Ako vam dolaze gosti, čorba od krompira i sira sa narom je jelo koje će verovatno ostaviti odličan utisak. Osnova ovog recepta je vrlo klasičan ukus, svima dopadljiv: kombinacija krompira, sira i mleka. Odlučila sam da mu dodam nar koji svojom blagom kiselošću ovu čorbu čini svežijom.
Čorba je najukusnija topla, ali se može poslužiti i na sobnoj temperaturi. Njena gustina i tekstura zavise od toga koliko sitno izgnječite krompir i koliko ga detaljno izmešate sa ostalim namirnicama. Stoga ovo može biti gotovo sasvim glatka krem čorba (upotreba štapnog miksera je odlična za ovu verziju), a može biti i čorba sa krupnijim ili sitnijima komadima gnječenog skuvanog krompira (ako se krompir samo umeša u mleko i promeša žicom). Sve zavisi od ličnog ukusa.
I još jedna kratka napomena: na prvi pogled se može učiniti da je količina nedovoljna za predviđen broj ljudi (5-6), no treba imati na umu da je veoma sita i ako bi se služila u standardnim porcijama, verovatno ne bi ostavila prostora za glavno jelo i desert.
Dobijena količina: za 5-6 osoba
Potrebno vreme:
15' - da se pripremi20' - da se skuva
Sastojci:
500 g krompira3 mlada luka
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike brašna
2 kašičice sitno seckanog vlašca
1000 ml mleka
100 g narendanog trapista
4 kašike nara
dodatni vlašac za posipanje
Postupak:
- Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Skuvati ga u vodi, pa ocediti i izgnječiti. Ostaviti sa strane.
- Mladi luk iseći na tanke kolutove. U velikoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu pržiti iseckan luk dok ne omekša. Šerpu skloniti sa vatre, pa dodati brašno i vlašac, i dobro promešati. Vatru smanjiti, šerpu vratiti na ringlu i, uz neprestano mešanje, pržiti oko pola minuta. Dodati mleko, i kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne i ne počne da vri. Dodati izgnječen krompir i rendani sir, pa sve promešati da se sir istopi.
- Poslužiti toplo, posuto narom i svežim vlašcem.
No comments:
Post a Comment