Wednesday 14 December 2016

ČIPS OD BATATE


Batata, slatki krompir ili kumara je povrće poreklom iz Centralne i Južne Amerike čija je ozbiljnija popularizacija na evropskom tržištu počela krajem devedesetih. Na srpskim pijačnim tezgama još uvek nije posebno rasprostranjena, ali se, ipak, polako povećava broj ljudi koji su upoznati sa ovim povrćem sličnim krompiru po svojoj unutrašnjoj strukturi, i šargarepi ili bundevi po svojoj boji.

U Severnoj Americi batata spada među češće korišćene namirnice, i učestalo je koristim za pripremu raznih jela: čorbi, pirea, variva... Danas sam od batate pravila čips, i kada smo ga probali, u kući smo se složili da je recept vredan stavljanja na blog. :-)

Čips od batate je zdravija verzija klasičnih čipseva koji se prodaju zapakovani u kese i pripremljeni sa dodacima aditiva da traju i po dve godine. Moram i napomenuti da domaći čips mnogo atraktivnije izgleda od kupovnih grickalica. Jeli smo ga kao užinu, uz umak od kiselog mleka i limuna, a verujem da bi čips od batate, bez umaka, išao i uz pivo i utakmicu.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
15'-20' - pečenje

Sastojci:

Za čips
500 g batate
2 kašike parmezana
1 sitno iseckan čen belog luka
pola kašičice soli
pola kašičice origana
pola kašičice sitno seckanog peršunovog lista
biber, po želji

Za umak
3 kašike kiselog mleka
1 kašika limunovog soka
1 sitno iseckan čen belog luka
so i biber, po želji

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Veliki pleh pokriti papirom za pečenje. 
  • Batatu oljuštiti i velikim, oštrim nožem iseći na listove debljine od oko 2 mm. Ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati parmezan, beli luk, so, origano, peršunov list i, po želji, biber. Listove batate staviti u činiju i prevrtati dok se parmezan i svi začini ne zalepe za batatu. Listove batate poređati u jednom sloju na papir za pečenje i peći oko 15-20 minuta, ili dok ivice kolutova ne počnu da tamne. 
  • U manjoj činiji pomešati kiselo mleko, limunov sok i beli luk. Po želji, dodati so i biber. Čips poslužiti sa umakom.

PREDLOZI: 
  • Ako volite ljuto, u smesu od parmezana i začina možete dodati i nekoliko kapi ljutog sosa.
  • Umesto batate, može se koristiti i običan krompir.  

No comments:

Post a Comment