Thursday 25 May 2017

ČORBA OD KROMPIRA I SIRA SA NAROM


Ako vam dolaze gosti, čorba od krompira i sira sa narom je jelo koje će verovatno ostaviti odličan utisak. Osnova ovog recepta je vrlo klasičan ukus, svima dopadljiv: kombinacija krompira, sira i mleka. Odlučila sam da mu dodam nar koji svojom blagom kiselošću ovu čorbu čini svežijom.

Čorba je najukusnija topla, ali se može poslužiti i na sobnoj temperaturi. Njena gustina i tekstura zavise od toga koliko sitno izgnječite krompir i koliko ga detaljno izmešate sa ostalim namirnicama. Stoga ovo može biti gotovo sasvim glatka krem čorba (upotreba štapnog miksera je odlična za ovu verziju), a može biti i čorba sa krupnijim ili sitnijima komadima gnječenog skuvanog krompira (ako se krompir samo umeša u mleko i promeša žicom). Sve zavisi od ličnog ukusa.

I još jedna kratka napomena: na prvi pogled se može učiniti da je količina nedovoljna za predviđen broj ljudi (5-6), no treba imati na umu da je veoma sita i ako bi se služila u standardnim porcijama, verovatno ne bi ostavila prostora za glavno jelo i desert.

Dobijena količina: za 5-6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
20' - da se skuva

Sastojci:

500 g krompira
3 mlada luka
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike brašna
2 kašičice sitno seckanog vlašca
1000 ml mleka
100 g narendanog trapista
4 kašike nara
dodatni vlašac za posipanje

Postupak:

  • Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Skuvati ga u vodi, pa ocediti i izgnječiti. Ostaviti sa strane. 
  • Mladi luk iseći na tanke kolutove. U velikoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu pržiti iseckan luk dok ne omekša. Šerpu skloniti sa vatre, pa dodati brašno i vlašac, i dobro promešati. Vatru smanjiti, šerpu vratiti na ringlu i, uz neprestano mešanje, pržiti oko pola minuta. Dodati mleko, i kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne i ne počne da vri. Dodati izgnječen krompir i rendani sir, pa sve promešati da se sir istopi. 
  • Poslužiti toplo, posuto narom i svežim vlašcem.

No comments:

Post a Comment