Pečeni krompir sa origanom je gotovo univerzalni prilog glavnim jelima. Najpre se delimično skuva, pa se potom peče u rerni, i to ga čini unutra mekanim, a spolja krckavim. Origano mu daje aromatičnost, a za još upečatljiviji ukus može se obogatiti i dodatnim začinima kao što su ruzmarin, žalfija ili majčina dušica.
Dobijena količina: za 4-6 osoba
Potrebno vreme:
15' - da se pripremioko 60' - da se skuva i ispeče
Sastojci:
1200 g krompira4 kašike maslinovog ulja
kašičica soli
kašičica origana
biber, po želji
Postupak:
- Rernu zagrejati na 200°C. Dno vatrostalne posude dimenzija 33 x 23 cm namazati kašikom maslinovog ulja.
- Krompir oljuštiti i iseći na komadiće dimenzija oko 1.5 x 1.5 cm. Staviti ga u ključalu vodu i kuvati oko 4-5 minuta, ne duže od toga. Ocediti, pa odmah posoliti, po želji pobiberiti, posuti origanom i preostalom količinom maslinovog ulja. Sve promešati i presuti u pripremljenu vatrostalnu posudu.
- Peći 50-55 minuta, a tokom pečenja dva ili tri puta varjačom, pažljivim pokretima, promešati krompir da se ne zalepi za posudu. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi.
NAPOMENA: Ako koristite vatrostalnu posudu ili pleh drugih dimenzija, vreme koje je potrebno da se krompir ispeče će verovatno varirati.
No comments:
Post a Comment