Jednostavan, a opet drugačiji, ovaj hleb pogodan je za branč, poslužen uz nareske, ili kao popodnevna zakuska uz piće.
Dobijena količina: jedna vekna, za 6-8 osoba
Potrebno vreme:
30' - priprema50' - pečenje
5' - hlađenje
Sastojci:
120 g putera na sobnoj temperaturi1 kašika šećera
2 jajeta
1 kašika ajvara
280 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice suvog bosiljka
½ kašičice origana
120 ml soka od paradajza
½ kašičice aleve paprike
60 g narendanog tvrdog sira
Priprema:
- U većoj činiji mikserom ili žicom umutiti puter, šećer, jaja i ajvar dok smesa ne postane kremasta.
- U drugoj činiji prosejati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, a potom dodati bosiljak, origano i alevu papriku.
- Suve sastojke i sok od paradajza naizmenično i postepeno dodavati u prvu činiju i mešati varjačom.
- Na kraju dodati sir i dodatno promešati.
- Blago nauljiti i brašnom posuti tepsiju za hleb (oko 14x23 cm) i u nju usuti smesu.
- Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 50'. Kada se u hleb zabode čačkalica, treba da izađe suva, bez tragova testa. Hleb prohladiti oko 5' u tepsiji, a potom ga prebaciti na rešetku za hlađenje. Prijatno!
NAPOMENA: Kako je testo sipkavo, šnite ovog hleba bi trebalo da budu debljine barem 8 mm.
No comments:
Post a Comment