Brigadiri (port. brigadeiros) su desertne kuglice poreklom iz Brazila. U osnovi uvek imaju kondenzovano mleko i kakao kojima se dodaju raznovrsni sastojci. Upravo raznovrsnost tih dodatnih sastojaka stvara zaista širok dijapazon varijacija. Tako postoje brigadiri sa čokoladnim mrvicama, sa rumom, sa kokosom, cimetom, pistaćima...
Za vikend sam napravila brigadire sa orasima i nosili smo ih na poklon kada smo išli kod prijatelja u goste. Dobije se velika količina od ove mere i osim toga što je dobra ideja za poklon, može biti dobra ideja i za rođendanska slavlja.
Mislim da je ovaj recept jedan od onih "džoker recepata", tj. recepata koji se dopadnu svima: i deci i odraslima.
Dobijena količina: 36 kuglica prečnika oko 2 cm
Potrebno vreme:
25' - priprema
najmanje 3h - hlađenje
Sastojci:
Za kuglice
350 ml kondenzovanog mleka
70 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
70 g nezaslađenog kakaoa
Za posipanje
30 g mlevenih oraha
Postupak:
- U velikoj činiji pomešati kondenzovano mleko, orahe, keks i kakao. Činiju prekriti folijom i staviti u frižider na oko 60 minuta da se stegne.
- Kašičicom vaditi male količine smese i blago vlažnim rukama ih oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u mlevene orahe i staviti u papirnu korpicu ili na pleh obložen aluminijumskom folijom.
- Kuglice staviti u frižider da se stegnu i poslužiti hladne.
No comments:
Post a Comment