Tuesday 29 November 2016

KREM ČORBA OD ŠARGAREPE I KROMPIRA SA CIMETOM


Cimet je začin koji često pronađe mesto među poslasticama, međutim nije toliko uobičajeno koristiti ga u slanim jelima. Ovaj recept je mali izuzetak, jer upravo cimet, u kombinaciji sa povrćem, predstavlja osnovu jela. Krem čorbi od šargarepe i krompira ovaj začin daje posebnu notu topline.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
30' - kuvanje

Sastojci:

400 g šargarepe
400 g krompira
100 g crnog luka
4-5 listova lovora
1 litar vode
so, po želji
pola kašičice cimeta
2 supene kašike maslinovog ulja
dodatnih 30 g sitno seckanog crnog luka za karamelizaciju
1 kašičica šećera
4 lista vlašca


Postupak:

  • Šargarepu, krompir i crni luk oljuštiti i iseći na sitno. Staviti u veću šerpu, ubaciti lovorove listove i preliti vodom. Pustiti da se sve kuva dok povrće ne smekša. Lovorove listove izvaditi iz šerpe, a skuvano povrće pasirati štapnim mikserom sve dok se ne dobije homogena smesa. Dodati cimet, promešati. Po želji, posoliti. U čorbu sipati jednu kašiku maslinovog ulja i sve promešati. Ostaviti sa strane. 
  • U šerpici ili tiganju zagrejati preostalo maslinovo ulje, propržiti crni luk, pa mu dodati šećer. Uz stalno mešanje, na srednjoj vatri, luk će se karamelizovati. Dobijenim lukom ukrasiti čorbu, i potom je posuti sitno seckanim vlašcem.

No comments:

Post a Comment