Thursday, 22 December 2016

ROLNICE SA SIROM, MASLINAMA I ZAČINIMA


Rolnice sa sirom, maslinama i začinima su pecivo sa vegetarijanskim nadevom, i mogu biti ceo obrok ako se posluže čorbu ili salatu, na primer. Testo spada u kategoriju brzih peciva, jer se priprema sa praškom za pecivo i nema čekanja da testo nadođe. Od začina sam koristila pešun, vlašac i origano, ali i druge kombinacije dolaze u obrzir: ruzmarin, žalfija, estragon, korijander, mirođija, bosiljak...

Dobijena količina: 1 pogača prečnika 23 cm (sadrži 10 rolnica)

Potrebno vreme:

35' - priprema
oko 30' - pečenje

Sastojci:

Za testo
400 g brašna
4 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
50 g putera
250 ml mleka

Za nadev
20 g putera
120 g narendanog trapista
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista
1 kašika sitno seckanog vlašca
1 kašičica origana
1 kiseli krastavčić
5-6 maslinki

Za glazuru
1 žumance
1 kašika vode


Postupak:

  • Zagrejati rernu na 200°C. 
  • Duboki, okrugli pleh prečnika 23 cm obložiti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljati u suve sastojke dok se ne dobije rastresita mešavina slična prezli. Dodati mleko i umesiti meko testo. Na blago brašnjavoj površini, oklagijom razvući testo u pravougaonik dimenzija oko 38 x 25 cm. 
  • Nadev napraviti tako što se u činiji pomešaju sir, sitno iseckane masline i krastavčić, i začini. 
  • Testo najpre premazati omekšalim puterom po celoj površini, pa ga ravnomerno posuti nadevom. Urolati testo i nožem ga iseći na deset jednakih delova - rolnica. Rolnice ređati u pleh, tako da presek testa i nadeva gleda na gore. Treba da budu veoma blizu jedna druge, ali ne da se stiskaju, jer će u rerni porasti. 
  • U maloj posudi pomešati žumance i vodu, i tom tečnošću premazati rolnice. 
  • Peći oko 30 minuta, ili dok rolnice ne dobiju braonkastu nijansu. Poslužiti ih tople.   

No comments:

Post a Comment