Friday 21 April 2017

POGAČICE SA ŠEĆEROM I CIMETOM


Današnji recept su pogačice sa šećerom i cimetom koje su savršena kombinacija uz popodnevni čaj. Slične su skounu, ali se pripremaju sa tri sastojka za dizanje testa: praškom za pecivo, sodom bikarbonom i suvim kvascem. Kombinacija ova tri sastojka kao i lagano manevrisanje testom ove pogačice čine vrlo vazdušastim. Ove pogačice "ne vole" da se mese, tačnije testo je potrebno mešati tek toliko da se namirnice sjedine, a kada testo nadođe, ne treba ga premesiti niti klasično razvlačiti nego samo pažljivo utapkati.

Pogačice sa šećerom i cimetom su tek blago slatke. Treba ih poslužiti odmah po vađenju iz rerne, jer su tada ubedljivo najukusnije. Odlično idu uz puter i/ili džem.

Dobijena količina: oko 10 komada


Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
oko 90' - da odstoje
oko 18' - da se ispeku

Sastojci:

Za testo
350 g brašna
2 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
1 kašičica suvog kvasca
60 g putera
250 ml toplog mleka (oko 43°C)

Za premazivanje
1 kašika mleka
2 kašičice šećera
¼ kašičice cimeta

Postupak:

  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Umešati suvi kvasac. Puter iseći na sitno, pa prstima utrljavati u mešavinu suvih sastojaka sve dok ne počne da liči na prezlu ili pesak. Dodati toplo mleko (ne sme biti vrelo!) i sve promešati viljuškom tek toliko da se suvi sastojci navlaže. Ne treba mešati previše. Od testa formirati loptu i staviti u činiju koja je prethodno tanko namazana uljem. Prekriti providnom folijom koja dobro zatvara sa svih strana i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 90 minuta. 
  • Zagrejati rernu na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • Testo staviti na kuhinjsku površinu blago posutu brašnom. Testo ne treba mesiti, nego samo blago stiskati zglobovima stisnutih pesnica. Testo će biti dosta žitko, i tako treba da ostane. Ako se previše lepi, posuti malo brašnom. Stisnuti ga na debljinu od oko 1.5 cm, poželjno u obliku pravougaonika da bi se dobili pravilni oblici. Brašnjavim nožem iseći testo na kvadrate koje potom treba slagati na papir za pečenje, ostavljajući rastojanje  između pogačica od barem 1 cm. Svaku pogačicu premazati tanko mlekom, pa posuti mešavinom šećera i cimeta. 
  • Peći oko 18 min ili dok ne porumene. Poslužiti tople, uz puter i/ili džem.

PREDLOG: Predlažem da pogačice sečete u obliku kvadrata ili trouglova, jer ćete tako iskoristiti kompletno testo, uz minimum viška. Ako se vade čašom, onda ostaje dosta "repova" koje treba premesiti, a ovo testo što se više mesi to postaje tvrđe nakon pečenja.

No comments:

Post a Comment