Wednesday 22 March 2017

PILETINA POHOVANA U ORASIMA I SUSAMU SA TARTAR SOSOM


Sve je više uobičajeno da se meso, riba i povrće pohuju u rerni umesto na tiganju, u ulju. I u ovom receptu sam pohovala u rerni, ali sam "klasičan" poh od prezle zamenila seckanim orasima i susamom. Rezultat su bili krckavi komadi piletine koje sam poslužila uz pojednostavljenu verziju tartar sosa.

Dobijena količina: 4 porcije

Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 20' - da se ispeče

Sastojci:

Za pohovano meso
450 g pilećih prsa, iskoštenih i bez kože
1 jaje
50 g oraha
50 g susama
pola kašičice aleve paprike
so i biber, po želji
kašičica maslinovog ulja

Za sos
2 kašike majoneza
2 kašike kiselog mleka
1 sitno iseckan kiseli krastavac
1 kašičica senfa
1 kašičica limunovog soka
nekoliko kapi ljutog sosa

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • U manjoj posudi umutiti jaja. Velikim i teškim nožem orahe iseći na veoma, veoma sitno, te pomešati sa susamom i alevom paprikom; mešavinu staviti u plitki tanjir. Pileća prsa iseći na 10-12 traka približno istih dimenzija. Meso po želji posoliti i pobiberiti. Jedan komad mesa umočiti u jaja, ocediti, uvaljati u suvu mešavinu, pa položiti na papir za pečenje. Ponavljati dok se materijal ne utroši. Na svaki komad mesa sipati po kap ili dve maslinovog ulja. 
  • Peći oko 20 minuta, tj. dok unutrašnjost mesa boju ne promeni iz ružičaste u belu. Na pola pečenja, okrenuti komade mesa na drugu stranu da bi se ujednačeno ispekli.
  • Sos se priprema tako što se svi sastojci pomešaju u maloj činiji.

NAPOMENA: Po ovom receptu, dobije se oko jedna uzvrh supena kašika sosa po osobi. Ako biste voleli veću količinu, srazmerno povećajte namirnice.

No comments:

Post a Comment