Wednesday 9 August 2017

ČORBA OD PEČENOG PARADAJZA


Od svih čorbi na svetu, paradajz čorba mi je najdraža. Jednostavna, ukusna, nikad ne bude teška, uglavnom sadrži malo kalorija... Jela sam je u brojnim varijantama, toplu, hladnu, od kuvanog i od sirovog paradajza, u kombinaciji sa drugim povrćem i voćem, obogaćenu sirom, ali ova mi se do sada najviše dopala. Pripremila sam je od paradajza koji sam prethodno ispekla u rerni zajedno sa crvenim i belim lukom, pa potom samlela štapnim mikserom i završila kuvanjem čorbe u šerpi. Deluje da oduzima dosta vremena, ali zapravo ne zahteva mnogo angažovanja niti isprljanih sudova, a pravo je osveženje u pogledu promene u odnosu na "klasičnu", kuvanu paradajz čorbu.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi
oko 65' - da se ispeče i skuva

Sastojci:

1 kg paradajza
1 crveni luk srednje veličine (oko 150 g)
4-6 čenova belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamovog sirćeta
kašičica soli
pola kašičice suvog bosiljka
1 kašičica suvog origana
300 ml vode ili supe
2 kašike prezle
kašičica aleve paprike
kašičica šećera
dodatni origano ili listovi svežeg bosiljka, za ukrašavanje

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C.
  • Paradajz oprati i iseći na polovine. Ukloniti tvrdi deo oko peteljke. Polutke ređati u vatrostalnu keramičku posudu tako da preseci gledaju prema dole (ovo je važno, jer će posle biti jednostavnije ukloniti ljusku). Crveni luk oljuštiti, iseći na šestine i poređati između polutki paradajza. Beli luk oljuštiti i čitave čenove poređati između paradajza i crvenog luka. Posoliti, posuti origanom i bosiljkom, preliti maslinovim uljem i balzamovim sirćetom, pa staviti u rernu. Peći oko 55 minuta. Paradajz će pustiti vodu, a ljuska će mu popucati, smežurati se i početi da se odlepljuje. 
  • Ljusku sa paradajza skinuti, pa celokupnu sadržinu keramičke posude izblendirati. Presuti u šerpu, dodati vodu (ili, ako volite intenzivniji ukus, onda bistru supu), prezlu i alevu papriku. Pustiti da provri. Dodati kašičicu šećera i promešati. Poslužiti toplu, i po želji, posutu dodatnim origanom ili listovima svežeg bosiljka.

No comments:

Post a Comment