Ovaj recept će se svideti onima koji vole začinjenu hranu, ali ne previše začinjenu. Iako se na prvi pogled čini kao veoma ljuto jelo, zapravo nije posebno ljuto. Pileći bataci na portugalski način su sami po sebi malo izraženijeg ukusa, pa se mogu poslužiti uz jednostavni prilog, na primer pečeni krompir i zelenu salatu.
Ključni deo ovog recepta je marinada koju sam koristila i za pripremu drugih jela (npr. bele ribe i račića), i uvek se pokazala kao dobar izbor.
Dobijena količina: 8 bataka (za 4 osobe)
Potrebno vreme:
20' - priprema35' - pečenje
Sastojci:
8 komada pilećih bataka (oko 800 g)40 ml crvenog vinskog sirćeta
40 ml maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašičica origana
pola kašičice aleve paprike
1 čen sitno seckanog belog luka
prstohvat sušenog, tucanog čilija
Postupak:
- Rernu zagrejati na 190°C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
- U činiji pomešati sirće, ulje, biber, origano, alevu papriku, beli luk i čili. Dobijenu marinadu ostaviti sa strane.
- Sa pilećih bataka ukloniti kožu. Svaki batak umočiti u marinadu, prstima utrljati i ređati na papir za pečenje.
- Peći oko 35 minuta.
PREDLOG: Najjednostavniji način za uklanjanje kože sa bataka je upotrebom kuhinjskih ubrusa, jer na taj način ne klizi niz prste. Najpre oštar nož podvući po pileću kožu, pa je zaseći. Potom, jednim ubrusom uhvatiti za kost, a drugim ubrusom za kožu i vući od mesnatog dela ka kosti. Preostala koža okolo kosti može se ukloniti kuhinjskim makazama, koje nakon toga obavezno treba oprati toplom vodom i deterdžentom.
No comments:
Post a Comment