Wednesday 5 April 2017

TROUGLOVI OD PRAZILUKA, RUKOLE I FETE


Trouglovi od praziluka, rukole i fete su vegetarijansko predjelo ili užina. Iako su namirnice prilično "grube", dobijeni trouglovi su mekani. Pogodni su za "formalno" posluživanje uz escajg, kao i da se uzmu u ruku. Odlični su uz salatu od paradajza i masline.

Priprema nije komplikovana, ali bih preporučila da sve namirnice imate izmerene, oprane i spremne pre početka pripreme da bi sam proces pripreme testa bio efikasan.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

60' - ukupno vreme potrebno da se pripremi, skuva i ispeče

Sastojci:

3 kašike ulja
100 g praziluka (belog dela)
35 g brašna
112 kašika palente
180 ml mleka
3 jajeta
prstohvat soli
80 g oceđene i izmrvljene fete
80 g rukole


Postupak:

  • Namirnice pripremiti na sledeći način: Praziluk oprati i iseći na veoma sitno; jaja razdvojiti na žumanca i belanca (belanca staviti u hladnu, čistu i suvu činiju); fetu ocediti i izmrviti; rukolu oprati, osušiti i grubo iseći; tačnu količinu mleka sipati u čašu; brašno i palentu izmeriti i staviti u malu posudu.
  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh dimenzija 20 x 20 cm tanko namazati uljem, pa papirom za pečenje obložiti i dno i strane. 
  • U tiganju zagrejati ulje i pržiti praziluk, uz stalno mešanje, dok ne omekša. Smanjiti vatru, pa postepeno dodavati brašno i palentu, neprestano mešajući oko 1 minut. Potom tiganj skloniti sa vatre, pa uz mešanje, postepeno dodavati mleko. Vratiti na tihu vatru, i mešati dok se smesa ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa dodati žumanca, sir i rukolu. Sve izmešati i presuti u čistu, veliku činiju. Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrstu penu. Trećinu belanaca špatulom prebaciti u činiju sa "testom", pa pažljivo umešati. Polako umešati drugu trećinu belanca, i na kraju dodati poslednju trećinu uz pažljivo mešanje. 
  • Dobijenu smesu izliti na papir za pečenje, poravnati i peći 20-25 minuta. Seći na trouglove. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

No comments:

Post a Comment