Thursday 13 April 2017

SUPA OD SPANAĆA


Ovo je recept za krem supu od pasiranog spanaća i krompira. Svilenkasta je i nije jakog ukusa. Poslužila sam je sa neutralnom pavlakom, jer je to čini kremastijom. No, ovaj sastojak nije neophodan. Protivtežu svilenkastoj supi daje prženi beli susam.


Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 30' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
2-3 mlada luka
500 g krompira
1500 ml bistre supe
300 g mladog spanaća
so i biber, po želji
2 kašičice belog susama
200 ml neutralne pavlake, po želji

Postupak:

  • Mladi luk oprati i iseći na tanke kolutove. Krompir oljuštiti i iseći na pločice ili kocke. Spanać oprati i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa mladi luk pržiti dok ne smekša. Dodati kocke krompira i uz stalno mešanje, pržiti oko 3 ili 4 minuta. Potom sipati supu, pustiti da proključa i od trenutka ključanja smanjiti vatru i pustiti da se krompir kuva oko 20 minuta. Isključiti ringlu, ali šerpu ostaviti na ringli. Posoliti i pobiberiti, po želji, pa potom ubaciti mladi spanać. Promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Štapnim mikserom ili blenderom ispasirati dok se ne dobije glatka smesa. 
  • U suvom tiganju, na tihoj vatri, pržiti susam dok ne dobije zlatnožutu boju. Voditi računa o tome da susam krene odjednom brzo da menja boju i gori kada se tiganj veoma zagreje. 
  • Pre služenja, po želji, u supu sipati neutralnu pavlaku. Promešati i posuti susamom.

NAPOMENA: Supa na slici je pripremljena sa neutralnom pavlakom. Stoga joj je boja svetlija. Ako se priprema bez, biće tamno zelene boje.

No comments:

Post a Comment