Tuesday 27 December 2016

FOKAČA SA ČERI PARADAJZOM I VLAŠCEM


Fokača (ital. focaccia) je italijansko jelo poreklom iz Đenove. Ono što je Napulj za picu, to je Đenova za fokaču. Danas je fokača rasprostranjena kako po celoj Italiji, tako i po svetu. U osnovi je testo, deblje od testa za picu, a od gore se može naći dosta različitih namirnica, počev od najjednostavnije varijante sa maslinovim uljem i morskom solju, preko maslina, inćuna, belog luka, kapra, aromatičnog bilja, do mog današnjeg recepta: fokača sa čeri paradajzom i vlašcem. Fokača ima svoje "sestre" u vidu sličnih recepata, na primer francuski fougasse. Najčešće se priprema u pravougaonom ili okruglom plehu.

Dobijena količina: 1 fokača dimenzija 38 x 25 cm

Potrebno vreme:

20' - priprema
120' - dizanje testa
20-25' - pečenje

Sastojci:

 kašičice suvog, aktivnog kvasca (oko 3.5 g)
30 ml mlake vode plus još oko 280 ml mlake vode
1 kašika maslinovog ulja
500 g brašna
pola kašike soli
300 g čeri paradajza
10-12 listova vlašca
1 kašičica maslinovog ulja
so, po želji


Postupak:

  • U velikoj činiji razmutiti kvasac u 30 ml mlake vode, i ostaviti oko 10 minuta da nadođe. Dodati preostalu vodu i maslinovo ulje, i promešati. Potom, dodati brašno i so, i mešati oko minut ili dva, dok se sve ne sjedini. Po potrebi, dodati još malo vode. Prebaciti testo na brašnjavu podlogu i mesiti ga oko 10 minuta, dok ne postane meko i glatko. Staviti ga u veliku posudu tanko premazanu uljem, prekriti plastičnom folijom, i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Zapremina treba da se udvostruči, a za to će biti potrebno oko 90 minuta. 
  • Uljem namazati unutrašnjost četvorouganog pleha dimenzija 38 x 23 x 2 cm. Testo staviti u pleh, i prstima ga razvući. Prekriti čistom krpom, i ostaviti na toplom mestu da dodatno nadođe još oko 30 minuta. 
  • Rernu zagrejati na 200°C. 
  • Čeri paradajz oprati, obrisati i iseći na pola. Vlašac oprati, obrisati i iseći na sitno. Nadošlo testo "ištipati" vrhovima prstiju tako da u testu ostanu neravnine, ali voditi računa da se ne probuši. Polutke čeri paradajza zabosti u testo (presek treba da gleda na gore), i prstom ih malo utisnuti. Sve premazati sa jednom kašičicom maslinovog ulja, posuti vlašcem, i posoliti po želji. Peći 20-25 minuta, vodeći računa da je u prvih 10 minuta pečenja potrebno pleh izvaditi iz rerne dva-tri puta na kratko i poprskati testo običnom vodom. 
  • Kada je pečenje gotovo, odmah izvaditi fokaču iz pleha i staviti je na rešetku da se hladi da joj se dno ne bi potparilo i postalo gnjecavo. Poslužiti toplu ili na sobnoj temperaturi.


No comments:

Post a Comment