Klasičan hleb-kolač za doručak ili popodnevnu kafu. Pošto je tek blago sladak, može se jesti samo tako, bez dodataka, a može se i kombinovati sa džemovima, namazima ili voćem.
Dobijena količina: 1 vekna (12-14 parčadi)
Potrebno vreme:
15' - priprema45-55' - pečenje
Sastojci:
Za testo200 g belog brašna
70 g integralnog brašna
100 g šećera* (pročitati napomenu 1)
50 g semenki suncokreta (pečenih)
2 kašike semenki susama
2 kašike maka
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
1 jaje
320 ml jogurta
80 ml ulja
Za posipanje
2 kašičice semenki suncokreta (pečenih)
1 kašičica semenki susama
1 kašičica maka
Postupak:
- Rernu zagrejati na 180°C. Nauljiti unutrašnjost pleha za hleb (dimenzija 23 x 13 x 8 cm).
- U velikoj činiji pomešati belo brašno, integralno brašno, šećer, suncokretove semenke, susamove semenke, mak, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U centru napraviti udubljenje i činiju ostaviti sa strane. U činiji srednje veličine umutiti jaje, pa mu dodati jogurt i ulje, i sve izmešati. Dobijenu smesu sipati odjednom u činiju sa suvim sastojcima i viljuškom mešati tek onoliko koliko je potrebno da se svi suvi sastojci nakvase. Ne treba preterati sa mešanjem. Testo sipati u pripremljen pleh. Posuti ga semenkama i makom.
- Peći oko 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u središte kolača ne izađe suva. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se oko 10 minuta hladi na metalnoj rešetki. Potom kolač izvaditi iz pleha i ostaviti da se u potpunosti ohladi pre nego što se iseče.
NAPOMENA 1: Kao što i sam naslov recepta kaže, hleb je blago slatkog ukusa. Ako, pak, više volite upečatljivije slađi hleb/kolač, količinu šećera možete povećati na ukupno 150 g.
NAPOMENA 2: Hleb se može jesti odmah nakon pripreme ili ostaviti za kasnije. Kada se ohadi, potrebno ga je uviti u foliju. To će mu produžiti trajanje na 2-3 dana.
No comments:
Post a Comment