Thursday 13 April 2017

NISKOKALORIČNA ČORBA OD TIKVICA SA ZAČINIMA


Tikvice spadaju u povrće koje primenu nalazi u svim obrocima i vrstama jela. Odlične su za čorbe, variva, fritate, za vegetarijanske pljeskavice i uštipke, kao i za slatke mafine, hlebove i kolače. Same po sebi nemaju posebno izražen ukus, pa sam u ovu čorbu dodala nekoliko jednostavnih, prirodnih "pojačivača" koji ne povećavaju kaloričnost, nego samo definišu ukus: bosiljak, so, biber i limunovu koru.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi povrće
oko 20' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
150 g praziluka (samo beli deo)
1200 g mladih tikvica
1200 ml hladne vode
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica soli
biber, po želji
narendana kora 1 ili 2 limuna

Postupak:

  • Sa praziluka odstraniti zeleni deo. Beli deo zaseći po dužini, oprati pod mlazom vode, pa iseći na tanke kolutove. Tikvice oprati (nema potrebe ljuštiti), odstraniti im vrhove i iseći na tanke kolutove. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa dodati praziluk. Pržiti nekoliko minuta uz mešanje, dok ne smekša. Potom dodati tikvice i vodu. Poklopiti i pustiti da voda proključa. Smanjiti vatru, i od trenutka ključanja pustiti da se povrće kuva svega oko 5 ili 6 minuta. 
  • Skinuti sa vatre, i štapnim mikserom ispasirati skuvano povrće. Dodati so, bosiljak i biber, po želji. Pre služenja posuti narendanom limunovom korom.   

No comments:

Post a Comment