Monday 19 December 2016

POSNA POGAČA OD RUŽICA


Verujem da je pojam "posna pogača" među najpretraživanijim elektronskim receptima u vreme božićnog posta. Ovo je moja verzija slavskog kolača koji sam, između ostalog, pravila i danas, na Svetog Nikolu. Pogača nije klasična pogača iz jednog dela, nego je čini veliki broj manjih ružica koje su posute susamom i makom. Pravi se sa posnim margarinom i to je čini pogodnom i za posne slave. Privlačnog je izgleda i jednostavno se kida, prostim odlamanjem ružice.

Dobijena količina: 1 pogača od oko 18 ružica

Potrebno vreme:

40' - ukupno vreme pripreme
120' - dizanje testa
35-40' - pečenje

Sastojci:

450 g brašna
3.5 g suvog, aktivnog kvasca
1 kašičica soli
250 ml mlake vode
60 g posnog margarina, na sobnoj temperaturi
1 kašičica susama
1 kašičica maka


Postupak:

  • U maloj posudi pomešati kvasac i vodu, i ostaviti da odstoji oko 10 minuta da kvasac nadođe. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno i so, pa dodati vodu sa nadošlim kvascem. Rukom mesiti dok se ne dobije gusta i lepljiva smesa. Po potrebi dodavati još malo vode ili malo brašna. Smesu prebaciti na blago brašnjavu podlogu i mesiti oko 15 minuta sve dok ne postane elastična i gotovo sjajna. Od smese napraviti loptu, vratiti je u čistu činiju, pokriti plastičnom folijom ili čistom krpom, i ostaviti na toplom mestu oko 90 minuta. Testo bi trebalo da udvostruči zapreminu. Kada se u njega zabode prst, treba da napravi udubljenje koje se neće baš odmah "popuniti" i vratiti na staro. Premesiti testo, ponovo ga prekriti, i ostaviti na toplom da odstoji joj 15 minuta. 
  • Pripremiti okrugli pleh za pogaču prečnika 23 cm. Dno mu namazati uljem, pa potom celu unutrašnjost pleha obložiti papirom za pečenje. 
  • Testo podeliti na tri jednaka dela. Na blago brašnjavoj površini oklagijom najpre razvući prvi deo testa u pravougaonik dimenzija oko 30 x 18 cm. Premazati ga trećinom margarina. Razviti drugi deo testa i prebaciti ga preko prvog pravougaonika. Premazati ga drugom trećinom margarina. Razviti poslednji deo testa i prebaciti ga preko prva dva sloja. Oklagijom dodatno razvući testo još malo, da se dobije troslojni pravougaonik dimenzija oko 34 x 20 cm. Oštar nož umočiti u brašno i pravougaonik preseći vertikalno na pola, a potom horizontalno na devet traka. Time će se dobiti ukupno 18 traka dužine oko 17 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku uviti u rolnicu, i položiti u pleh tako da se slojevi vide od gore. Ređati ružicu do ružice, treba da budu veoma blizu jedna druge, ali ne i da se međusobno stiskaju, jer će u rerni dodatno porasti. Ružice premazati preostalom trećinom margarina, pa ih potom posuti susamom i makom. 
  • Rernu zagrejati na 190°C. Dok se rerna greje, ostaviti testo da dodatno nadođe. 
  • Peći oko 35 ili 40 minuta.

No comments:

Post a Comment