Tuesday, 5 September 2017

PEČENI KROMPIR SA ORIGANOM


Pečeni krompir sa origanom je gotovo univerzalni prilog glavnim jelima. Najpre se delimično skuva, pa se potom peče u rerni, i to ga čini unutra mekanim, a spolja krckavim. Origano mu daje aromatičnost, a za još upečatljiviji ukus može se obogatiti i dodatnim začinima kao što su ruzmarin, žalfija ili majčina dušica.

Dobijena količina: za 4-6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 60' - da se skuva i ispeče

Sastojci:

1200 g krompira
4 kašike maslinovog ulja
kašičica soli
kašičica origana
biber, po želji

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Dno vatrostalne posude dimenzija 33 x 23 cm namazati kašikom maslinovog ulja.
  • Krompir oljuštiti i iseći na komadiće dimenzija oko 1.5 x 1.5 cm. Staviti ga u ključalu vodu i kuvati oko 4-5 minuta, ne duže od toga. Ocediti, pa odmah posoliti, po želji pobiberiti, posuti origanom i preostalom količinom maslinovog ulja. Sve promešati i presuti u pripremljenu vatrostalnu posudu.
  • Peći 50-55 minuta, a tokom pečenja dva ili tri puta varjačom, pažljivim pokretima, promešati krompir da se ne zalepi za posudu. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

NAPOMENA: Ako koristite vatrostalnu posudu ili pleh drugih dimenzija, vreme koje je potrebno da se krompir ispeče će verovatno varirati.

No comments:

Post a Comment