Monday 3 April 2017

TRAJFL ŠVARCVALD


Trajfl (engl. trifle) je engleska poslastica koja se dobija slaganjem slojeva patišpanja ili piškota, voća, krema i eventualno šlaga. Patišpanj ili piškote se često preliju malom količinom alkohola (desertno vino, liker, rum...). Trajfl se tradicionalno poslužuje iz jedne velike, staklene posude jer se tako vide svi sastojci i desert je privlačan za oko. No, iz praktičnih razloga i elegantinijeg posluživanja, često se služi i u individualnim čašama.

Danas sam pripremila trajfl koji sam nazvala Švarcvald. Osnovni sastojci su zapravo sastojci za Švarcvald tortu: trešnje, čokolada i šlag. Koristila sam i malu količinu ruma, jer je odličan u kombinaciji sa trešnjama, ali može se i izostaviti.  


Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

40' - da se pripremi
15' - da se skuva
najmanje 4 h - da se ohladi


Sastojci:

200 g slatkog patišpanja
100 ml vode
1 kašičica instant crne kafe
1-2 kašike ruma
250 g iskoštenih trešanja ili višanja
12 kašika šlaga
štangla crne čokolade

Za čokoladni puding
100 g šećera
2 ravne kašike gustina
4 ravne kašike nezaslađenog kakao praha
500 ml mleka
2 žumanceta
kockica putera


Postupak:

  • U šerpi pomešati šećer, gustin i kakao. Dodati mleko, i uključiti ringlu. Uz stalno mešanje, sačekati da se smesa zgusne i provri, pa spustiti temperaturu i nastaviti sa mešanjem oko 2 minuta. Na kratko skloniti šerpu sa vatre, odvaditi trećinu pudinga i sipati ga u činiju sa žumancima. Mešati puding sa žumancima dok se ne dobije ujednačena smesa, pa je sipati u šerpu, a šerpu vratiti na vatru. Uz stalno mešanje, kuvati oko 2 minuta. Skloniti sa vatre, preliti u posudu u kojoj će se hladiti i odmah prekriti providnom folijom. Ostaviti puding sa strane da se ohladi.
  • Pomešati kafu, rum i vodu, i mešati dok se sva kafa ne rastvori. Patišpanj iseći na kockice veličine 1.5 x 1.5 cm. Trešnje iseći na polovine, a šest komada ostaviti u celini (ali bez koštica). 
  • Početi sa slaganjem u šest čaša. Dno svake čaše prekriti kockicama patišpanja. Patišpanj preliti kašičicom kafe s alkoholom, pa poslagati nekoliko polutki trešanja, pa rasporediti polovinu čokoladnog pudinga, a preko njega staviti po kašiku šlaga. Ceo proces ponoviti još jednom: patišpanj, kafa s alkoholom, trešnje, čokoladni puding, pa šlag. Vrh ukrasiti celom trešnjom i rendanom crnom čokoladom. 
  • Staviti u frižider da se ohladi, najmanje 4 sata.


No comments:

Post a Comment