Sunday 19 March 2017

AMERIČKE PALAČINKE SA SLANINOM I SIROM


Za razliku od pripreme "klasičnih" palačinaka, ovaj recept sam pripremila koristeći kombinaciju belog i kukuruznog brašna. Za pripremu nije neophodan mali tiganj, jer je smesa prilično gusta i ne razliva se previše kada se uspe u zagrejan tiganj.

Američke palačinke sa slaninom i sirom su zgodne i za doručak i za večeru, a poslužene uz turšiju, salatu od svežeg paradajza ili uz kiselo mleko, čine ceo obrok.

Dobijena količina: 18 palačinaka prečnika od oko 11 cm

Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
10' - da odstoje
oko 40' - da se isprže

Sastojci:

200 g belog brašna
180 g kukuruznog brašna
2½ kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
kašika šećera
100 g narendanog tvrdog sira
200 g slanine u šnitama
1 kašičica origana
3 jajeta
560 ml mleka
60 ml ulja
dodatno ulje za prženje


Postupak:

  • U tiganju propržiti slaninu dok ne promeni boju. Iseći je na sitno i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati belo brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer. Umešati origano, sir i slaninu. U drugoj činiji umutiti jaja, mleko i ulje. Dobijenu mešavinu preliti preko suvih sastojaka, pa promešati tek toliko dok se dobijena smesa ne ujednači. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta. 
  • Na srednjoj temperaturi zagrejati tiganj premazan sa malo ulja. U vreo tiganj usuti oko 60 ml smese obrazujući, koliko je moguće, kružni oblik. Kada se na površini testa pojave mehurići, palačinku prevrnuti na drugu stranu i peći dok ne poprimi žutobraon nijansu. Proces ponavaljati dok se smesa sa palačinke ne utroši, a pre sipanja sveže smese u tiganj, s vremena na vreme, premazati tiganj taknjim slojem ulja.

NAPOMENA: Smesu je važno usuti u veoma zagrejan tiganj, ali temperatura tokom pečenja palačinaka ne sme biti previsoka, jer će testo zagoreti i pre nego što se pojave mehurići. Preporučujem srednju jačinu vatre.

No comments:

Post a Comment