Sve je više uobičajeno da se meso, riba i povrće pohuju u rerni umesto na tiganju, u ulju. I u ovom receptu sam pohovala u rerni, ali sam "klasičan" poh od prezle zamenila seckanim orasima i susamom. Rezultat su bili krckavi komadi piletine koje sam poslužila uz pojednostavljenu verziju tartar sosa.
Dobijena količina: 4 porcije
Potrebno vreme:
15' - da se pripremioko 20' - da se ispeče
Sastojci:
Za pohovano meso450 g pilećih prsa, iskoštenih i bez kože
1 jaje
50 g oraha
50 g susama
pola kašičice aleve paprike
so i biber, po želji
kašičica maslinovog ulja
Za sos
2 kašike majoneza
2 kašike kiselog mleka
1 sitno iseckan kiseli krastavac
1 kašičica senfa
1 kašičica limunovog soka
nekoliko kapi ljutog sosa
Postupak:
- Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
- U manjoj posudi umutiti jaja. Velikim i teškim nožem orahe iseći na veoma, veoma sitno, te pomešati sa susamom i alevom paprikom; mešavinu staviti u plitki tanjir. Pileća prsa iseći na 10-12 traka približno istih dimenzija. Meso po želji posoliti i pobiberiti. Jedan komad mesa umočiti u jaja, ocediti, uvaljati u suvu mešavinu, pa položiti na papir za pečenje. Ponavljati dok se materijal ne utroši. Na svaki komad mesa sipati po kap ili dve maslinovog ulja.
- Peći oko 20 minuta, tj. dok unutrašnjost mesa boju ne promeni iz ružičaste u belu. Na pola pečenja, okrenuti komade mesa na drugu stranu da bi se ujednačeno ispekli.
- Sos se priprema tako što se svi sastojci pomešaju u maloj činiji.
NAPOMENA: Po ovom receptu, dobije se oko jedna uzvrh supena kašika sosa po osobi. Ako biste voleli veću količinu, srazmerno povećajte namirnice.
No comments:
Post a Comment