Njoki (ital. gnocchi), ili ponaški i od milošte "njoke", se najčešće prave od krompira, ali postoje i mnoge druge, manje poznate varijante: od rikote, bundeve, spanaća, griza, kestenja... Današnji recept je jedan italijanski klasik: njoke od rikote sa začinskim biljem (izabrala sam peršun i bosiljak) u sosu od paradajza - vegetarijansko toplo jelo koje odlično ide uz zelenu salatu i čašu belog vina.
Dobijena količina: za 4 osobe
Potrebno vreme:
25' - ukupno vreme pripreme30' - ukupno vreme kuvanja
Sastojci:
Za njoke500 g rikote
160 g brašna
2 jajeta
kašičica soli
3 supene kašike sitno seckanog peršunovog lista
pola kašičice suvog bosiljka
1 kašika maslinovog ulja
Za sos od paradajza
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
500 g svežeg paradajza
kašičica šećera
pola kašičice aleve paprike
so i biber, po ukusu
4-5 listova svežeg bosiljka
Za posipanje
4 kašičice rendanog parmezana, po želji
Postupak:
- Najpre treba pripremiti sos. Paradajz oprati, uklonii mu peteljke i samleti u blenderu. Beli luk iseći na veoma sitne komade. U šerpi zagrejati ulje. Propržiti beli luk tek toliko da zamiriše, pa dodati samleveni paradajz, šećer, alevu papriku, te so i biber, po ukusu. Pustiti da provri, smanjiti vatru i kuvati bez poklopca dok se sos ne zgusne, otprilike 12-15 minuta. U gotov sos umešati svež bosiljak.
- Dok se sos kuva, pripremiti njoke. U većoj činiji viljuškom umutiti jaja, pa dodati rikotu (prethodno joj ocediti vodu!), brašno, so, peršunov list, sušeni bosiljak i maslinovo ulje. Sve izmešati tako da se dobije ujednačena smesa. Kašikom vaditi deo po deo smese i oblikovati u knedle. Zagrejati veliku šerpu sa dosta vode, pa kada proključa, smanjiti malo vatru i u vodu staviti oko trećinu knedli. Čim isplivaju na površinu, to je znak da su se skuvale, pa ih rešetkastom kašikom izvaditi, ocediti i staviti u čistu činiju. Postupak ponavljati dok se ne skuvaju sve njoke.
- Obarene njoke poslužiti u sosu od paradajza, i po želji, posuti narendanim parmezanom.
No comments:
Post a Comment