Postoje dve vesti u vezi sa ovim receptom: jedna dobra i jedna loša. Krenimo od loše. Za izradu je potrebno mnogo šerpi i činija. A dobra vest: kuglice su toliko ukusne da vam neće biti žao svih uprljanih sudova.
Po mom mišljenju, ovo je vrlo poseban sitni kolač. Istovremeno nosi i slast i kiselost, i po ukusu se bitno razlikuje od svih drugih kuglica.
Dobijena količina: oko 30 kuglica prečnika 1.5 cm.
Potrebno vreme:
50' - priprema15' - hlađenje
Sastojci:
100 g suvih kajsija1 sk limunovog soka
2 sk žutog šećera
1 kk izrendane limunove kore
120 ml neutralne pavlake
125 g krem sira (npr. Filadelfija) na sobnoj temperaturi
100 g bele čokolade
50 g nezaslađenog kokosa
Priprema:
- U šerpi srednje veličine sjediniti suve kajsije, limunov sok, šećer, limunovu koru i neutralnu pavlaku. Mešati na niskoj temperaturi dok se sav šećer ne otopi. Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i ostaviti da se krčka dok kajsije ne upiju svu tečnost i ne smekšaju. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Štapnim mikserom napraviti pire od kuvanih kajsija.
- U činiji srednje veličine, mikserom umutiti krem sir dok ne postane "razmaziv". U sir dodati smesu sa kajsijama i nastaviti mućenje dok se novodobijena smesa ne izjednači.
- Belu čokoladu iseći na sitne komade i otopiti je na pari. Ostaviti je nekoliko minuta da se prohladi.
- Otopljenu belu čokoladu usuti u smesu sa sirom i kajsijama i mutiti oko jedan minut dok čitav sadržaj činije ne postane ujednačen.
- Dobijenu masu staviti u frižider i ostaviti oko 15' da se stegne.
- Kašičicom vaditi kuglice, rukama ih fino oblikovati i uvaljati u mrvice kokosa. Prijatno!
NAPOMENA: Zbog bele čokolade, kuglice čuvati na suvom i hladnom mestu.
No comments:
Post a Comment