Cimet je začin koji često pronađe mesto među poslasticama, međutim nije toliko uobičajeno koristiti ga u slanim jelima. Ovaj recept je mali izuzetak, jer upravo cimet, u kombinaciji sa povrćem, predstavlja osnovu jela. Krem čorbi od šargarepe i krompira ovaj začin daje posebnu notu topline.
Dobijena količina: za 4 osobe
Potrebno vreme:
15' - priprema30' - kuvanje
Sastojci:
400 g šargarepe400 g krompira
100 g crnog luka
4-5 listova lovora
1 litar vode
so, po želji
pola kašičice cimeta
2 supene kašike maslinovog ulja
dodatnih 30 g sitno seckanog crnog luka za karamelizaciju
1 kašičica šećera
4 lista vlašca
Postupak:
- Šargarepu, krompir i crni luk oljuštiti i iseći na sitno. Staviti u veću šerpu, ubaciti lovorove listove i preliti vodom. Pustiti da se sve kuva dok povrće ne smekša. Lovorove listove izvaditi iz šerpe, a skuvano povrće pasirati štapnim mikserom sve dok se ne dobije homogena smesa. Dodati cimet, promešati. Po želji, posoliti. U čorbu sipati jednu kašiku maslinovog ulja i sve promešati. Ostaviti sa strane.
- U šerpici ili tiganju zagrejati preostalo maslinovo ulje, propržiti crni luk, pa mu dodati šećer. Uz stalno mešanje, na srednjoj vatri, luk će se karamelizovati. Dobijenim lukom ukrasiti čorbu, i potom je posuti sitno seckanim vlašcem.
No comments:
Post a Comment