Saturday 25 March 2017

HLEB KOJI SE NE MESI


Ovo je recept za beli hleb koji se priprema sa kvascem, ali se ne mesi kao velika većina hlebova. Sastojci se naprosto sjedine, i dobijeno testo ostavi da nadođe i potom ispeče. Njegova priprema je krajnje jednostavna, ali se mora vremenski isplanirati, jer je potrebno da testo odstoji ukupno oko 14 časova. Po teksturi podseća na ćabatu, tj. kora je hrskava, a unutrašnjost je delimično vazdušasta. Ovaj hleb je idealan za bruskete i za sendviče.

U receptu je data mera za dva hleba. Uglavnom napravim celu, veliku meru, pa onda jedan hleb odmah jedemo, a drugi, nakon što se u potpunosti ohladi, isečem i stavim u zamrzivač.

Dobijena količina: 2 vekne (ukupno 28-30 parčadi)

Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 14 h - da odstoji
oko 45' - da se ispeče

Sastojci:

oko 800 g brašna
2 kašičice soli
1 kašičica suvog kvasca
oko 600 ml mlake vode (38-40°C)


Postupak:

  • U velikoj činiji pomešati oko 700 g brašna, so i kvasac. U suve sastojke sipati mlaku vodu, i varjačom mešati dok se smesa ne ujednači. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste narednih 12 časova. Preostalih 100 g brašna ostaviti sa strane. 
  • Po radnoj površini rastresti oko 50 g od preostalog brašna i na njega staviti nadošlo testo. Testo posuti sa oko 35-40 g brašna. Prekriti ga suvom kuhinjskom krpom, i ostaviti da odstoji oko 15 minuta. 
  • Za to vreme, uljem namazati dva pleha za hleb dimenzija 20 x 10 cm. 
  • Brašnjavim rukama pažljivo stiskati testo od gore, da se poravna i da se istanji na pravougaoni oblik debljine od oko 1 cm. Ako se testo i dalje lepi za prste, posipati ga preostalim brašnom. Pravougaono testo prepoloviti po dužini. Svaku polovinu uviti u rolnu dimenzija oko 18 x 9 cm. Svaku rolnu staviti u po jedan pleh, a plehove prekriti plastičnim folijama koje su tanko namazane uljem da se spreči lepljenje nadošlog testa. Plehove ostaviti na toplom mestu još oko 90 minuta dok testo dodatno ne nadođe. 
  • Peći oko 45 minuta na 190°C. Kada se gotov hleb izvadi iz pleha, i pokuca mu se na dno, čuje se tup zvuk. Ohladiti na metalnoj rešetki i iseći.

No comments:

Post a Comment