Sunday 27 November 2016

ČIZKEJK SA NUTELOM I LIMETOM


Kada mi je prvi put ponuđen čizkejk sa Nutelom, očekivala sam desert koji će mi se svideti, i bila sam u pravu. :-) No, odlučila sam da napravim svoju verziju tog čizkejka i da svojoj verziji dam notu svežine koja će biti protivteža kombinaciji krem sira i Nutele.
Čizkejk sa Nutelom i limetom je praktično rešenje i za rođendansku tortu koja ne zahteva mnogo vremena, a potrebno je svega pet sastojaka. Ovaj čizkejk se ne peče, treba jedino da se dobro ohladi u frižideru pre služenja, najbolje preko noći.
Ovo je čokoladna poslastica sa tek blagim tragovima kiselosti i to je čini veoma adekvatnom i za letnji period. Jedino treba imati na umu da ovaj čizkejk treba poslužiti odmah nakon vađenja iz frižidera kako se na visokim temperaturama ne bi razmekšao.

Dobijena količina: za 10 osoba


Potrebno vreme:

40' - priprema
preko noći - hlađenje


Sastojci:

160 g keksa (npr. Petit Beurre ili slično)
80 g putera
2 limete
500 g Nutele
500 g neutralnog krem sira koji se može mazati na hleb (npr. ABC ili slično)
2 kašike prah šećera


Postupak:

  • Krem sir izvaditi iz frižidera, ocediti vodu (ako je ima) i ostaviti na sobnoj temperaturi da smekša. 
  • Puterom dobro namazati unutrašnjost kružnog pleha sa pokretnim dnom (prečnika 23 cm), a potom dno prekriti papirom za pečenje. 
  • Keks samleti; puter otopiti; narendati koru jedne limete; iscediti jednu supenu kašiku soka limete. Od keksa, putera, soka limete i narendane kore napraviti mešavinu. Mešavinu usuti u pleh i prstima je "utabati" u dno pleha. Staviti u friz na oko 10 minuta da se kora stegne. 
  • Za to vreme pomešati krem sir i prah šećer, pa dodati Nutelu. Može se koristiti žica ili štapni mikser. Dobijenu čokoladnu smesu sipati preko ohlađene kore, i lepo poravnati. Pokriti folijom i staviti u frižider da se preko noći stegne. 
  • Nakon hlađenja, čizkejk prebaciti sa pleha na poslužavnik i posuti ga narendanom korom preostale limete.

No comments:

Post a Comment