Saturday 24 December 2016

ZALOGAJI OD KARAMELIZOVANOG PRAZILUKA I KREM SIRA


Zalogaji od karamelizovanog praziluka i krem sira su brzo posluženje od lisnatog testa, ali malo drugačije od uobičajene kombinacije šunke i sira. Mogu se poslužiti kao popodnevna užina ili zakuska uz pivo, ali i kao glavni obrok, na primer uz salatu ili čorbu.

Dobijena količina: 18 komada

Potrebno vreme:

30' - priprema
oko 15' - pečenje

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
400 g praziluka
1 kašika šećera
1 kašika limunovog soka
2 čena belog luka
500 g lisnatog testa
180 g krem sira
1 žumance
1 kašika vode
pola kašičice origana


Postupak:

  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. U tiganju ili šerpi zagrejati maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pržiti praziluk dok malo ne smekša, 2-3 minuta. Potom dodati šećer, limunov sok i sitno iseckan beli luk. Uz stalno mešanje, pržiti 7-8 minuta, dok se praziluk ne karamelizuje. Skloniti sa vatre. 
  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • Lisnato testo podeliti na dva jedna dela. Svaki deo razvući u kvadrat, dimenzija 24 x 24 cm. Svaki kvadrat preseći na devet jednakih malih kvadrata. Ukupno će se dobiti 18 kvadrata, pojedinačnih dimenzija od oko 8 cm. Kvadrate poređati na pleh obložen papirom za pečenje. 
  • Krem sir iseći na sitno i poređati po središnjem delu svakog kvadrata. Pripremljeni praziluk staviti preko sira. Ivice svakog kvadrata presaviti ka unutrašnjosti, i malo prstima utisnuti ivice testa. 
  • Umutiti žumance i vodu, i dobijenom smesom pažljivo premazati presavijene delove lisnatog testa. Posuti origanom. 
  • Peći 15 do 20 minuta. Poslužiti toplo.

No comments:

Post a Comment