Wednesday 9 August 2017

POGAČICE SA CRNIM MASLINAMA


Pogačice sa crnim maslinama se pripremaju jednostavno i bez prljanja kuhinjske površine. Testo se umesi u jednoj činiji, iz koje se pogačice ređaju supenom kašikom direktno na pleh, jer nema razvlačenja testa i vađenja modlicom.

Najukusnije su tople, uz paradajz čorbu. ;-)

Dobijena količina: oko 15 komada


Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
15' - da se ispeku

Sastojci:

450 g brašna
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika šećera
1 kašičica soli
160 g margarina
250 ml jogurta
1 kašika svežeg ruzmarina ili 1 kašičica origana
80 g crnih iskoštenih maslina
1 kašika mleka


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh, ili dva manja pleha obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so, pa sve promešati. Dodati margarin, pa ga prstima utrljavati u brašno. Dobiće se rastresito testo. Potom u testo sipati jogurt, sitno iseckan svež ruzmarin (ili suvi origano) i dobro oceđene i isečene crne masline. Viljuškom mešati tek toliko da se sve namirnice pokvase, ne treba previše mešati. Smesa će biti i dalje pomalo lepljiva. 
  • Supenom kašikom vaditi gomilice testa, i pomažući se drugom kašikom, spuštati direktno na papir za pečenje. Gomilice mogu ostati "čupave", a možete ih nakon spuštanja i malo oblikovati prstima da dobiju obliji izgled, kako više volite. Od ove mere treba da dobijete oko 15 gomilica. Na kraju ih premazati mlekom i peći oko 15 minuta ili dok ne porumene.

No comments:

Post a Comment