Gotovo svačija asocijacija na zelenu salatu je, naravno, salata. Naprosto, navikli smo da je jedemo svežu, u njenom izvornom obliku lista, kao prilog jelu. Međutim, od zelene salate se može napraviti i veoma ukusna krem čorba. Priprema se jednostavno, zdrava je, ne sadrži mnogo kalorija i potrebne namirnice ne koštaju mnogo. Može se ukrasiti kašičicom kiselog mleka i vlašcem, i poslužiti uz tost.
Dobijena količina: za 4 osobe
Potrebno vreme:
30' - priprema30' - kuvanje
Sastojci:
4 mlada luka100 g crnog luka
20 g putera
3 kašike maslinovog ulja
2 velike glavice zelene salate
750 ml bistre supe
so i biber, po želji
30 g prezle
4 kašičice kiselog mleka
4 lista sitno seckanog vlašca
Postupak:
- Mladi luk iseći na tanke kolutove (i beli i zeleni deo se koriste). Crni luk iseći na sitno. U dubokoj šerpi zagrejati puter i maslinovo ulje, i na srednje jakoj vatri, 10-15 minuta, pržiti mladi i crni luk.
- U međuvremenu pripremiti zelenu salatu: odseći tvrdi kraj glavice, a listove dobro oprati, osušiti, i iseći na tanke listove. Zelenu salatu staviti u šerpu sa lukom, preliti je sa oko 500 ml supe i ostaviti da se na srednje jakoj vatri kuva oko 20 minuta. Posoliti i pobiberiti, po želji.
- Skuvano povrće rešetkom vaditi iz supe i štapnim mikserom ili blenderom u potpunosti ispasirati.
- Supu u kojoj se povrće kuvalo sačuvati. U supu sipati 30 g prezle i žicom mešati dok se ne zgusne. Ispasirano povrće vratiti u šerpu, promešati, dodati ostatak bistre supe. Sačekati da proključa i skinuti sa vatre.
- Prilikom serviranja, svaki tanjir supe ukrasiti kašičicom kiselog mleka i vlašcem.
PREDLOG: Krem čorba od zelene salate se uz jednu vrlo malu izmenu može pripremiti kao posno jelo. Umesto putera treba koristiti posni margarin ili biljno ulje.
No comments:
Post a Comment