Rolnice sa sirom, maslinama i začinima su pecivo sa vegetarijanskim nadevom, i mogu biti ceo obrok ako se posluže čorbu ili salatu, na primer. Testo spada u kategoriju brzih peciva, jer se priprema sa praškom za pecivo i nema čekanja da testo nadođe. Od začina sam koristila pešun, vlašac i origano, ali i druge kombinacije dolaze u obrzir: ruzmarin, žalfija, estragon, korijander, mirođija, bosiljak...
Dobijena količina: 1 pogača prečnika 23 cm (sadrži 10 rolnica)
Potrebno vreme:
35' - pripremaoko 30' - pečenje
Sastojci:
Za testo400 g brašna
4 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
50 g putera
250 ml mleka
Za nadev
20 g putera
120 g narendanog trapista
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista
1 kašika sitno seckanog vlašca
1 kašičica origana
1 kiseli krastavčić
5-6 maslinki
Za glazuru
1 žumance
1 kašika vode
Postupak:
- Zagrejati rernu na 200°C.
- Duboki, okrugli pleh prečnika 23 cm obložiti papirom za pečenje.
- U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljati u suve sastojke dok se ne dobije rastresita mešavina slična prezli. Dodati mleko i umesiti meko testo. Na blago brašnjavoj površini, oklagijom razvući testo u pravougaonik dimenzija oko 38 x 25 cm.
- Nadev napraviti tako što se u činiji pomešaju sir, sitno iseckane masline i krastavčić, i začini.
- Testo najpre premazati omekšalim puterom po celoj površini, pa ga ravnomerno posuti nadevom. Urolati testo i nožem ga iseći na deset jednakih delova - rolnica. Rolnice ređati u pleh, tako da presek testa i nadeva gleda na gore. Treba da budu veoma blizu jedna druge, ali ne da se stiskaju, jer će u rerni porasti.
- U maloj posudi pomešati žumance i vodu, i tom tečnošću premazati rolnice.
- Peći oko 30 minuta, ili dok rolnice ne dobiju braonkastu nijansu. Poslužiti ih tople.
No comments:
Post a Comment