Sunday 8 May 2016

ENGLESKA PITA OD ŠUMSKOG VOĆA


Engleska pita od šumskog voća mi je džoker recept kad unapred znam da na sam dan dočekivanja gostiju neću imati vremena za kuhinju. Može se pripremiti dan ili dva unapred i držati u frižideru prekrivena folijom. Neće izgubiti svežinu, a ostavlja vam vreme da se posvetite nečemu drugom pre dolaska gostiju.

Dobijena količina: jedna pita prečnika oko 23 cm (za 8 osoba)

Potrebno vreme:

30' - priprema
60' - hlađenje
45' - pečenje

Sastojci:

250 g brašna
160 g hladnog putera
3-5 kašike hladne vode (40-60 ml)* (pogledati savet ispod recepta)
600 g smrznutog šumskog voća
100 g šećera
2-3 kašike griza
½ kašičice cimeta
½ kašičice arome vanile
prah šećer za posipanje

Priprema:

  • Iseckati hladan puter na sitno. Umesiti testo od brašna i putera tako što se brašno utrljava u puter. Dodati vodu i ujednačiti smesu. Napraviti veliku loptu, potom je staviti na blago brašnjavu površinu i prstima oblikovati u disk debljine oko 2  cm. Dobijeni disk zaviti u foliju i staviti u frižider da se ohladi.
  • Na radnoj površini razviti oko 2/3 testa u obliku kruga. Koristeći oklagiju, testo "naviti", preneti na plitku okruglu vatrostalnu posudu ili pleh za tart (prečnika oko 23 cm) i potom ga ponovo odviti. Posudu nije potrebno prethodno mazati puterom ili uljem.
  • Šumsko voće otopiti, ocediti, dodati šećer, griz, cimet i vanilu. Sipati smesu preko testa.
  • Preostalu trećinu testa razvući i nožem napraviti kaišiće. Naizmenično ih ređati preko nadeva. 
  • "Upasati" ivice testa, da se pita ne bi razlistavala. Po želji, mogu se i viljuškom dodatno "utabati" ivice. 
  • Staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C oko 45'.
  • Ohlađenu pitu posuti prah šećerom. Prijatno!

* VAŽNO: Količina vode može varirati u zavisnosti od kvaliteta brašna. Predlažem da hladnu vodu dodajete postepeno. Onog trenutka kada testo počne da liči na loptu neurednih kontura, treba stati sa dodavanjem vode.

NAPOMENA: U zavisnosti od toga koliko vode sadrži voće, i količina potrebnog griza može varirati. Uglavnom se kreće između dve i tri supene kašike.

PREDLOG: Puter možete zameniti posnim margarinom i dobiti pitu pogodnu za posne prilike. Važno: Količinu vode treba prilagoditi, jer posni margarin ima drugačiju konzistenciju od putera i drugačije se vezuje za brašno.

1 comment:

  1. Svaka cast,
    pita je stvarno odlicna. Svi nasi gosti su bili odusevljeni!

    ReplyDelete