Friday 9 December 2016

AMERIČKA PITA OD JABUKA


Recept za američku pitu od jabuka pamtim iz najranijeg detinjstva. Moja baka ju je zvala "Pita Paje Patka", jer izgledom neodoljivo podseća na onu iz epizode crtanog filma u kojoj Paja Patak ostavlja pitu da se hladi u prozoru, a lav hoće da mu je ukrade. :-)
Prevedeni recept nam je iz Nemačke poslala tetka, preuzet iz nekog ženskog časopisa, u vreme kada se ovakve pite nisu pripremale u krajevima u kojima sam odrasla. Mnogo godina kasnije, u mnogim restoranima i kafeterijama u svetu, i kod mnogih prijatelja, pogotovo u Severnoj Americi, probala sam verziju ove pite, ali baš ovaj recept mi je ostao najdraži. Od malo čega kuća tako zamiriše kao od ove pite.
Može se jesti na sobnoj temperaturi, ali je, po mom mišljenju, ipak najbolja nakon nekoliko sati hlađenja u frižideru. Posebno je ukusna kada se posluži uz sos od vanile.

Dobijena količina: 1 pita prečnika 23 cm (za 8 osoba)

Potrebno vreme:

45' - priprema
45' - pečenje


Sastojci:

Za testo
250 g brašna
110 g hladnog putera
pola kašičice praška za pecivo
1 kašika šećera
1 jaje
3-4 kašike hladne vode

Za premazivanje
1-2 kašike mleka

Za nadev
6 jabuka (najbolje ako su malo kisele)
100 g šećera
1 kašika brašna
pola kašičice cimeta
kašičica arome vanile
rendana kora jednog limuna
kašika limunovog soka

Za glazuru
3 kašike džema od kajsija
2 kašike vode



Postupak:

  • U velikoj činiji sjediniti prosejano brašno i prašak za pecivo. Dodati šećer. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljati u suve sastojke dok se ne dobije sipkava masa nalik mrvicama hleba. Umutiti jaje i dodati ga smesi, a potom i vodu. Umesiti meko testo, napraviti od njega loptu, pa je spljoštiti u debeli disk. Uviti u foliju i staviti u frižider na oko 30 minuta da se stegne. 
  • Za to vreme, pripremiti nadev. Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na tanke kriške. Jabukama dodati šećer, brašno, cimet, aromu vanile, rendanu limunovu koru i limunov sok. Sve dobro izmešati i ostaviti sa strane. 
  • Zagrejati rernu na 180°C. 
  • Testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva dela. Jedan deo treba da je malo veći od drugog (veći deo će se koristiti za donju koru, tj. za oblaganje unutrašnjosti pleha, a manji deo će biti gornja kora, tj. "poklopac" na piti). Između dva komada papira za pečenje, ili na blago brašnjavoj kuhinjskoj površini, najpre razviti koru od većeg komada testa. Treba da bude okruglog oblika i da odgovara unutrašnjosti pleha (ili vatrostalne posude za pitu) prečnika 23 cm. Koru staviti u pleh i namestiti je da "sedne". Preko kore sipati pripremljen nadev od jabuka (uključujući i sok koji su jabuke u međuvremenu pustile). Poravnati. Od manjeg dela testa takođe razviti koru kružnog oblika. Postaviti je preko nadeva, "ušuškati" ivice da fil ne curi, po želji obod pite ukrasiti reckama viljuške. Gornju koru premazati sa jednom i dve kašike mleka. 
  • Peći 40-45 minuta, dok kora ne porumeni. 
  • Nekoliko minuta pre vađenja pite iz rerne, u šerpici ušpinovati džem od kajsija sa vodom. Tom glazurom premazati vruću pitu. Ostaviti da se ohladi, a potom dodatno ohladiti u frižideru.

No comments:

Post a Comment