Engleska pita od šumskog voća mi je džoker recept kad unapred znam da na sam dan dočekivanja gostiju neću imati vremena za kuhinju. Može se pripremiti dan ili dva unapred i držati u frižideru prekrivena folijom. Neće izgubiti svežinu, a ostavlja vam vreme da se posvetite nečemu drugom pre dolaska gostiju.
Dobijena količina: jedna pita prečnika oko 23 cm (za 8 osoba)
Dobijena količina: jedna pita prečnika oko 23 cm (za 8 osoba)
Potrebno vreme:
30' - priprema
60' - hlađenje
45' - pečenje
Sastojci:
250 g brašna
160 g hladnog putera
3-5 kašike hladne vode (40-60 ml)* (pogledati savet ispod recepta)
600 g smrznutog šumskog voća
100 g šećera
2-3 kašike griza
½ kašičice cimeta
½ kašičice arome vanile
prah šećer za posipanje
½ kašičice cimeta
½ kašičice arome vanile
prah šećer za posipanje
Priprema:
- Iseckati hladan puter na sitno. Umesiti testo od brašna i putera tako što se brašno utrljava u puter. Dodati vodu i ujednačiti smesu. Napraviti veliku loptu, potom je staviti na blago brašnjavu površinu i prstima oblikovati u disk debljine oko 2 cm. Dobijeni disk zaviti u foliju i staviti u frižider da se ohladi.
- Na radnoj površini razviti oko 2/3 testa u obliku kruga. Koristeći oklagiju, testo "naviti", preneti na plitku okruglu vatrostalnu posudu ili pleh za tart (prečnika oko 23 cm) i potom ga ponovo odviti. Posudu nije potrebno prethodno mazati puterom ili uljem.
- Šumsko voće otopiti, ocediti, dodati šećer, griz, cimet i vanilu. Sipati smesu preko testa.
- Preostalu trećinu testa razvući i nožem napraviti kaišiće. Naizmenično ih ređati preko nadeva.
- "Upasati" ivice testa, da se pita ne bi razlistavala. Po želji, mogu se i viljuškom dodatno "utabati" ivice.
- Staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C oko 45'.
- Ohlađenu pitu posuti prah šećerom. Prijatno!
* VAŽNO: Količina vode može varirati u zavisnosti od kvaliteta brašna. Predlažem da hladnu vodu dodajete postepeno. Onog trenutka kada testo počne da liči na loptu neurednih kontura, treba stati sa dodavanjem vode.
NAPOMENA: U zavisnosti od toga koliko vode sadrži voće, i količina potrebnog griza može varirati. Uglavnom se kreće između dve i tri supene kašike.
PREDLOG: Puter možete zameniti posnim margarinom i dobiti pitu pogodnu za posne prilike. Važno: Količinu vode treba prilagoditi, jer posni margarin ima drugačiju konzistenciju od putera i drugačije se vezuje za brašno.
Svaka cast,
ReplyDeletepita je stvarno odlicna. Svi nasi gosti su bili odusevljeni!