Zalogaji od karamelizovanog praziluka i krem sira su brzo posluženje od lisnatog testa, ali malo drugačije od uobičajene kombinacije šunke i sira. Mogu se poslužiti kao popodnevna užina ili zakuska uz pivo, ali i kao glavni obrok, na primer uz salatu ili čorbu.
Dobijena količina: 18 komada
Potrebno vreme:
30' - priprema
oko 15' - pečenje
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
400 g praziluka
1 kašika šećera
1 kašika limunovog soka
2 čena belog luka
500 g lisnatog testa
500 g lisnatog testa
180 g krem sira
1 žumance
1 kašika vode
pola kašičice origana
Postupak:
- Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. U tiganju ili šerpi zagrejati maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pržiti praziluk dok malo ne smekša, 2-3 minuta. Potom dodati šećer, limunov sok i sitno iseckan beli luk. Uz stalno mešanje, pržiti 7-8 minuta, dok se praziluk ne karamelizuje. Skloniti sa vatre.
- Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje.
- Lisnato testo podeliti na dva jedna dela. Svaki deo razvući u kvadrat, dimenzija 24 x 24 cm. Svaki kvadrat preseći na devet jednakih malih kvadrata. Ukupno će se dobiti 18 kvadrata, pojedinačnih dimenzija od oko 8 cm. Kvadrate poređati na pleh obložen papirom za pečenje.
- Krem sir iseći na sitno i poređati po središnjem delu svakog kvadrata. Pripremljeni praziluk staviti preko sira. Ivice svakog kvadrata presaviti ka unutrašnjosti, i malo prstima utisnuti ivice testa.
- Umutiti žumance i vodu, i dobijenom smesom pažljivo premazati presavijene delove lisnatog testa. Posuti origanom.
- Peći 15 do 20 minuta. Poslužiti toplo.
No comments:
Post a Comment