Thursday 24 November 2016

FRITATA OD ŠPAGETA SA BROKOLIJEM I DIMLJENIM SIROM


Fritata od špageta (ital. frittata di spaghetti) je vrsta omleta od testenine poreklom iz južne Italije. Jelo se uglavnom priprema od testenine preostale od prethodnog dana, međutim ova fritata je toliko praktična i toliko se svima svidi, da špagete namenski barim za ovaj recept.

Dobijena količina:
za 6-8 osoba ako se služi kao predjelo
za 4 osobe ako se služi kao glavno jelo

Potrebno vreme:

20' - priprema
15-20' - pečenje
5' - hlađenje


Sastojci:

320 g špageta
3 kašike maslinovog ulja
4 jajeta
5 kašika kisele pavlake
100 g dimljenog trapista, isečenog na kockice
100 g brokolija
1 kašika rendanog parmezana
so i biber, po želji

Postupak:

  • Špagete obariti prema uputstvu. Ocediti, preliti jednom kašikom maslinovog ulja, promešati, i staviti u činiju da se prohlade. 
  • U drugoj šerpi, obariti brokoli, vodeći računa da ne postane gnjecav. Ocediti ga i ostaviti sa strane da se prohladi. 
  • Umutiti jaja, dodati im kiselu pavlaku, kockice trapista, komadiće brokolija, sve pomešati i začiniti po želji. Ovom smesom preliti špagete i sve promešati. 
  • U velikom tiganju (prečnika oko 24 cm) ugrejati preostale dve kašike maslinovog ulja, i u tiganj sipati smesu sa špagetama. Pržiti oko 10 minuta na SREDNJE jakoj vatri i povremeno mrdati tiganj. Potom, tiganj prekriti velikim poklopcem ili tanjirom, i jednim, brzim i odlučnim pokretom, prevrnuti sadržinu tiganja. Testenina će se naći na tanjiru i potom je vratiti u tiganj, pustiti je da klizne, tako da se sada nepečeni deo nađe dole. Nakon otprilike 5 minuta, kada se stegne, skinuti sa vatre. 
  • Ostaviti da se prohladi. Posuti parmezanom i poslužiti fritatu mlaku, uz salatu.

NAPOMENA: Nakon prženja, važno je dozvoliti fritati od špageta jedno kratko vreme da se prohladi i "veže" da biste je posle lakše sekli, pa stoga predlažem da ovaj korak ne preskočite.

No comments:

Post a Comment