Sunday 4 December 2016

BLAGO SLATKI HLEB SA SEMENJEM


Klasičan hleb-kolač za doručak ili popodnevnu kafu. Pošto je tek blago sladak, može se jesti samo tako, bez dodataka, a može se i kombinovati sa džemovima, namazima ili voćem.

Dobijena količina: 1 vekna (12-14 parčadi)

Potrebno vreme:

15' - priprema
45-55' - pečenje


Sastojci:

Za testo
200 g belog brašna
70 g integralnog brašna
100 g šećera* (pročitati napomenu 1)
50 g semenki suncokreta (pečenih)
2 kašike semenki susama
2 kašike maka
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
1 jaje
320 ml jogurta
80 ml ulja

Za posipanje
2 kašičice semenki suncokreta (pečenih)
1 kašičica semenki susama
1 kašičica maka


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Nauljiti unutrašnjost pleha za hleb (dimenzija 23 x 13 x 8 cm). 
  • U velikoj činiji pomešati belo brašno, integralno brašno, šećer, suncokretove semenke, susamove semenke, mak, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U centru napraviti udubljenje i činiju ostaviti sa strane. U činiji srednje veličine umutiti jaje, pa mu dodati jogurt i ulje, i sve izmešati. Dobijenu smesu sipati odjednom u činiju sa suvim sastojcima i viljuškom mešati tek onoliko koliko je potrebno da se svi suvi sastojci nakvase. Ne treba preterati sa mešanjem. Testo sipati u pripremljen pleh. Posuti ga semenkama i makom. 
  • Peći oko 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u središte kolača ne izađe suva. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se oko 10 minuta hladi na metalnoj rešetki. Potom kolač izvaditi iz pleha i ostaviti da se u potpunosti ohladi pre nego što se iseče.

NAPOMENA 1: Kao što i sam naslov recepta kaže, hleb je blago slatkog ukusa. Ako, pak, više volite upečatljivije slađi hleb/kolač, količinu šećera možete povećati na ukupno 150 g.

NAPOMENA 2: Hleb se može jesti odmah nakon pripreme ili ostaviti za kasnije. Kada se ohadi, potrebno ga je uviti u foliju. To će mu produžiti trajanje na 2-3 dana.

No comments:

Post a Comment