Tuesday 27 December 2016

FOKAČA SA ČERI PARADAJZOM I VLAŠCEM


Fokača (ital. focaccia) je italijansko jelo poreklom iz Đenove. Ono što je Napulj za picu, to je Đenova za fokaču. Danas je fokača rasprostranjena kako po celoj Italiji, tako i po svetu. U osnovi je testo, deblje od testa za picu, a od gore se može naći dosta različitih namirnica, počev od najjednostavnije varijante sa maslinovim uljem i morskom solju, preko maslina, inćuna, belog luka, kapra, aromatičnog bilja, do mog današnjeg recepta: fokača sa čeri paradajzom i vlašcem. Fokača ima svoje "sestre" u vidu sličnih recepata, na primer francuski fougasse. Najčešće se priprema u pravougaonom ili okruglom plehu.

Dobijena količina: 1 fokača dimenzija 38 x 25 cm

Potrebno vreme:

20' - priprema
120' - dizanje testa
20-25' - pečenje

Sastojci:

 kašičice suvog, aktivnog kvasca (oko 3.5 g)
30 ml mlake vode plus još oko 280 ml mlake vode
1 kašika maslinovog ulja
500 g brašna
pola kašike soli
300 g čeri paradajza
10-12 listova vlašca
1 kašičica maslinovog ulja
so, po želji


Postupak:

  • U velikoj činiji razmutiti kvasac u 30 ml mlake vode, i ostaviti oko 10 minuta da nadođe. Dodati preostalu vodu i maslinovo ulje, i promešati. Potom, dodati brašno i so, i mešati oko minut ili dva, dok se sve ne sjedini. Po potrebi, dodati još malo vode. Prebaciti testo na brašnjavu podlogu i mesiti ga oko 10 minuta, dok ne postane meko i glatko. Staviti ga u veliku posudu tanko premazanu uljem, prekriti plastičnom folijom, i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Zapremina treba da se udvostruči, a za to će biti potrebno oko 90 minuta. 
  • Uljem namazati unutrašnjost četvorouganog pleha dimenzija 38 x 23 x 2 cm. Testo staviti u pleh, i prstima ga razvući. Prekriti čistom krpom, i ostaviti na toplom mestu da dodatno nadođe još oko 30 minuta. 
  • Rernu zagrejati na 200°C. 
  • Čeri paradajz oprati, obrisati i iseći na pola. Vlašac oprati, obrisati i iseći na sitno. Nadošlo testo "ištipati" vrhovima prstiju tako da u testu ostanu neravnine, ali voditi računa da se ne probuši. Polutke čeri paradajza zabosti u testo (presek treba da gleda na gore), i prstom ih malo utisnuti. Sve premazati sa jednom kašičicom maslinovog ulja, posuti vlašcem, i posoliti po želji. Peći 20-25 minuta, vodeći računa da je u prvih 10 minuta pečenja potrebno pleh izvaditi iz rerne dva-tri puta na kratko i poprskati testo običnom vodom. 
  • Kada je pečenje gotovo, odmah izvaditi fokaču iz pleha i staviti je na rešetku da se hladi da joj se dno ne bi potparilo i postalo gnjecavo. Poslužiti toplu ili na sobnoj temperaturi.


Saturday 24 December 2016

ZALOGAJI OD KARAMELIZOVANOG PRAZILUKA I KREM SIRA


Zalogaji od karamelizovanog praziluka i krem sira su brzo posluženje od lisnatog testa, ali malo drugačije od uobičajene kombinacije šunke i sira. Mogu se poslužiti kao popodnevna užina ili zakuska uz pivo, ali i kao glavni obrok, na primer uz salatu ili čorbu.

Dobijena količina: 18 komada

Potrebno vreme:

30' - priprema
oko 15' - pečenje

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
400 g praziluka
1 kašika šećera
1 kašika limunovog soka
2 čena belog luka
500 g lisnatog testa
180 g krem sira
1 žumance
1 kašika vode
pola kašičice origana


Postupak:

  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. U tiganju ili šerpi zagrejati maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pržiti praziluk dok malo ne smekša, 2-3 minuta. Potom dodati šećer, limunov sok i sitno iseckan beli luk. Uz stalno mešanje, pržiti 7-8 minuta, dok se praziluk ne karamelizuje. Skloniti sa vatre. 
  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • Lisnato testo podeliti na dva jedna dela. Svaki deo razvući u kvadrat, dimenzija 24 x 24 cm. Svaki kvadrat preseći na devet jednakih malih kvadrata. Ukupno će se dobiti 18 kvadrata, pojedinačnih dimenzija od oko 8 cm. Kvadrate poređati na pleh obložen papirom za pečenje. 
  • Krem sir iseći na sitno i poređati po središnjem delu svakog kvadrata. Pripremljeni praziluk staviti preko sira. Ivice svakog kvadrata presaviti ka unutrašnjosti, i malo prstima utisnuti ivice testa. 
  • Umutiti žumance i vodu, i dobijenom smesom pažljivo premazati presavijene delove lisnatog testa. Posuti origanom. 
  • Peći 15 do 20 minuta. Poslužiti toplo.

Thursday 22 December 2016

ROLNICE SA SIROM, MASLINAMA I ZAČINIMA


Rolnice sa sirom, maslinama i začinima su pecivo sa vegetarijanskim nadevom, i mogu biti ceo obrok ako se posluže čorbu ili salatu, na primer. Testo spada u kategoriju brzih peciva, jer se priprema sa praškom za pecivo i nema čekanja da testo nadođe. Od začina sam koristila pešun, vlašac i origano, ali i druge kombinacije dolaze u obrzir: ruzmarin, žalfija, estragon, korijander, mirođija, bosiljak...

Dobijena količina: 1 pogača prečnika 23 cm (sadrži 10 rolnica)

Potrebno vreme:

35' - priprema
oko 30' - pečenje

Sastojci:

Za testo
400 g brašna
4 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
50 g putera
250 ml mleka

Za nadev
20 g putera
120 g narendanog trapista
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista
1 kašika sitno seckanog vlašca
1 kašičica origana
1 kiseli krastavčić
5-6 maslinki

Za glazuru
1 žumance
1 kašika vode


Postupak:

  • Zagrejati rernu na 200°C. 
  • Duboki, okrugli pleh prečnika 23 cm obložiti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljati u suve sastojke dok se ne dobije rastresita mešavina slična prezli. Dodati mleko i umesiti meko testo. Na blago brašnjavoj površini, oklagijom razvući testo u pravougaonik dimenzija oko 38 x 25 cm. 
  • Nadev napraviti tako što se u činiji pomešaju sir, sitno iseckane masline i krastavčić, i začini. 
  • Testo najpre premazati omekšalim puterom po celoj površini, pa ga ravnomerno posuti nadevom. Urolati testo i nožem ga iseći na deset jednakih delova - rolnica. Rolnice ređati u pleh, tako da presek testa i nadeva gleda na gore. Treba da budu veoma blizu jedna druge, ali ne da se stiskaju, jer će u rerni porasti. 
  • U maloj posudi pomešati žumance i vodu, i tom tečnošću premazati rolnice. 
  • Peći oko 30 minuta, ili dok rolnice ne dobiju braonkastu nijansu. Poslužiti ih tople.   

Monday 19 December 2016

POSNA POGAČA OD RUŽICA


Verujem da je pojam "posna pogača" među najpretraživanijim elektronskim receptima u vreme božićnog posta. Ovo je moja verzija slavskog kolača koji sam, između ostalog, pravila i danas, na Svetog Nikolu. Pogača nije klasična pogača iz jednog dela, nego je čini veliki broj manjih ružica koje su posute susamom i makom. Pravi se sa posnim margarinom i to je čini pogodnom i za posne slave. Privlačnog je izgleda i jednostavno se kida, prostim odlamanjem ružice.

Dobijena količina: 1 pogača od oko 18 ružica

Potrebno vreme:

40' - ukupno vreme pripreme
120' - dizanje testa
35-40' - pečenje

Sastojci:

450 g brašna
3.5 g suvog, aktivnog kvasca
1 kašičica soli
250 ml mlake vode
60 g posnog margarina, na sobnoj temperaturi
1 kašičica susama
1 kašičica maka


Postupak:

  • U maloj posudi pomešati kvasac i vodu, i ostaviti da odstoji oko 10 minuta da kvasac nadođe. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno i so, pa dodati vodu sa nadošlim kvascem. Rukom mesiti dok se ne dobije gusta i lepljiva smesa. Po potrebi dodavati još malo vode ili malo brašna. Smesu prebaciti na blago brašnjavu podlogu i mesiti oko 15 minuta sve dok ne postane elastična i gotovo sjajna. Od smese napraviti loptu, vratiti je u čistu činiju, pokriti plastičnom folijom ili čistom krpom, i ostaviti na toplom mestu oko 90 minuta. Testo bi trebalo da udvostruči zapreminu. Kada se u njega zabode prst, treba da napravi udubljenje koje se neće baš odmah "popuniti" i vratiti na staro. Premesiti testo, ponovo ga prekriti, i ostaviti na toplom da odstoji joj 15 minuta. 
  • Pripremiti okrugli pleh za pogaču prečnika 23 cm. Dno mu namazati uljem, pa potom celu unutrašnjost pleha obložiti papirom za pečenje. 
  • Testo podeliti na tri jednaka dela. Na blago brašnjavoj površini oklagijom najpre razvući prvi deo testa u pravougaonik dimenzija oko 30 x 18 cm. Premazati ga trećinom margarina. Razviti drugi deo testa i prebaciti ga preko prvog pravougaonika. Premazati ga drugom trećinom margarina. Razviti poslednji deo testa i prebaciti ga preko prva dva sloja. Oklagijom dodatno razvući testo još malo, da se dobije troslojni pravougaonik dimenzija oko 34 x 20 cm. Oštar nož umočiti u brašno i pravougaonik preseći vertikalno na pola, a potom horizontalno na devet traka. Time će se dobiti ukupno 18 traka dužine oko 17 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku uviti u rolnicu, i položiti u pleh tako da se slojevi vide od gore. Ređati ružicu do ružice, treba da budu veoma blizu jedna druge, ali ne i da se međusobno stiskaju, jer će u rerni dodatno porasti. Ružice premazati preostalom trećinom margarina, pa ih potom posuti susamom i makom. 
  • Rernu zagrejati na 190°C. Dok se rerna greje, ostaviti testo da dodatno nadođe. 
  • Peći oko 35 ili 40 minuta.

Friday 16 December 2016

ROLNICE OD GRILOVANIH TIKVICA


Zanimljiv predlog za ukusno predjelo koje lepo izgleda i ne zahteva veliko angažovanje.

Mlade tikvice se u različitim krajevima sveta mogu naći u različitim oblicima. Za ovaj recept su potrebne duguljaste i tanke mlade tikvice.

Dobijena količina: predjelo za 4 osobe

Potrebno vreme:

20' - priprema
10' - grilovanje

Sastojci:

280 g duguljastih mladih tikvica
150 g krem sira (npr. Philadelphia ili slično)
1 kašika kisele pavlake
6 listova vlašca

Postupak:

  • Tikvice oprati i odseći im krajeve. Ne treba ih ljuštiti. Ljuštilicom za krompir ili velikim i oštrim nožem, iseći ih na tanke listove debljine 1.5-2 mm. Na klasičnom ili električnom grilu, ili naprosto u rerni, izgrilovati listove tikvica tek toliko da smekšaju. Ostaviti sa strane da se prohlade. 
  • U maloj činiji izmešati krem sir, kiselu pavlaku i sitno iseckan vlašac. Dobijenu smesu raspodeliti na onoliko delova koliko je listova. Svaki list sa jedne strane premazati i zaviti u rolnicu.

Predlozi:

  • Za mesnu varijantu potrebno je oko 60 g praške šunke (ili sličnih narezaka). Iseći šunku na tanke listove. Na tikvicu staviti šunku, pa preko nje premazati sirni namaz. Uviti u rolnicu.
  • Za postizanje dodatno atraktivnog izgleda, svaku rolnicu možete vezati listom vlašca ili probosti čačkalicom.

Wednesday 14 December 2016

NJOKE OD RIKOTE I PERŠUNA U SOSU OD PRAZILUKA


Njoke (ital. gnocchi) za nekoga ko je odrastao u Vojvodini i od najmlađih nogu zna za valjuške, nisu veliko kulinarsko otkriće. Međutim, kada sam na Usrks 1999. godine kod moje tadašnje cimerke u blizini Peskare prvi put probala njoke od rikote, to jeste bilo itekakvo kulinarsko otkriće. Do tada su za mene njoke bile samo testo od krompira, brašna i jaja, da bih u Italiji saznala da se njoke mogu praviti i od rikote, od griza, od kestenja... Sećam se da nam je njena baka, u prvoj etapi ručka, poslužila njoke od rikote u jednostavnom sosu od paradajza, ukrašene bosiljkom. Lepa slika koja mi je i danas u sećanju.

Baš sam se pre nekoliko dana setila tog divnog prazničnog raspoloženja, veselog i bučnog društva i te besprekorne trpeze, i odlučila da mojoj porodici napravim njoke od rikote. Ovog puta nisu bile u sosu od paradajza, nego u sosu od praziluka, jer je zima i praziluk mi se više čini kao povrće za hladne dane.

Dobijena količina: za 4 osobe

Ukupno vreme pripreme i kuvanja: 45'



Sastojci:

Za njoke
500 g rikote
120 g brašna
30 g parmezana
2 jajeta
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista

Za sos
350 g praziluka
350 ml bistre supe
20 g putera
2 kašike maslinovog ulja
so i biber, po želji

Postupak:

  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove (koristiti samo beli i svetlozeleni deo). U velikoj šerpi zagrejati puter i maslinovo ulje, usuti isečen praziluk, i uz stalno mešanje pržiti nekoliko minuta. Dodati supu i na tihoj vatri kuvati oko 20 minuta, dok praziluk ne smekša. Posoliti i pobiberiti, po želji. Štapnim mikserom ispasirati skuvani praziluk. 
  • Dok se praziluk kuva, pripremiti njoke. Veliku šerpu naliti vodom i pustiti da provri. Za to vreme u velikoj činiji pomešati oceđenu rikotu, brašno, parmezan, jaja i peršunov list. Na ravnoj, blago brašnjavoj podlozi, od dobijene smese napraviti debeli rezanac prečnika oko 3 cm. Nožem ili tanjirom odsecati njoke koje se potom dodatno mogu oblikovati prstima, ali nije neophodno. Njoke spuštati u ključalu vodu, bez mešanja, i smanjiti jačinu vatre. Kada njoke isplivaju na povšinu (već posle nekoliko minuta), vaditi ih bušnom kašikom za testeninu, ocediti i ređati na sos od praziluka.

PREDLOZI:
  • Predlažem da njoke ne kuvate sve odjednom, nego iz dva-tri puta.
  • Ako ste u stisci sa vremenom, njoke ne morate oblikovati u debeli rezanac, pa potom seći, nego naprosto umešenu smesu vaditi kašikom i direktno spuštati u ključalu vodu. Neće sve imati isti oblik, međutim uštedećete na vremenu, a njokama ćete dati notu spontanosti.
  • Ovako pripremljene njoke biće mekane. Ako više volite da budu malo tvrđe, povećajte količinu brašna.

ČIPS OD BATATE


Batata, slatki krompir ili kumara je povrće poreklom iz Centralne i Južne Amerike čija je ozbiljnija popularizacija na evropskom tržištu počela krajem devedesetih. Na srpskim pijačnim tezgama još uvek nije posebno rasprostranjena, ali se, ipak, polako povećava broj ljudi koji su upoznati sa ovim povrćem sličnim krompiru po svojoj unutrašnjoj strukturi, i šargarepi ili bundevi po svojoj boji.

U Severnoj Americi batata spada među češće korišćene namirnice, i učestalo je koristim za pripremu raznih jela: čorbi, pirea, variva... Danas sam od batate pravila čips, i kada smo ga probali, u kući smo se složili da je recept vredan stavljanja na blog. :-)

Čips od batate je zdravija verzija klasičnih čipseva koji se prodaju zapakovani u kese i pripremljeni sa dodacima aditiva da traju i po dve godine. Moram i napomenuti da domaći čips mnogo atraktivnije izgleda od kupovnih grickalica. Jeli smo ga kao užinu, uz umak od kiselog mleka i limuna, a verujem da bi čips od batate, bez umaka, išao i uz pivo i utakmicu.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
15'-20' - pečenje

Sastojci:

Za čips
500 g batate
2 kašike parmezana
1 sitno iseckan čen belog luka
pola kašičice soli
pola kašičice origana
pola kašičice sitno seckanog peršunovog lista
biber, po želji

Za umak
3 kašike kiselog mleka
1 kašika limunovog soka
1 sitno iseckan čen belog luka
so i biber, po želji

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Veliki pleh pokriti papirom za pečenje. 
  • Batatu oljuštiti i velikim, oštrim nožem iseći na listove debljine od oko 2 mm. Ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati parmezan, beli luk, so, origano, peršunov list i, po želji, biber. Listove batate staviti u činiju i prevrtati dok se parmezan i svi začini ne zalepe za batatu. Listove batate poređati u jednom sloju na papir za pečenje i peći oko 15-20 minuta, ili dok ivice kolutova ne počnu da tamne. 
  • U manjoj činiji pomešati kiselo mleko, limunov sok i beli luk. Po želji, dodati so i biber. Čips poslužiti sa umakom.

PREDLOZI: 
  • Ako volite ljuto, u smesu od parmezana i začina možete dodati i nekoliko kapi ljutog sosa.
  • Umesto batate, može se koristiti i običan krompir.  

Monday 12 December 2016

BRIGADIRI SA ORASIMA


Brigadiri (port. brigadeiros) su desertne kuglice poreklom iz Brazila. U osnovi uvek imaju kondenzovano mleko i kakao kojima se dodaju raznovrsni sastojci. Upravo raznovrsnost tih dodatnih sastojaka stvara zaista širok dijapazon varijacija. Tako postoje brigadiri sa čokoladnim mrvicama, sa rumom, sa kokosom, cimetom, pistaćima...

Za vikend sam napravila brigadire sa orasima i nosili smo ih na poklon kada smo išli kod prijatelja u goste. Dobije se velika količina od ove mere i osim toga što je dobra ideja za poklon, može biti dobra ideja i za rođendanska slavlja.

Mislim da je ovaj recept jedan od onih "džoker recepata", tj. recepata koji se dopadnu svima: i deci i odraslima.

Dobijena količina: 36 kuglica prečnika oko 2 cm

Potrebno vreme:

25' - priprema
najmanje 3h - hlađenje


Sastojci:

Za kuglice
350 ml kondenzovanog mleka
70 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
70 g nezaslađenog kakaoa

Za posipanje
30 g mlevenih oraha

Postupak:

  • U velikoj činiji pomešati kondenzovano mleko, orahe, keks i kakao. Činiju prekriti folijom i staviti u frižider na oko 60 minuta da se stegne. 
  • Kašičicom vaditi male količine smese i blago vlažnim rukama ih oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u mlevene orahe i staviti u papirnu korpicu ili na pleh obložen aluminijumskom folijom. 
  • Kuglice staviti u frižider da se stegnu i poslužiti hladne.

ZALOGAJI OD TIKVICA SA UKUSOM PICE


Zalogaji od tikvica sa ukusom pice su šareno predjelo koje izgledom, a donekle i ukusom, podseća na mini pice. Umesto testa, u osnovi su kolutovi grilovanih tikvica, a od gore su sastojci kao za vegetarijansku picu. Ja sam koristila veoma jednostavnu kombinaciju (paradajz, sir, origano i masline), međutim možete dodati i kukuruz, tanke listove paprike, marinirane šampinjone...

Postupak je jednostavan: tikvice je najpre potrebno izgrilovati (ili naprosto s obe strane kratko ispeći u rerni), pa potom staviti nadev i dodatno zapeći. 

Verujem da će se svideti svima koji vole lagana jela sa ovom kombinacijom sastojaka.

Dobijena količina: za 6 osoba ako se služi kao predjelo

Potrebno vreme:

30' - priprema
25' - pečenje


Satojci:

600 g mladih tikvica
1 kašika maslinovog ulja
150 ml paradajz sosa
pola kašičice origana
100 g trapista
4-5 maslina 

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • Tikvice oprati, ukloniti im krajeve i nožem iseći na kolutove debljine od oko 1 cm. Kolutove staviti na gril dok malo ne promene boju. 
  • U međuvremenu u činiji pomešati maslinovo ulje, paradajz sos i origano. 
  • Grilovane kolutove poređati po papiru za pečenje. Smesu od paradajza raspodeliti po površini kolutova. Sir i masline iseći na sitne komade, pa ih poređati preko paradajza. 
  • Zapeći u rerni oko 10 minuta i poslužiti toplo.

PREDLOG: Umesto grilovanja, kolutove tikvica možete najpre staviti i na običan pleh obložen papirom za pečenje i u rerni peći sa svake strane oko 6 ili 7 minuta dok ne promene boju i malo samo ne smekšaju. Nakon stavljanja sosa i sira, ponovo zapeći u rerni.

Friday 9 December 2016

AMERIČKA PITA OD JABUKA


Recept za američku pitu od jabuka pamtim iz najranijeg detinjstva. Moja baka ju je zvala "Pita Paje Patka", jer izgledom neodoljivo podseća na onu iz epizode crtanog filma u kojoj Paja Patak ostavlja pitu da se hladi u prozoru, a lav hoće da mu je ukrade. :-)
Prevedeni recept nam je iz Nemačke poslala tetka, preuzet iz nekog ženskog časopisa, u vreme kada se ovakve pite nisu pripremale u krajevima u kojima sam odrasla. Mnogo godina kasnije, u mnogim restoranima i kafeterijama u svetu, i kod mnogih prijatelja, pogotovo u Severnoj Americi, probala sam verziju ove pite, ali baš ovaj recept mi je ostao najdraži. Od malo čega kuća tako zamiriše kao od ove pite.
Može se jesti na sobnoj temperaturi, ali je, po mom mišljenju, ipak najbolja nakon nekoliko sati hlađenja u frižideru. Posebno je ukusna kada se posluži uz sos od vanile.

Dobijena količina: 1 pita prečnika 23 cm (za 8 osoba)

Potrebno vreme:

45' - priprema
45' - pečenje


Sastojci:

Za testo
250 g brašna
110 g hladnog putera
pola kašičice praška za pecivo
1 kašika šećera
1 jaje
3-4 kašike hladne vode

Za premazivanje
1-2 kašike mleka

Za nadev
6 jabuka (najbolje ako su malo kisele)
100 g šećera
1 kašika brašna
pola kašičice cimeta
kašičica arome vanile
rendana kora jednog limuna
kašika limunovog soka

Za glazuru
3 kašike džema od kajsija
2 kašike vode



Postupak:

  • U velikoj činiji sjediniti prosejano brašno i prašak za pecivo. Dodati šećer. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljati u suve sastojke dok se ne dobije sipkava masa nalik mrvicama hleba. Umutiti jaje i dodati ga smesi, a potom i vodu. Umesiti meko testo, napraviti od njega loptu, pa je spljoštiti u debeli disk. Uviti u foliju i staviti u frižider na oko 30 minuta da se stegne. 
  • Za to vreme, pripremiti nadev. Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na tanke kriške. Jabukama dodati šećer, brašno, cimet, aromu vanile, rendanu limunovu koru i limunov sok. Sve dobro izmešati i ostaviti sa strane. 
  • Zagrejati rernu na 180°C. 
  • Testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva dela. Jedan deo treba da je malo veći od drugog (veći deo će se koristiti za donju koru, tj. za oblaganje unutrašnjosti pleha, a manji deo će biti gornja kora, tj. "poklopac" na piti). Između dva komada papira za pečenje, ili na blago brašnjavoj kuhinjskoj površini, najpre razviti koru od većeg komada testa. Treba da bude okruglog oblika i da odgovara unutrašnjosti pleha (ili vatrostalne posude za pitu) prečnika 23 cm. Koru staviti u pleh i namestiti je da "sedne". Preko kore sipati pripremljen nadev od jabuka (uključujući i sok koji su jabuke u međuvremenu pustile). Poravnati. Od manjeg dela testa takođe razviti koru kružnog oblika. Postaviti je preko nadeva, "ušuškati" ivice da fil ne curi, po želji obod pite ukrasiti reckama viljuške. Gornju koru premazati sa jednom i dve kašike mleka. 
  • Peći 40-45 minuta, dok kora ne porumeni. 
  • Nekoliko minuta pre vađenja pite iz rerne, u šerpici ušpinovati džem od kajsija sa vodom. Tom glazurom premazati vruću pitu. Ostaviti da se ohladi, a potom dodatno ohladiti u frižideru.

Tuesday 6 December 2016

INTEGRALNI AVOKADO SENDVIČ NA TRI NAČINA


Ovaj prilog je inspiracija za branč ili ručak kada u frižideru imate od svega po malo, a opet želite da posluženje bude zdravo i izgleda nesvakidašnje. Suštinski, potreban je hleb i potrebna su tri zrela avokada, a od gore možete staviti ono što vam je u tom trenutku na raspolaganju. U nastavku su date neke od ideja.
Pre stavljanja avokada i dodataka, hleb možete tostirati ili ga ostaviti svežeg, kako više volite.

Dobijena količina: 6 sendviča

Vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

Vrsta #1:
2 kriške integralnog hleba
1 zreo avokado
4-5 čeri paradajza
2 prstohvata origana

Vrsta #2:
2 kriške integralnog hleba
1 zreo avokado
2 kašike izdrobljene fete
pola kašičice crnog susama

Vrsta #3:
2 kriške integralnog hleba
1 zreo avokado
1 kašika kiselog mleka
20 g rendanog trapista
1 suva kajsija, isečena na tanke kaiševe


Postupak:

Vrsta #1
Avokado prepoloviti, ukloniti mu košticu i koru. Izgnječiti ga viljuškom i namazati na kriške hleba. Od gore poređati isečen čeri paradajz i posuti origanom.

Vrsta #2
Avokado prepoloviti, ukloniti mu košticu i koru. Izgnječiti ga viljuškom i namazati na kriške hleba. Od gore staviti izdrobljeni feta sir i posuti susamom.

Vrsta #3:
Avokado prepoloviti, ukloniti mu košticu i koru. Izgnječiti ga viljuškom, pomešati sa kiselim mlekom i dobijenu smesu namazati na kriške hleba. Posuti trapistom i komadima suve kajsije.

VARIJACIJE: Broj varijacija je onoliki kolika vam je mašta. Neke od kombinacija mogle bi biti: krem sir i kukuruz, kozji sir i pržena slanina, kuvano jaje i mladi luk, gorgonzola i prženi orasi...

Monday 5 December 2016

ČOKOLADNI DUO NA KRIŠKI MANDARINE


Elegantan, osvežavajuć i blago sladak desert.

Dobijena količina: oko 30 kriški

Potrebno vreme:

20' - priprema
60' - ukupno vreme hlađenja


Sastojci:

3 mandarine
100 g poluslatke crne čokolade
60 g bele čokolade
nekoliko kapi ulja


Postupak:

  • Na veliku tacnu staviti aluminijumsku foliju. 
  • Mandarine oljuštiti, razdvojiti na kriške, i tamo gde je moguće, ukloniti bele končiće bez skidanja površinskog sloja kriške (pročitati napomenu*). 
  • Crnu čokoladu otopiti na pari i pomešati sa nekoliko kapi ulja. Svaku krišku mandarine do pola umočiti u čokoladu, potom držeći je u vazduhu pustiti da se višak čokolade ocedi, pa zatim spustiti na aluminijumsku foliju. Staviti kriške u frižider da se čokolada stegne. 
  • U međuvremenu, na pari otopiti belu čokoladu i pomešati sa nekoliko kapi ulja. Ostaviti sa strane da se malo prohladi. Kada se crna čokolada na kriškama stegla, izvaditi tacnu iz frižidera. Vrh svake kriške, prethodno umočen u crnu, sad umočiti u belu čokoladu. Pustiti da se ocedi i spustiti na foliju. Staviti u frižider da se stegne. 

NAPOMENA: Važno je pažljivo ljuštiti mandarine tako da kriške zadrže svoj površinski tanki sloj, "kožicu". U suprotnom, čokolada se možda neće lepo zalepiti.

PREPORUKE: 
  • Drugi krug umakanja (umakanje u belu čokoladu) treba obavljati brzo. Da bi se postigao lep estetski efekat, važno je da se crna čokolada prethodno stegla na kriški mandarine, a da se bela, u koju tek treba da se umače, u međuvremenu rashladila. U suprotnom će se obe čokolade u kontaktu jedna s drugom topiti i ostavljati tragove.
  • Najbolje je izabrati sortu mandarina bez semenki.

PREDLOZI: 
  • Možete najpre umakati u belu čokoladu, pa potom u crnu. U tom slučaju, potrebno je 100 g bele čokolade i 60 g crne.
  • Umesto kriški mandarine, na isti način možete ukrasiti i jagode.  

Sunday 4 December 2016

ĆUFTE U SOSU OD PARADAJZA I PERŠUNA


Mleveno meso i paradajz su česta kombinacija. Ovaj recept spaja te dve namirnice i može se kombinovati sa brojnim prilozima: barenim krompirom, pireom, palentom, kuskusom, ili nečim drugim. Ćufte se kuvaju u samom sosu i ostaju mekane. Jelo se može pripremiti i dan unapred i podgrejati na dan služenja.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
35' - kuvanje

Sastojci:

Za ćufte
500 g mlevenog mesa
70 g prezle
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
2 kašike sitno seckanog vlašca
1 jaje
1 kašika soja sosa

Za sos
3 kašike ulja
200 g crnog luka
800 ml paradajz sosa (ispasiranog ili sa komadićima, po želji)
500 ml vode
2 kašike belog ili crnog vina
1 kašika šećera
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista

Postupak:

  • U činiji pomešati mleveno meso, prezlu, peršunov list, vlašac, jaje i soja sos. Sve umesiti i kašikom vaditi deo po deo smese. Prstima oblikovati u ćufte prečnika oko 2.5 cm. Ostaviti sa strane. 
  • Crni luk iseći na sitno. U velikoj šerpi zagrejati tri kašike ulja i luk propržiti. Kada luk polako počne da menja boju dodati mu: paradajz sos, vodu, vino, šećer i peršunov list. Kada se sos zagreje, smanjiti temperaturu na srednje jaku, i sve ćufte staviti u sos. Pokriti poklopcem i ostaviti da se kuvaju oko 30 minuta. Poslužiti ih uz željeni prilog.

BLAGO SLATKI HLEB SA SEMENJEM


Klasičan hleb-kolač za doručak ili popodnevnu kafu. Pošto je tek blago sladak, može se jesti samo tako, bez dodataka, a može se i kombinovati sa džemovima, namazima ili voćem.

Dobijena količina: 1 vekna (12-14 parčadi)

Potrebno vreme:

15' - priprema
45-55' - pečenje


Sastojci:

Za testo
200 g belog brašna
70 g integralnog brašna
100 g šećera* (pročitati napomenu 1)
50 g semenki suncokreta (pečenih)
2 kašike semenki susama
2 kašike maka
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
1 jaje
320 ml jogurta
80 ml ulja

Za posipanje
2 kašičice semenki suncokreta (pečenih)
1 kašičica semenki susama
1 kašičica maka


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Nauljiti unutrašnjost pleha za hleb (dimenzija 23 x 13 x 8 cm). 
  • U velikoj činiji pomešati belo brašno, integralno brašno, šećer, suncokretove semenke, susamove semenke, mak, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U centru napraviti udubljenje i činiju ostaviti sa strane. U činiji srednje veličine umutiti jaje, pa mu dodati jogurt i ulje, i sve izmešati. Dobijenu smesu sipati odjednom u činiju sa suvim sastojcima i viljuškom mešati tek onoliko koliko je potrebno da se svi suvi sastojci nakvase. Ne treba preterati sa mešanjem. Testo sipati u pripremljen pleh. Posuti ga semenkama i makom. 
  • Peći oko 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u središte kolača ne izađe suva. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se oko 10 minuta hladi na metalnoj rešetki. Potom kolač izvaditi iz pleha i ostaviti da se u potpunosti ohladi pre nego što se iseče.

NAPOMENA 1: Kao što i sam naslov recepta kaže, hleb je blago slatkog ukusa. Ako, pak, više volite upečatljivije slađi hleb/kolač, količinu šećera možete povećati na ukupno 150 g.

NAPOMENA 2: Hleb se može jesti odmah nakon pripreme ili ostaviti za kasnije. Kada se ohadi, potrebno ga je uviti u foliju. To će mu produžiti trajanje na 2-3 dana.

Thursday 1 December 2016

PITA OD RENDANOG KROMPIRA


Pita od krompira je recept koji se može poslužiti za svaki obrok. Dobro ide uz svežu salatu.

Dobijena količina: za 6 osoba

Potrebno vreme:

35' - priprema
oko 60' - pečenje


Sastojci:

5 jaja
100 g barene kobasice
100 g trapista
100 ml mleka
150 g sitnog sira
500 g krompira
1 mladi luk
4 kašilke prezle
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista
so i biber, po želji
nekoliko kapi Tabasko sosa, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 160°C. Vatrostalnu posudu namazati uljem i ostaviti sa strane. 
  • Kobasicu iseći na kockice; trapist narendati; krompir narendati; mladi luk iseći na tanke kolutove. U velikoj činiji umutiti jaja, pa im dodati kobasicu, trapist, mleko, sitni sir, krompir i mladi luk. Sve dobro promešati. Po želji začiniti solju, biberom i ljutim sosom. Sipati u pripremljeni sud. Posuti prezlom. 
  • Peći oko 60 minuta ili dok nož zaboden u središnji deo ne izađe suv. Posuti peršunovim listom i ostaviti oko 10 minuta pre služenja da se prohladi i "veže".

PREDLOG: Moj suprug voli pitu od krompira u ovom izdanju. Ja sam je pravila i probala samo kao bezmesnu varijantu, i uvek bi mi se svidela. Umesto kobasice, stavi se ista količina trapista (tj. za ceo recept je tada potrebno 200 g trapista).

KREM ČORBA OD ZELENE SALATE


Gotovo svačija asocijacija na zelenu salatu je, naravno, salata. Naprosto, navikli smo da je jedemo svežu, u njenom izvornom obliku lista, kao prilog jelu. Međutim, od zelene salate se može napraviti i veoma ukusna krem čorba. Priprema se jednostavno, zdrava je, ne sadrži mnogo kalorija i potrebne namirnice ne koštaju mnogo. Može se ukrasiti kašičicom kiselog mleka i vlašcem, i poslužiti uz tost.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

30' - priprema
30' - kuvanje

Sastojci:

4 mlada luka
100 g crnog luka
20 g putera
3 kašike maslinovog ulja
2 velike glavice zelene salate
750 ml bistre supe
so i biber, po želji
30 g prezle
4 kašičice kiselog mleka
4 lista sitno seckanog vlašca

Postupak:

  • Mladi luk iseći na tanke kolutove (i beli i zeleni deo se koriste). Crni luk iseći na sitno. U dubokoj šerpi zagrejati puter i maslinovo ulje, i na srednje jakoj vatri, 10-15 minuta, pržiti mladi i crni luk. 
  • U međuvremenu pripremiti zelenu salatu: odseći tvrdi kraj glavice, a listove dobro oprati, osušiti, i iseći na tanke listove. Zelenu salatu staviti u šerpu sa lukom, preliti je sa oko 500 ml supe i ostaviti da se na srednje jakoj vatri kuva oko 20 minuta. Posoliti i pobiberiti, po želji. 
  • Skuvano povrće rešetkom vaditi iz supe i štapnim mikserom ili blenderom u potpunosti ispasirati. 
  • Supu u kojoj se povrće kuvalo sačuvati. U supu sipati 30 g prezle i žicom mešati dok se ne zgusne. Ispasirano povrće vratiti u šerpu, promešati, dodati ostatak bistre supe. Sačekati da proključa i skinuti sa vatre. 
  • Prilikom serviranja, svaki tanjir supe ukrasiti kašičicom kiselog mleka i vlašcem.

PREDLOG: Krem čorba od zelene salate se uz jednu vrlo malu izmenu može pripremiti kao posno jelo. Umesto putera treba koristiti posni margarin ili biljno ulje.

GOVEDINA SA POVRĆEM I TESTENINOM


Recept za glavno jelo za one koji vole arome Istoka.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

35' - priprema
25' - prženje

Sastojci:

400 g goveđeg ramsteka
1 kašika kukuruznog brašna
pola kašičice sode bikarbone
8 kašika ulja
2-3 kašike slatkog čili sosa
3 kašike soja sosa
1 čen belog luka
1 mladi luk
160 g špageta ili drugih tankih rezanaca
100 g šampinjona
300 g kineskog kupusa
200 g bok čoja (ili ako nema, može i blitva)
1 kašičica belog susama
1 kašičica crnog susama pomešanog sa solju
sušeni čili, po želji


Postupak:

  • Testeninu obariti prema uputstvu. Ocediti i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati kukuruzno brašno i sodu bikarbonu. Govedinu iseći na tanke rezance, pa potom staviti u činiju i prevrtati dok suvi sastojci ne pokriju meso. U dubokom tiganju zagrejati dve kašike ulja i ispržiti polovinu govedine. Isprženo meso izvaditi iz tiganja i staviti na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće. Ponoviti postupak sa drugom polovinom mesa. 
  • Beli luk iseći na sitno, a mladi luk na tanke kolutove. U maloj činiji pomešati slatki čili sos, soja sos, kašiku ulja, beli luk i mladi luk. Ostaviti sa strane.
  • Šampinjone iseći na šnite. Kineski kupus iseći na tanko. Bok čoj iseći uzduž na tanke listove. Beli susam u malom tiganju zagrevati dok ne promeni boju u zlatnožutu. 
  • U tiganju zagrejati preostalu kašiku ulja, i oko 2 minuta pržiti pečurke, dok ne smekšaju. Dodati kupus i bok čoj, i uz često mešanje, pržiti 4-5 minuta. Dodati govedinu, mešavinu sosova i lukova, i na kraju testeninu. Mešati dok se svi sastojci ne zagreju. Posuti belim i crnim susamom, i sušenim čilijem, po želji. 

Tuesday 29 November 2016

KREM ČORBA OD ŠARGAREPE I KROMPIRA SA CIMETOM


Cimet je začin koji često pronađe mesto među poslasticama, međutim nije toliko uobičajeno koristiti ga u slanim jelima. Ovaj recept je mali izuzetak, jer upravo cimet, u kombinaciji sa povrćem, predstavlja osnovu jela. Krem čorbi od šargarepe i krompira ovaj začin daje posebnu notu topline.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
30' - kuvanje

Sastojci:

400 g šargarepe
400 g krompira
100 g crnog luka
4-5 listova lovora
1 litar vode
so, po želji
pola kašičice cimeta
2 supene kašike maslinovog ulja
dodatnih 30 g sitno seckanog crnog luka za karamelizaciju
1 kašičica šećera
4 lista vlašca


Postupak:

  • Šargarepu, krompir i crni luk oljuštiti i iseći na sitno. Staviti u veću šerpu, ubaciti lovorove listove i preliti vodom. Pustiti da se sve kuva dok povrće ne smekša. Lovorove listove izvaditi iz šerpe, a skuvano povrće pasirati štapnim mikserom sve dok se ne dobije homogena smesa. Dodati cimet, promešati. Po želji, posoliti. U čorbu sipati jednu kašiku maslinovog ulja i sve promešati. Ostaviti sa strane. 
  • U šerpici ili tiganju zagrejati preostalo maslinovo ulje, propržiti crni luk, pa mu dodati šećer. Uz stalno mešanje, na srednjoj vatri, luk će se karamelizovati. Dobijenim lukom ukrasiti čorbu, i potom je posuti sitno seckanim vlašcem.

Sunday 27 November 2016

ČIZKEJK SA NUTELOM I LIMETOM


Kada mi je prvi put ponuđen čizkejk sa Nutelom, očekivala sam desert koji će mi se svideti, i bila sam u pravu. :-) No, odlučila sam da napravim svoju verziju tog čizkejka i da svojoj verziji dam notu svežine koja će biti protivteža kombinaciji krem sira i Nutele.
Čizkejk sa Nutelom i limetom je praktično rešenje i za rođendansku tortu koja ne zahteva mnogo vremena, a potrebno je svega pet sastojaka. Ovaj čizkejk se ne peče, treba jedino da se dobro ohladi u frižideru pre služenja, najbolje preko noći.
Ovo je čokoladna poslastica sa tek blagim tragovima kiselosti i to je čini veoma adekvatnom i za letnji period. Jedino treba imati na umu da ovaj čizkejk treba poslužiti odmah nakon vađenja iz frižidera kako se na visokim temperaturama ne bi razmekšao.

Dobijena količina: za 10 osoba


Potrebno vreme:

40' - priprema
preko noći - hlađenje


Sastojci:

160 g keksa (npr. Petit Beurre ili slično)
80 g putera
2 limete
500 g Nutele
500 g neutralnog krem sira koji se može mazati na hleb (npr. ABC ili slično)
2 kašike prah šećera


Postupak:

  • Krem sir izvaditi iz frižidera, ocediti vodu (ako je ima) i ostaviti na sobnoj temperaturi da smekša. 
  • Puterom dobro namazati unutrašnjost kružnog pleha sa pokretnim dnom (prečnika 23 cm), a potom dno prekriti papirom za pečenje. 
  • Keks samleti; puter otopiti; narendati koru jedne limete; iscediti jednu supenu kašiku soka limete. Od keksa, putera, soka limete i narendane kore napraviti mešavinu. Mešavinu usuti u pleh i prstima je "utabati" u dno pleha. Staviti u friz na oko 10 minuta da se kora stegne. 
  • Za to vreme pomešati krem sir i prah šećer, pa dodati Nutelu. Može se koristiti žica ili štapni mikser. Dobijenu čokoladnu smesu sipati preko ohlađene kore, i lepo poravnati. Pokriti folijom i staviti u frižider da se preko noći stegne. 
  • Nakon hlađenja, čizkejk prebaciti sa pleha na poslužavnik i posuti ga narendanom korom preostale limete.

PILEĆI BATACI NA PORTUGALSKI NAČIN


Ovaj recept će se svideti onima koji vole začinjenu hranu, ali ne previše začinjenu. Iako se na prvi pogled čini kao veoma ljuto jelo, zapravo nije posebno ljuto. Pileći bataci na portugalski način su sami po sebi malo izraženijeg ukusa, pa se mogu poslužiti uz jednostavni prilog, na primer pečeni krompir i zelenu salatu.
Ključni deo ovog recepta je marinada koju sam koristila i za pripremu drugih jela (npr. bele ribe i račića), i uvek se pokazala kao dobar izbor.

Dobijena količina: 8 bataka (za 4 osobe)

Potrebno vreme:

20' - priprema
35' - pečenje

Sastojci:

8 komada pilećih bataka (oko 800 g)
40 ml crvenog vinskog sirćeta
40 ml maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašičica origana
pola kašičice aleve paprike
1 čen sitno seckanog belog luka
prstohvat sušenog, tucanog čilija

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • U činiji pomešati sirće, ulje, biber, origano, alevu papriku, beli luk i čili. Dobijenu marinadu ostaviti sa strane. 
  • Sa pilećih bataka ukloniti kožu. Svaki batak umočiti u marinadu, prstima utrljati i ređati na papir za pečenje. 
  • Peći oko 35 minuta.

PREDLOG: Najjednostavniji način za uklanjanje kože sa bataka je upotrebom kuhinjskih ubrusa, jer na taj način ne klizi niz prste. Najpre oštar nož podvući po pileću kožu, pa je zaseći. Potom, jednim ubrusom uhvatiti za kost, a drugim ubrusom za kožu i vući od mesnatog dela ka kosti. Preostala koža okolo kosti može se ukloniti kuhinjskim makazama, koje nakon toga obavezno treba oprati toplom vodom i deterdžentom.

Saturday 26 November 2016

HLEB SA PIVOM


Hleb sa pivom je intenzivnog ukusa i divnog mirisa. Guste je konzistencije i savršeno je posluženje uz sireve i turšiju. Ovaj recept spada u grupu hlebova koji se brzo pripremaju, jer se koristi soda bikarbona umesto kvasca, i nema čekanja da testo nadođe.

Ovaj hleb je sam po sebi veoma sit i bogatih aroma. Danas sam ga pripremila sa maslinama da mu dam dodatnu notu, ali sami možete birati da li ćete i koje dodatke staviti u testo. Neke od opcija su: kockice sira, proprženi crni luk, sitno seckana feferona, ruzmarin...

Koristila sam pleh dimenzija 23 x 13 x 6 cm, i vreme pečenja se odnosi na hleb u tom plehu. Ako imate pleh drugačijih dimenzija, naročito onaj dugaljasti i uži, vreme pečenja treba prilagoditi.

Dobijena količina: 1 vekna od oko 900 g

Potrebno vreme:

20' - priprema
oko 40' - pečenje

Sastojci:

250 g belog brašna
250 g integralnog brašna
112 kašičica sode bikarbone
12 kašičice soli
380 ml piva
1 kašika meda
2 kašike senfa
6-7 iskoštenih maslina

Postupak:

  • Rernu zagejati na 190°C. 
  • Pleh za hleb namastiti, pa potom posuti brašnom. Protresti pleh da se ukloni višak brašna. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano belo i integralno brašno, sodu bikarbonu i so. Dodati pivo, med i senf, i sve izmešati. Testo sipati u pleh i poravnati. 
  • Masline utapkati u kuhinjski ubrus da se ukloni višak tečnosti, i potom ih prepoloviti. Polutke maslina poređati po testu i prstom ih blago utisnuti. 
  • Peći oko 40 minuta. Čačkalica zabodena u središnji deo hleba treba da izađe suva.
PREDLOG: Ovaj hleb se relativno brzo suši, pa predlažem da nepojedeni deo vekne zavijete u foliju.

Thursday 24 November 2016

FRITATA OD ŠPAGETA SA BROKOLIJEM I DIMLJENIM SIROM


Fritata od špageta (ital. frittata di spaghetti) je vrsta omleta od testenine poreklom iz južne Italije. Jelo se uglavnom priprema od testenine preostale od prethodnog dana, međutim ova fritata je toliko praktična i toliko se svima svidi, da špagete namenski barim za ovaj recept.

Dobijena količina:
za 6-8 osoba ako se služi kao predjelo
za 4 osobe ako se služi kao glavno jelo

Potrebno vreme:

20' - priprema
15-20' - pečenje
5' - hlađenje


Sastojci:

320 g špageta
3 kašike maslinovog ulja
4 jajeta
5 kašika kisele pavlake
100 g dimljenog trapista, isečenog na kockice
100 g brokolija
1 kašika rendanog parmezana
so i biber, po želji

Postupak:

  • Špagete obariti prema uputstvu. Ocediti, preliti jednom kašikom maslinovog ulja, promešati, i staviti u činiju da se prohlade. 
  • U drugoj šerpi, obariti brokoli, vodeći računa da ne postane gnjecav. Ocediti ga i ostaviti sa strane da se prohladi. 
  • Umutiti jaja, dodati im kiselu pavlaku, kockice trapista, komadiće brokolija, sve pomešati i začiniti po želji. Ovom smesom preliti špagete i sve promešati. 
  • U velikom tiganju (prečnika oko 24 cm) ugrejati preostale dve kašike maslinovog ulja, i u tiganj sipati smesu sa špagetama. Pržiti oko 10 minuta na SREDNJE jakoj vatri i povremeno mrdati tiganj. Potom, tiganj prekriti velikim poklopcem ili tanjirom, i jednim, brzim i odlučnim pokretom, prevrnuti sadržinu tiganja. Testenina će se naći na tanjiru i potom je vratiti u tiganj, pustiti je da klizne, tako da se sada nepečeni deo nađe dole. Nakon otprilike 5 minuta, kada se stegne, skinuti sa vatre. 
  • Ostaviti da se prohladi. Posuti parmezanom i poslužiti fritatu mlaku, uz salatu.

NAPOMENA: Nakon prženja, važno je dozvoliti fritati od špageta jedno kratko vreme da se prohladi i "veže" da biste je posle lakše sekli, pa stoga predlažem da ovaj korak ne preskočite.

LOSOS SA PARMEZANOM


Jednostavan, zdrav i brz način pripreme fileta lososa. Umesto klasične mešavine za pohovanje, napravila sam mešavinu prezle, parmezana i limunove kore, a umesto prženja na ulju, ispekla sam ga u rerni. Odlično je išao uz bareni krompir i sos od paradajza.

Dobijena količina: za 2 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
20-25' - pečenje

Sastojci:

400 g fileta lososa
2 kašike maslinovog ulja
kašika limunovog soka
2 kašike prezle
1 kašika narendanog parmezana
pola kašičice narendane limunove kore
6-7 listova vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. 
  • U vatrostalnu posudu sipati maslinovo ulje i na njega položiti filet. 
  • Lososa premazati limunovim sokom. Pomešati prezlu, parmezan i limunovu koru, i tom mešavinom posuti ribu. 
  • Peći 20-25 minuta. 
  • Nakon vađenja iz rerne, posuti sitno seckanim vlašcem.

Monday 21 November 2016

ROLNICE OD PLAVOG PATLIDŽANA


Pravi recept za ljubitelje plavog patlidžana.
Ispečene šnite patlidžana sam filovala sa dve vrste sira, trapistom i krem sirom, i zapekla u rerni. U obzir, svakako, dolaze i druge vrste sireva, naročito oni koji se tope. Na vama je da izaberete koja vam kombinacija najbolje "leži". Rolnice od patlidžana su odlične poslužene uz palentu i salatu od sveže rukole ili mladog spanaća.
Postoje različite sorte plavog patlidžana, i moram napomenuti da sam koristila patlidžan koji nije gorak. Ako koristite gorak, onda sledite i međukorak u pripremi koji sam označila zvedicom. Vreme pripreme će biti donekle produženo, ali će krajnji rezultat biti svakako ukusniji.

Dobijena količina: oko 12 rolnica

Potrebno vreme:

30' - da odstoji* (pročitati napomenu)
35' - priprema
15' - pečenje

Sastojci:

1 veliki plavi patlidžan (oko 750 g)
150 g trapista
150 g krem sira (npr. Filadelfija)
pola kašičice origana
200 ml sosa od paradajza
1 kašika rendanog parmezana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C
  • Plavi patlidžan oprati, odseći mu krajeve, i dugim i oštrim nožem uzduž ga iseći na tanke šnite, debljine 3-4 mm. Patlidžan poređati u jednom sloju na papir za pečenje i peći oko 15 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. 
  • Dok je patlidžan u rerni, trapist i krem sir iseći na tanke šnite. 
  • Na prohlađenu šnitu plavog patlidžana staviti po šnitu trapista i krem sira, posuti origanom, i uviti u rolnicu. Nastaviti dok se sastojci ne utroše. 
  • U vatrostalnu posudu sipati polovinu sosa od paradajza. Rolnice poređati u posudu, pa potom preliti preostalim sosom od paradajza. Rolnice posuti parmezanom i peći oko 15 minuta. 
*NAPOMENA: Postoje različite sorte plavog patlidžana. Neke od njih su gorkaste, a neke nisu uopšte. Ako za ovaj recept koristite nagorak patlidžan, onda je potrebno da ga nakon sečenja na kolutove posolite, stavite u cediljku, pokrijete tanjirom i od gore stavite neki teži predmet. Tako treba da odstoji oko 30 minuta, da bi se izdvojila gorka tečnost. Šnite patlidžana proprati pod mlazom mlake vode i utapkati čistom krpom ili kuhinjskim ubrusom. Ako, pak, koristite patlidžan koji nije gorak, onda ovaj korak preskočite.

SPIRALE SA TIKVICAMA I SIROM


Veoma lagano jelo od testenine sa relativno malo kalorija u poređenju sa većinom drugih jela od testenine. Ovom prilikom sam koristila spirale, ali možete ih zameniti i drugim oblicima, s tim što bih preporučila da izaberete, ipak, kratko testo kako bi ostalo u skladu sa veličinom tikvica (mašnice, koso sečeni kratki makaroni, kavateli).
Spirale sa tikvicama i sirom se pripremaju za tren oka, ukusne su i lepo izgledaju u tanjiru.

Dobijena količina: za 2 osobe

Ukupno vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

160 g testenine
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
250 g mladih tikvica
200 g rikote
beli biber, po želji

Postupak:

  • Testeninu obariti prema upustvu. Beli luk oljuštiti i iseći na sitno. Tikvice oprati, ukloniti krajeve i narendati ih. 
  • U velikom i dubokom tiganju, na srednjoj vatri, zagrejati maslinovo ulje, pa mu dodati beli luk. Propržiti ga na kratko, pa potom dodati tikvice. Mešati povremeno i ostaviti da malo tek smekšaju, oko 3 ili 4 minuta. Sir umešati u tikvice. Ako je mešavina previše gusta, dodati joj nekoliko kašika vode u kojoj se testenina kuvala. Oceđeno testo sipati u tiganj i sve promešati. Po želji, posuti belim biberom. 
  • Poslužiti toplo.

Sunday 20 November 2016

KREM ČORBA OD KROMPIRA, PRAZILUKA I RUZMARINA


Prava čorba za jesenje i zimske dane. Krompir i praziluk su kombinacija koja baš zasiti, pa uglavnom ovu čorbu pripremam uz neko lagano glavno jelo. Najukusnija je kada se pripremi sa neutralnom pavlakom, međutim ako ste pažljivi u pogledu kalorija, možete je i izostaviti. Uveravam vas da će biti veoma ukusna i bez tog sastojka.

Dobijena količina: 4-6 porcija

Potrebno vreme:

15' - priprema
25' - kuvanje

Sastojci:

600 g krompira
400 g praziluka
2 kašike maslinovog ulja
1.2 l bistre supe
1 kašičica sitno seckanog ruzmarina
250 ml neutralne pavlake

Postupak:

  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. Pržiti ga u velikoj šerpi na maslinovom ulju dok ne smekša, otprilike 6 ili 7 minuta. 
  • Krompir oljuštiti i iseći na tanke listove. Krompir i supu dodati praziluku i kuvati dok se krompir ne obari. 
  • Skinuti sa vatre i štapnim mikserom ili u blenderu ispasirati sve skuvane sastojke. 
  • Čorbu vratiti u šerpu, dodati neutralnu pavlaku i ostaviti da baci ključ. Dodati ruzmarin i poslužiti toplo.