Elegantan, osvežavajuć i blago sladak desert.
Dobijena količina: oko 30 kriški
Potrebno vreme:
20' - priprema60' - ukupno vreme hlađenja
Sastojci:
3 mandarine100 g poluslatke crne čokolade
60 g bele čokolade
nekoliko kapi ulja
Postupak:
- Na veliku tacnu staviti aluminijumsku foliju.
- Mandarine oljuštiti, razdvojiti na kriške, i tamo gde je moguće, ukloniti bele končiće bez skidanja površinskog sloja kriške (pročitati napomenu*).
- Crnu čokoladu otopiti na pari i pomešati sa nekoliko kapi ulja. Svaku krišku mandarine do pola umočiti u čokoladu, potom držeći je u vazduhu pustiti da se višak čokolade ocedi, pa zatim spustiti na aluminijumsku foliju. Staviti kriške u frižider da se čokolada stegne.
- U međuvremenu, na pari otopiti belu čokoladu i pomešati sa nekoliko kapi ulja. Ostaviti sa strane da se malo prohladi. Kada se crna čokolada na kriškama stegla, izvaditi tacnu iz frižidera. Vrh svake kriške, prethodno umočen u crnu, sad umočiti u belu čokoladu. Pustiti da se ocedi i spustiti na foliju. Staviti u frižider da se stegne.
NAPOMENA: Važno je pažljivo ljuštiti mandarine tako da kriške zadrže svoj površinski tanki sloj, "kožicu". U suprotnom, čokolada se možda neće lepo zalepiti.
PREPORUKE:
- Drugi krug umakanja (umakanje u belu čokoladu) treba obavljati brzo. Da bi se postigao lep estetski efekat, važno je da se crna čokolada prethodno stegla na kriški mandarine, a da se bela, u koju tek treba da se umače, u međuvremenu rashladila. U suprotnom će se obe čokolade u kontaktu jedna s drugom topiti i ostavljati tragove.
- Najbolje je izabrati sortu mandarina bez semenki.
PREDLOZI:
- Možete najpre umakati u belu čokoladu, pa potom u crnu. U tom slučaju, potrebno je 100 g bele čokolade i 60 g crne.
- Umesto kriški mandarine, na isti način možete ukrasiti i jagode.
No comments:
Post a Comment