Wednesday 14 December 2016

NJOKE OD RIKOTE I PERŠUNA U SOSU OD PRAZILUKA


Njoke (ital. gnocchi) za nekoga ko je odrastao u Vojvodini i od najmlađih nogu zna za valjuške, nisu veliko kulinarsko otkriće. Međutim, kada sam na Usrks 1999. godine kod moje tadašnje cimerke u blizini Peskare prvi put probala njoke od rikote, to jeste bilo itekakvo kulinarsko otkriće. Do tada su za mene njoke bile samo testo od krompira, brašna i jaja, da bih u Italiji saznala da se njoke mogu praviti i od rikote, od griza, od kestenja... Sećam se da nam je njena baka, u prvoj etapi ručka, poslužila njoke od rikote u jednostavnom sosu od paradajza, ukrašene bosiljkom. Lepa slika koja mi je i danas u sećanju.

Baš sam se pre nekoliko dana setila tog divnog prazničnog raspoloženja, veselog i bučnog društva i te besprekorne trpeze, i odlučila da mojoj porodici napravim njoke od rikote. Ovog puta nisu bile u sosu od paradajza, nego u sosu od praziluka, jer je zima i praziluk mi se više čini kao povrće za hladne dane.

Dobijena količina: za 4 osobe

Ukupno vreme pripreme i kuvanja: 45'



Sastojci:

Za njoke
500 g rikote
120 g brašna
30 g parmezana
2 jajeta
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista

Za sos
350 g praziluka
350 ml bistre supe
20 g putera
2 kašike maslinovog ulja
so i biber, po želji

Postupak:

  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove (koristiti samo beli i svetlozeleni deo). U velikoj šerpi zagrejati puter i maslinovo ulje, usuti isečen praziluk, i uz stalno mešanje pržiti nekoliko minuta. Dodati supu i na tihoj vatri kuvati oko 20 minuta, dok praziluk ne smekša. Posoliti i pobiberiti, po želji. Štapnim mikserom ispasirati skuvani praziluk. 
  • Dok se praziluk kuva, pripremiti njoke. Veliku šerpu naliti vodom i pustiti da provri. Za to vreme u velikoj činiji pomešati oceđenu rikotu, brašno, parmezan, jaja i peršunov list. Na ravnoj, blago brašnjavoj podlozi, od dobijene smese napraviti debeli rezanac prečnika oko 3 cm. Nožem ili tanjirom odsecati njoke koje se potom dodatno mogu oblikovati prstima, ali nije neophodno. Njoke spuštati u ključalu vodu, bez mešanja, i smanjiti jačinu vatre. Kada njoke isplivaju na povšinu (već posle nekoliko minuta), vaditi ih bušnom kašikom za testeninu, ocediti i ređati na sos od praziluka.

PREDLOZI:
  • Predlažem da njoke ne kuvate sve odjednom, nego iz dva-tri puta.
  • Ako ste u stisci sa vremenom, njoke ne morate oblikovati u debeli rezanac, pa potom seći, nego naprosto umešenu smesu vaditi kašikom i direktno spuštati u ključalu vodu. Neće sve imati isti oblik, međutim uštedećete na vremenu, a njokama ćete dati notu spontanosti.
  • Ovako pripremljene njoke biće mekane. Ako više volite da budu malo tvrđe, povećajte količinu brašna.

No comments:

Post a Comment