Monday 23 May 2016

DAUNTON EBI KOLAČ


Na današnji dan se u Kanadi slavi Dan kraljice Viktorije i proslava me je podstakla da napravim dezert koji sam odlučila da nazovem Daunton Ebi kolač. Verovatno ćete se zapitati kakva je veza između ovog praznika i mog kolača. Naime, ako ste gledali čuvenu englesku seriju, možda ste primetili da su tokom scena popodnevnog čaja, između ostalog, služili i "sendvič" biskvit - kolač sačinjen od dve kore između kojih su sloj džema i sloj šlaga. Kolač se zove viktorijanski biskvit i veoma je bio i ostao popularan kao deo popodnevnog čaja među Britancima i stanovnicima nekadašnjih britanskih kolonija. Naziv je dobio prema kraljici Viktoriji koja ga je, prema predanju, rado jela uz čaj. Odlučila sam da napravim malo laganiju verziju ovog kolača koji u svom pravom izdanju sadrži veliku količinu putera. Neke sastojke sam izostavila, neke sam uvela, i dobila sam novu varijantu viktorijanskog biskvita sa drastično smanjenom količinom šećera i gotovo bez masnoća u kori. Kolač se tradicionalno pravi u okrugloj tepsiji, a ja sam mu blago izmenila izgled da bih mu dala i dodatni, mali lični pečat.

Dobijena količina je pogodna za 6 osoba.

Spremno za posluženje: za 60'-65'

Vreme pripreme:

20' - priprema
10'-15' - pečenje
20' - hlađenje
10' - ukrašavanje

Sastojci:

3 jajeta
prstohvat soli
75 g šećera
130 g prosejanog brašna
1½ kk praška za pecivo
85 g (ili 75 ml) kiselog mleka
150 g džema od malina
150 ml neutralne pavlake
prah šećer za posipanje

Priprema:

  • Odvojiti belanca od žumanaca. 
  • U suvoj i čistoj posudi, mikserom utući belanca sa prstohvatom soli. 
  • Kada ulupana belanca postanu čvrsta, dodavati postepeno šećer i mutiti sve dok smesa ne postane sjajna i gusta. 
  • Dodavati žumanca, jedno po jedno i mutiti, a potom i kiselo mleko. Skloniti mikser. 
  • Smesi dodati prosejano brašno i prašak za pecivo. Polako mešati varjačom dok se smesa ne ujednači. 
  • Namazati uljem i posuti brašnom dve metalne, okrugle posude (prečnika 20 cm). Smesu podeliti na dva jednaka dela, poravnati im površine i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180°C oko 10-15'. 
  • Odmah po vađenju iz rerne izvaditi kore iz tepsija i ostaviti ih na metalnoj rešetki da se u potpunosti ohlade. 
  • Dok se kore hlade, utući neutralnu pavlaku. 
  • Na ohlađenu koru namazati sloj džema od malina, a potom staviti i sloj ulupanog šlaga. Od gore prekriti drugom korom. Posuti prah šećerom. Prijatno!

Napomena: Biskviti se uglavnom služe na dan pripreme, jer zbog svoje vazdušaste teksture ne mogu da traju dugo. Ovaj recept je u tom pogledu malo povoljniji, zbog kiselog mleka koje teksturu čini vlažnijom. Ja, međutim, i dalje preporučujem da ga servirate što svežijeg.

Predlog: Za izradu su potrebne dve identične tepsije. Ako imate samo jednu, onda smesu možete peći u dva navrata. Preporučujem ovaj pristup iako je vremenski zahtevniji. Međutim, možete i čitavu smesu ispeći odjednom i potom je vodoravno podeliti na dva jednaka dela. U tom slučaju, međutim, morate korigovati vreme pečenja, jer je kora deblja i 10'-15' verovatno neće biti dovoljno.

Dodatak: Za velike ljubitelje viktorijanskog biskvita u prilogu dajem i originalni recept.

Viktorijanski biskvit


Dobijena količina je pogodna za 6 osoba.

Spremno za posluživanje: za 55'

Potrebno vreme:

10' - priprema
20' - pečenje
20' - hlađenje
5' - ukrašavanje

Sastojci:

125 g putera na sobnoj temperaturi
100 g šećera
3 jajeta
130 g brašna
2½ kk praška za pecivo
prstohvat soli
150 g džema od malina
150 ml neutralne pavlake
prah šećer za posipanje

Priprema:

  • U činiji mikserom mutiti puter i šećer dok smesa ne postane kremasta. 
  • Dodavati jedno po jedno jaje. Dodavati prosejane suve sastojke i mutiti mikserom sve dok smesa ne postane gusta i ujednačena. 
  • Uljem namazati i brašnom posuti dve identične okrugle tepsije prečnika 20 cm. Smesu podeliti u dve tepsije, poravnati i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180°C oko 20'. 
  • Izvaditi kore iz tepsija i ostaviti na metalnoj rešetki da se ohlade. Jednu koru premazati džemom, pa potom ulupanom neutralnom pavlakom i prekriti drugom korom. Ukrasiti prah šećerom. Prijatno!

No comments:

Post a Comment