Monday, 5 December 2016

ČOKOLADNI DUO NA KRIŠKI MANDARINE


Elegantan, osvežavajuć i blago sladak desert.

Dobijena količina: oko 30 kriški

Potrebno vreme:

20' - priprema
60' - ukupno vreme hlađenja


Sastojci:

3 mandarine
100 g poluslatke crne čokolade
60 g bele čokolade
nekoliko kapi ulja


Postupak:

  • Na veliku tacnu staviti aluminijumsku foliju. 
  • Mandarine oljuštiti, razdvojiti na kriške, i tamo gde je moguće, ukloniti bele končiće bez skidanja površinskog sloja kriške (pročitati napomenu*). 
  • Crnu čokoladu otopiti na pari i pomešati sa nekoliko kapi ulja. Svaku krišku mandarine do pola umočiti u čokoladu, potom držeći je u vazduhu pustiti da se višak čokolade ocedi, pa zatim spustiti na aluminijumsku foliju. Staviti kriške u frižider da se čokolada stegne. 
  • U međuvremenu, na pari otopiti belu čokoladu i pomešati sa nekoliko kapi ulja. Ostaviti sa strane da se malo prohladi. Kada se crna čokolada na kriškama stegla, izvaditi tacnu iz frižidera. Vrh svake kriške, prethodno umočen u crnu, sad umočiti u belu čokoladu. Pustiti da se ocedi i spustiti na foliju. Staviti u frižider da se stegne. 

NAPOMENA: Važno je pažljivo ljuštiti mandarine tako da kriške zadrže svoj površinski tanki sloj, "kožicu". U suprotnom, čokolada se možda neće lepo zalepiti.

PREPORUKE: 
  • Drugi krug umakanja (umakanje u belu čokoladu) treba obavljati brzo. Da bi se postigao lep estetski efekat, važno je da se crna čokolada prethodno stegla na kriški mandarine, a da se bela, u koju tek treba da se umače, u međuvremenu rashladila. U suprotnom će se obe čokolade u kontaktu jedna s drugom topiti i ostavljati tragove.
  • Najbolje je izabrati sortu mandarina bez semenki.

PREDLOZI: 
  • Možete najpre umakati u belu čokoladu, pa potom u crnu. U tom slučaju, potrebno je 100 g bele čokolade i 60 g crne.
  • Umesto kriški mandarine, na isti način možete ukrasiti i jagode.  

No comments:

Post a Comment