Dobijena količina je pogodna za 6 osoba.
Spremno za posluženje: za 60'-65'
Vreme pripreme:
20' - priprema10'-15' - pečenje
20' - hlađenje
10' - ukrašavanje
Sastojci:
3 jajetaprstohvat soli
75 g šećera
130 g prosejanog brašna
1½ kk praška za pecivo
85 g (ili 75 ml) kiselog mleka
150 g džema od malina
150 ml neutralne pavlake
prah šećer za posipanje
Priprema:
- Odvojiti belanca od žumanaca.
- U suvoj i čistoj posudi, mikserom utući belanca sa prstohvatom soli.
- Kada ulupana belanca postanu čvrsta, dodavati postepeno šećer i mutiti sve dok smesa ne postane sjajna i gusta.
- Dodavati žumanca, jedno po jedno i mutiti, a potom i kiselo mleko. Skloniti mikser.
- Smesi dodati prosejano brašno i prašak za pecivo. Polako mešati varjačom dok se smesa ne ujednači.
- Namazati uljem i posuti brašnom dve metalne, okrugle posude (prečnika 20 cm). Smesu podeliti na dva jednaka dela, poravnati im površine i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180°C oko 10-15'.
- Odmah po vađenju iz rerne izvaditi kore iz tepsija i ostaviti ih na metalnoj rešetki da se u potpunosti ohlade.
- Dok se kore hlade, utući neutralnu pavlaku.
- Na ohlađenu koru namazati sloj džema od malina, a potom staviti i sloj ulupanog šlaga. Od gore prekriti drugom korom. Posuti prah šećerom. Prijatno!
Napomena: Biskviti se uglavnom služe na dan pripreme, jer zbog svoje vazdušaste teksture ne mogu da traju dugo. Ovaj recept je u tom pogledu malo povoljniji, zbog kiselog mleka koje teksturu čini vlažnijom. Ja, međutim, i dalje preporučujem da ga servirate što svežijeg.
Predlog: Za izradu su potrebne dve identične tepsije. Ako imate samo jednu, onda smesu možete peći u dva navrata. Preporučujem ovaj pristup iako je vremenski zahtevniji. Međutim, možete i čitavu smesu ispeći odjednom i potom je vodoravno podeliti na dva jednaka dela. U tom slučaju, međutim, morate korigovati vreme pečenja, jer je kora deblja i 10'-15' verovatno neće biti dovoljno.
Dodatak: Za velike ljubitelje viktorijanskog biskvita u prilogu dajem i originalni recept.
Viktorijanski biskvit
Dobijena količina je pogodna za 6 osoba.
Spremno za posluživanje: za 55'
Potrebno vreme:
10' - priprema20' - pečenje
20' - hlađenje
5' - ukrašavanje
Sastojci:
125 g putera na sobnoj temperaturi100 g šećera
3 jajeta
130 g brašna
2½ kk praška za pecivo
prstohvat soli
150 g džema od malina
150 ml neutralne pavlake
prah šećer za posipanje
Priprema:
- U činiji mikserom mutiti puter i šećer dok smesa ne postane kremasta.
- Dodavati jedno po jedno jaje. Dodavati prosejane suve sastojke i mutiti mikserom sve dok smesa ne postane gusta i ujednačena.
- Uljem namazati i brašnom posuti dve identične okrugle tepsije prečnika 20 cm. Smesu podeliti u dve tepsije, poravnati i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180°C oko 20'.
- Izvaditi kore iz tepsija i ostaviti na metalnoj rešetki da se ohlade. Jednu koru premazati džemom, pa potom ulupanom neutralnom pavlakom i prekriti drugom korom. Ukrasiti prah šećerom. Prijatno!
No comments:
Post a Comment