Mleveno meso i paradajz su česta kombinacija. Ovaj recept spaja te dve namirnice i može se kombinovati sa brojnim prilozima: barenim krompirom, pireom, palentom, kuskusom, ili nečim drugim. Ćufte se kuvaju u samom sosu i ostaju mekane. Jelo se može pripremiti i dan unapred i podgrejati na dan služenja.
Dobijena količina: za 4 osobe
Potrebno vreme:
15' - priprema35' - kuvanje
Sastojci:
Za ćufte500 g mlevenog mesa
70 g prezle
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
2 kašike sitno seckanog vlašca
1 jaje
1 kašika soja sosa
Za sos
3 kašike ulja
200 g crnog luka
800 ml paradajz sosa (ispasiranog ili sa komadićima, po želji)
500 ml vode
2 kašike belog ili crnog vina
1 kašika šećera
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
Postupak:
- U činiji pomešati mleveno meso, prezlu, peršunov list, vlašac, jaje i soja sos. Sve umesiti i kašikom vaditi deo po deo smese. Prstima oblikovati u ćufte prečnika oko 2.5 cm. Ostaviti sa strane.
- Crni luk iseći na sitno. U velikoj šerpi zagrejati tri kašike ulja i luk propržiti. Kada luk polako počne da menja boju dodati mu: paradajz sos, vodu, vino, šećer i peršunov list. Kada se sos zagreje, smanjiti temperaturu na srednje jaku, i sve ćufte staviti u sos. Pokriti poklopcem i ostaviti da se kuvaju oko 30 minuta. Poslužiti ih uz željeni prilog.
No comments:
Post a Comment