Tuesday 10 May 2016

SLANA TORTA OD JEČMA I SPANAĆA



Bilo da je služite kao predjelo ili kao lagano glavno jelo, ovu slanu tortu ćete zapamtiti po blagom ukusu i neobičnoj teksturi.

Dobijena količina: pogodno za 6-8 osoba

Vreme pripreme:

50' - priprema
45' - pečenje
30' - hlađenje

Sastojci:

250 g ječma
2 jajeta
200 ml mleka
500 g svežeg spanaća
30 g rendanog parmezana
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli

Priprema:

  • Skuvati ječam, ocediti ga i prebaciti u veliku činiju. Dodati mu maslinovo ulje, promešati i ostaviti da se prohladi. 
  • Skuvati spanać, procediti ga i sitno iseći. 
  • U činiju sa ječmom dodati sledeće namirnice: spanać, jaja, parmezan, mleko i so. Promešati da se ujednači. 
  • Tepsiju za hleb (oko 14x25 cm) obložiti prethodno pokvašenim i rukom izgužvanim papirom za pečenje. Uliti smesu i peći u ugrejanoj rerni na 180°C oko 45'. 
  • Izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi. Poslužiti je isečenu na šnite. Odlično ide uz svež paradajz. Prijatno!

NAPOMENA: Nakon vađenja slane torte iz rerne, važno je ostaviti je da se ohladi. Budite strpljivi. U suprotom, ako se izvadi još vruća, lako će se raspasti.

No comments:

Post a Comment