Za razliku od pripreme "klasičnih" palačinaka, ovaj recept sam pripremila koristeći kombinaciju belog i kukuruznog brašna. Za pripremu nije neophodan mali tiganj, jer je smesa prilično gusta i ne razliva se previše kada se uspe u zagrejan tiganj.
Američke palačinke sa slaninom i sirom su zgodne i za doručak i za večeru, a poslužene uz turšiju, salatu od svežeg paradajza ili uz kiselo mleko, čine ceo obrok.
Dobijena količina: 18 palačinaka prečnika od oko 11 cm
Potrebno vreme:
20' - da se pripreme10' - da odstoje
oko 40' - da se isprže
Sastojci:
200 g belog brašna180 g kukuruznog brašna
2½ kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
kašika šećera
100 g narendanog tvrdog sira
200 g slanine u šnitama
1 kašičica origana
3 jajeta
560 ml mleka
60 ml ulja
dodatno ulje za prženje
Postupak:
- U tiganju propržiti slaninu dok ne promeni boju. Iseći je na sitno i ostaviti sa strane.
- U velikoj činiji pomešati belo brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer. Umešati origano, sir i slaninu. U drugoj činiji umutiti jaja, mleko i ulje. Dobijenu mešavinu preliti preko suvih sastojaka, pa promešati tek toliko dok se dobijena smesa ne ujednači. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta.
- Na srednjoj temperaturi zagrejati tiganj premazan sa malo ulja. U vreo tiganj usuti oko 60 ml smese obrazujući, koliko je moguće, kružni oblik. Kada se na površini testa pojave mehurići, palačinku prevrnuti na drugu stranu i peći dok ne poprimi žutobraon nijansu. Proces ponavaljati dok se smesa sa palačinke ne utroši, a pre sipanja sveže smese u tiganj, s vremena na vreme, premazati tiganj taknjim slojem ulja.
NAPOMENA: Smesu je važno usuti u veoma zagrejan tiganj, ali temperatura tokom pečenja palačinaka ne sme biti previsoka, jer će testo zagoreti i pre nego što se pojave mehurići. Preporučujem srednju jačinu vatre.
No comments:
Post a Comment