Monday 21 November 2016

ROLNICE OD PLAVOG PATLIDŽANA


Pravi recept za ljubitelje plavog patlidžana.
Ispečene šnite patlidžana sam filovala sa dve vrste sira, trapistom i krem sirom, i zapekla u rerni. U obzir, svakako, dolaze i druge vrste sireva, naročito oni koji se tope. Na vama je da izaberete koja vam kombinacija najbolje "leži". Rolnice od patlidžana su odlične poslužene uz palentu i salatu od sveže rukole ili mladog spanaća.
Postoje različite sorte plavog patlidžana, i moram napomenuti da sam koristila patlidžan koji nije gorak. Ako koristite gorak, onda sledite i međukorak u pripremi koji sam označila zvedicom. Vreme pripreme će biti donekle produženo, ali će krajnji rezultat biti svakako ukusniji.

Dobijena količina: oko 12 rolnica

Potrebno vreme:

30' - da odstoji* (pročitati napomenu)
35' - priprema
15' - pečenje

Sastojci:

1 veliki plavi patlidžan (oko 750 g)
150 g trapista
150 g krem sira (npr. Filadelfija)
pola kašičice origana
200 ml sosa od paradajza
1 kašika rendanog parmezana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C
  • Plavi patlidžan oprati, odseći mu krajeve, i dugim i oštrim nožem uzduž ga iseći na tanke šnite, debljine 3-4 mm. Patlidžan poređati u jednom sloju na papir za pečenje i peći oko 15 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. 
  • Dok je patlidžan u rerni, trapist i krem sir iseći na tanke šnite. 
  • Na prohlađenu šnitu plavog patlidžana staviti po šnitu trapista i krem sira, posuti origanom, i uviti u rolnicu. Nastaviti dok se sastojci ne utroše. 
  • U vatrostalnu posudu sipati polovinu sosa od paradajza. Rolnice poređati u posudu, pa potom preliti preostalim sosom od paradajza. Rolnice posuti parmezanom i peći oko 15 minuta. 
*NAPOMENA: Postoje različite sorte plavog patlidžana. Neke od njih su gorkaste, a neke nisu uopšte. Ako za ovaj recept koristite nagorak patlidžan, onda je potrebno da ga nakon sečenja na kolutove posolite, stavite u cediljku, pokrijete tanjirom i od gore stavite neki teži predmet. Tako treba da odstoji oko 30 minuta, da bi se izdvojila gorka tečnost. Šnite patlidžana proprati pod mlazom mlake vode i utapkati čistom krpom ili kuhinjskim ubrusom. Ako, pak, koristite patlidžan koji nije gorak, onda ovaj korak preskočite.

No comments:

Post a Comment