Saturday 26 November 2016

HLEB SA PIVOM


Hleb sa pivom je intenzivnog ukusa i divnog mirisa. Guste je konzistencije i savršeno je posluženje uz sireve i turšiju. Ovaj recept spada u grupu hlebova koji se brzo pripremaju, jer se koristi soda bikarbona umesto kvasca, i nema čekanja da testo nadođe.

Ovaj hleb je sam po sebi veoma sit i bogatih aroma. Danas sam ga pripremila sa maslinama da mu dam dodatnu notu, ali sami možete birati da li ćete i koje dodatke staviti u testo. Neke od opcija su: kockice sira, proprženi crni luk, sitno seckana feferona, ruzmarin...

Koristila sam pleh dimenzija 23 x 13 x 6 cm, i vreme pečenja se odnosi na hleb u tom plehu. Ako imate pleh drugačijih dimenzija, naročito onaj dugaljasti i uži, vreme pečenja treba prilagoditi.

Dobijena količina: 1 vekna od oko 900 g

Potrebno vreme:

20' - priprema
oko 40' - pečenje

Sastojci:

250 g belog brašna
250 g integralnog brašna
112 kašičica sode bikarbone
12 kašičice soli
380 ml piva
1 kašika meda
2 kašike senfa
6-7 iskoštenih maslina

Postupak:

  • Rernu zagejati na 190°C. 
  • Pleh za hleb namastiti, pa potom posuti brašnom. Protresti pleh da se ukloni višak brašna. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano belo i integralno brašno, sodu bikarbonu i so. Dodati pivo, med i senf, i sve izmešati. Testo sipati u pleh i poravnati. 
  • Masline utapkati u kuhinjski ubrus da se ukloni višak tečnosti, i potom ih prepoloviti. Polutke maslina poređati po testu i prstom ih blago utisnuti. 
  • Peći oko 40 minuta. Čačkalica zabodena u središnji deo hleba treba da izađe suva.
PREDLOG: Ovaj hleb se relativno brzo suši, pa predlažem da nepojedeni deo vekne zavijete u foliju.

No comments:

Post a Comment