Thursday 30 March 2017

ROLAT SA PEČENICOM I SIROM


Slani rolati su decenijama i decenijama unazad među najpopularnijim hladnim predjelima srpskih trpeza, a rolat sa pečenicom i sirom je među najčešće pripremanim.

Dobijena količina: 20-22 komada debljine od oko 1.5 cm


Potrebno vreme:

30' - ukupno vreme pripreme
oko 20' - ukupno vreme pečenja
najmanje 4 h - hlađenje

Sastojci:

Za koru
4 jajeta
prstohvat soli
130 g brašna
250 ml jogurta
1 kašičica praška za pecivo

Za fil
200 g krem sira
2 kašike majoneza
200 g pečenice
1 kiseli krastavac
pola kašičice origana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Papir za pečenje pokvasiti pod mlazom vode, izgužvati ga i iscediti, pa njime pažljivo obložiti pleh dimenzija 38 x 25 cm. 
  • Odvojiti žumanca od belanaca. Mikserom mutiti belanca sa prstohvatom soli dok se ne napravi čvrsta pena. U drugoj činiji mikserom umutiti žumanca, brašno, prašak za pecivo i jogurt. Skloniti mikser. Špatulom pažljivo umešati najpre četvrtinu snega od belanaca u smesu sa žumancima, pa postepeno dodavati ostatak belanaca. Mešati pažljivo da se sneg ne bi "razbio". Dobijenu smesu razliti na papir za pečenje. Peći oko 20 minuta. Kora je gotova onda kada sa nje lako može da se skine papir za pečenje. Ako na papiru ostaju zalepljeni odvaljeni delovi kore, onda još nije gotova, i treba je dopeći. 
  • Dok se kora peče, pripremiti fil tako što se u činiji pomešaju krem sir, majonez, iseckana pečenica i krastavac, i origano. 
  • Čistu kuhinjsku krpu pokvasiti pod mlazom vode, dobro je iscediti, pa raširiti na radnu površinu. Koru staviti na krpu, i dok je još vruća premazati pripremljenim filom. Pomažući se krpom, nafilovanu koru zaviti u čvrst rolat, pa ostaviti da tako stoji dok se ne ohladi. Potom krpu skinuti, rolat uviti u aluminijumsku foliju i staviti u frižider da se hladi najmanje 4 sata. 
  • Hladan rolat seći na šnite debljine oko 1.5 cm.

No comments:

Post a Comment