Wednesday 9 August 2017

ŠVAJCARSKI ROLAT


Švajcarski rolat se priprema brzo i od jednostavnih namirnica. Pravila sam ga ovog puta sa džemom od malina, ali može bilo koji drugi džem da se koristi. Po želji, može se dodatno posuti prah šećerom i poslužiti uz šlag mada i ovako je, po mom mišljenju, već dovoljno sladak.

Koristila sam pleh 33 x 23 cm i dajem mere za pleh tih dimenzija. Ako koristite veći pleh, potrebno je korigovati količinu namirnica.

Dobijena količina: oko 16 parčadi


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 10' - da se ispeče


Sastojci:

3 jajeta
80 g šećera, plus dodatna kašika šećera za posipanje
35 g brašna
pola kašičice praška za pecivo
2 kašike toplog mleka
oko 170 g džema od malina (ili nekog drugog džema)

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Papirom za pečenje obložiti pleh dimenzija 33 x 23 cm. 
  • Belanca odvojiti od žumanaca. Belanca mutiti mikserom u čistoj i suvoj posudi sve dok se ne formira srednje čvrsta pena. Potom postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se ne dobije gusta, glatka i gotovo svetlucava smesa. Dodavati jedno po jedno žumance, i dobro umutiti. Mikser skloniti, pa špatulom polako i pažljivo u smesu umešati prosejano brašno i prašak za pecivo. Potom umešati i mleko tako da se dobije homogena smesa. 
  • Dobijenu smesu sipati na papir za pečenje, poravnati i peći 8-10 minuta. 
  • Čistu kuhinjsku krpu raširiti, pa preko nje posuti kašiku šećera. Preko šećera staviti ispečenu koru, odlepiti sa nje papir za pečenje, i pomažući se krpom, uviti koru u rolat (zajedno sa krpom). Staviti na rešetku da se ohladi, pa odmotati. Po odmotanoj kori ravnomerno namazati džem, pa rolat ponovo uviti, ali bez krpe. Iseći na ga parčad debljine oko 1.5 cm.

No comments:

Post a Comment