernu da se dopeče. Čistu kuhinjsku krpu pokvasiti pod mlazom vode, dobro ocediti i raširiti na kuhinjsku površinu. Ispečenu koru staviti na krpu i uviti u rolat. Ostaviti tako da se ohladi. 
  • Dok se kora hladi, pripremiti fil. Jaja tvrdo skuvati tako što se stave u hladnu vodu i pusti da voda proključa. Smanjiti vatru, i od trenutka ključanja jaja kuvati oko 8 ili 9 minuta. Oljuštiti skuvana jaja. Viljuškom ih izgnječiti, pa dodati krem sir, majonez, ruzmarin, origano i peršunov list. Sve promešati i tom mešavinom ravomerno namazati razvijenu koru. Koru ponovo urolati, pa potom zaviti u aluminijumsku foliju. Ohladiti u frižideru najmanje 4 sata, pa potom seći na šnite debljine oko 1.5 cm. Po želji, dodatno ukrastiti peršunovim listom.

No comments:

Post a Comment